Bebisbyxa och hårband

2015-03-31 16:31:00
 
En av sambons bästa vänner har blivit mamma nyligen och förra helgen skulle vi träffa dem på en middag. Då en av mina målsättningar för 2015 är att inte köpa några nyproducerade kläder under årets första halvår har jag dragit detta så långt att det även gäller till andra. Så förra veckan frågade jag J om han ville hjälpa till att sy en present. Jag klippte och nålade och han sydde en del av sömmarna och sprättade när jag varit klantig och gjort fel. Jag tycker själv att det är extra roligt att ge bort presenter som jag gjort själv, och jag är ganska säker på att även J tyckte att det var roligt att han hade bidragit.
 
Det är nog tur att jag verkligen gillar kombon av dessa två tyger för jag köpte av någon anledning två meter av fågeltyget när Stoff och Stil hade rea. Så nu kommer väl alla bebisflickor jag känner få likadana byxor...
 

Förvaringspåsar

2015-03-30 20:20:00
För några år sedan tröttnade jag på att ha matlådorna i plastpåsar som blev äckliga och gick sönder. Jag tyckte dessutom att det var jobbigt att behöva komma ihåg hur min plastpåse såg ut, för att slippa risken att ta ut någon annans matlåda på jobbet. Då sydde jag tre påsar av ett gammalt duschdraperi. Efter många användningar och tvättar har påsarna sett sina bästa dagar och det var dags att sy nya. Denna gång letade jag reda på några spillbitar vaxduk (vaxat tyg) i mina gömmor (från secondhand och kusin L) och sydde nio påsar.
 
 
Jag kommer inte behöva alla påsar själv, utan tänkte att jag skulle sälja några till förmån för mitt kommande syprojekt. Två svarta med färgglatt mönster (27 x 31 cm), en svartvit (29 x 23,5 cm) och tre gula (ca 22 x 28 cm) är till salu om någon är intresserad. De färgglada kostar 50kr inkl frakt och de svartvita och gula 40kr inkl frakt. Man kan naturligtvis ha andra saker än just matlådor i dem. Jag brukar tex använda mina förvaringspåsar till skor, hygienartiklar och handarbeten när jag reser.

Återbruksutmaning

2015-03-23 19:27:00
Klockarbarn har dragit igång en ny återbruksutmaning och självklart är jag med. Bästa sättet att kicka igång syorken är med lite tvång. Sylusten är det nämligen inget fel på. Jag har bara en benägenhet att hamna i soffan efter middagen istället för vid symaskinen. 
 
I lördags sydde jag ett par omlottbyxor och fem hättor (det färgglada setet till höger och de röda mössorna med stjärnor). Sedan tidigare hade jag tre set med byxa och hätta som jag inte hunnit visa ännu, så de får hänga med på ett hörn. Kläderna ska sättas ihop med en överdel och filt och bli bebispaket, som ska delas ut till nyfödda i Loki (Kenya). 
 
 
 
 
 
Mest material från gamla påslakan, men även tygstuvar som jag fått skänkt från Doris och Carina. Tack!  Secondhand alltså. :) De röda mössorna har Carola klippt till och jag sytt. Bästa sortens samarbete, om du frågar mig! 

Att ta emot filtar och bebiskläder i verkligheten

2015-03-15 11:31:03
Välgörenhetsarbete är roligt delvis för att man får kontakt med nya människor, som man säkerligen inte skulle ha fått kontakt med annars. Igår när jag jobbade på Erikshjälpen i Spånga fick jag dessutom träffa en av dem som handarbetar till bebispaketen i Loki i verkligheten. Jag hade nämligen insett att Carola inte bodde alltför långt ifrån mig och föreslagit att hon kunde lämna sina bidrag till mig när jag jobbade för att slippa betala för frakten. Jag fick tre stora kassar med 11 virkade filtar, 10 sydda filtar, 7 skjortor och 12 byxor med tillklippta mössor som jags ska sy. Carola passade även på att köpa mer material och då jag hade hitta massor av flanell i butiken som hon missat så köpte jag det och lämnade till henne så att hon kunde sy fler filtar. Själv har jag för tillfället varken tid eller ork att sy så mycket som jag skulle vilja.
 
 
Några av filtarna som Carola hade virkat till Loki.
 
Jag tycker att det är fint att välgörenhetshandarbeta av material från secondhand. Det är dubbelt välgörande då pengarna går till välgörenhet och materialet blir något som skänks till någon behövande. Men det är också bra att ta vara på de resurser som finns och på så sätt vara snäll mot miljön. Win, win, win!

Kavaj

2015-03-10 10:00:00
En av mina målsättningar för 2015 är att inte handla några nyproducerade kläder under årets första sex månader. Detta dels ur ett miljöperspektiv, men även ur ett individperspektiv. Jag tycker att det är hemskt att människor i Asien jobbar ihjäl sig för skitlöner och under dåliga arbetsförhållanden bara för att tillgodose vårat intresse för mode. Dessutom har jag tillräckligt mycket kläder för att klara mig i flera år framöver. Jag skulle förmodligen inte behöva tvätta på ett år (förutom underkläder) om jag inte ville. Så fram till sista juli får jag bara handla kläder second hand eller sy dem själv.
 
Att sy egna kläder är också ett sätt att utvecka mina sykunskaper och ge mig själv nya utmaningar. För 1,5 vecka sedan åkte jag till Stoff och Stil och kom hem med två nya mönster, tyg och massa inspiration. Redan samma kväll hade jag sytt en kavaj i sweatshirttyg och i helgen sydde jag en till. 
 
 
 
Gillar verkligen modellen och misstänker att jag kommer sy fler. Stoff och stil rekommenderade fuskskinn eller liknande material, men med några små förändringar tycker jag att mönstret funkar bra även med andra tyger.
 

På väg mot vår!

2015-03-09 09:45:18
Förra veckan kom våren verkligen igång här i Stockholm. Veckan började dock med att jag fick fira mitt första år i huvudstaden med en förkylning. Den fjärde under ett år, men som tur var lyckades jag kväva den med förkylningshonung innan den hade fått ett ordentligt grepp. Vi har haft några riktigt fina dagar (särskilt söndag då vi passade på att åka ner till stan och äta glass) och på universitetsområdet har blommorna börjat titta fram. Underbart!
 
 

Babynest

2015-03-03 15:12:00
Min kollega J väntar barn (ja hennes bf är faktiskt just idag) och bad mig sy kläder och ett babynest. Kläderna visade jag upp förra veckan, så den här veckan tänkte jag visa baby nestet. Mönster och tyg kommer från Stoff och stil och jag äääälskar färgkombinationen av vitt, grått och gult. Den dag det är dags för mig att sy ett babynest till mitt eget barn ska jag definitivt ha detta i åtanke.
 
 
Sydde mitt första babynest för några år sedan till min vän A, och följde då mönstret och använde plattvadd i kanten runt. När J handlade materialet till detta neste blev hon tipsad om att istället använda vanlig vadd, vilket jag är evigt tacksam för. Att försöka trycka in en rulle plattvadd var nämligen inte det enklaste och väldigt svårt att få jämt fördelat. 
 
 
 
 

RSS 2.0