Att få göra någons dag

2014-05-30 10:56:46
Den som undrar varför jag lägger ner så stor del av min fritid på olika insamlingsprojekt borde få läsa tackmeddelandet Björnkramsprojektet fick från en leukemisjuk liten tjej. Om en nalle gjorde hennes dag, så gjorde hon precis min! Det är enkelt...
 
Glädjen i att glädja andra, glädjer mig! 

Sy till nyfödda bebisar i Loki!

2014-05-27 10:17:00
När jag besökte Loki i vintras anordnade vi klädutdelning till barnen i byn. Kläderna till de äldre barnen gick snabbt åt, men när vi packade ihop hade vi väldigt mycket bebiskläder kvar. Birgitta kom på den eminenta idéen att lämna kläderna till Kliniken, så att de kunde dela ut dem till kvinnor som kom dit för att föda. Nu har Kliniken hört av sig och berättat att klädutdelningarna varit väldigt uppskattade och dessutom har medfört att fler kvinnor kommer dit för att föda. Detta tycker vi naturligtvis är fantastiskt och därför vill vi fortsätta hjälpa och uppmuntra dessa kvinnor. 
 
Bland kläderna vi lämnade fanns några set som jag sytt. De innehöll: omlottskjorta, byxor, mössa och filt. 
Fler sådana set vill vi nu sätta ihop och till det skulle jag behöver er hjälp. Om någon vill vara med och sy, kommentera detta inlägg så skickar jag ut mönster (har inte hunnit göra iordning dem än, men de kommer!).
 
 
Exempel på ett av seten jag hade med till Loki.
Denna gång funderar vi dock på att sy även byxorna i
en omlottmodell för att de ska kunna användas längre.
 
Några saker att tänka på
- Leveransen till Loki kommer att ske med flyg (när KeA åker dit i höst), så tänk gärna på att använda lätta material till filtarna och inget fleece då bostäderna har öppen eld. I exemplet på bilden nedan har jag bara sicksackat kanten på ett tjockare, ribbat tyg och sytt på applikationer - enkelt!
- Virkade och stickade filtar är också välkomna (men jag tror att vi satsar på kläder i tyg).
- Undvik helst vitt, då detta fort blir smutsigt. Starka färger och roliga mönster är däremot väldigt uppskattade. 
- Man behöver inte göra hela set. Jag har redan en del kläder som skulle kunna bli set tillsammans med en filt.
 
 
 
 
 

Björnkramskläder

2014-05-26 21:36:00
I helgen åkte jag upp till Umeå för att promoveras (ceremoni där examinerade doktorer får ta emot doktorshatt/lagerkrans och diplom). I samband med det besökte jag Barncancercentrum på Norrlands Universitetssjukhus och lämnade två påsar med Björnkramar. Totalt 16 stycken som jag ska skriva mer om
här och på Björnkramssidan vid tillfälle.
 
Mitt bidrag till veckans återbruksutmaning blir en blandad samling kläder och saker till Björnkramarna. Allt tillverkat av påslakan, små tygbitar och garnnystan som inte räcker till något annat, secondhandtyg och återbrukade band.
 
 
 

Promovering

2014-05-26 16:16:58
I fredags tog jag och Hedvig tåget upp till Umeå för att jag skulle promoveras. Helgen har varit fylld av roligheter och jag har förutom promoveringsceremonin hunnit med spikfika, vinpyssel, lindy hop och ett Nordmalingsbesök med morsdagsfirande. Mycket trevligt att hinna träffa nästan alla nära och kära. Resten hoppas jag träffa nästa gång när jag åker hem för att fira min födelsedag!
 
 
 

Finaste Hedvig

2014-05-22 14:57:55
 
Det nya livet i Stockholm är lite av ett äventyr och jag är otroligt glad att Du är med mig! 
 
 
 

En rapport från Loki

2014-05-21 14:52:00
Jag har fortfarande kontakt med Birgitta i Loki och får med jämna mellanrum bildrapporter om hur det går för mina elever och hur syprojektet utvecklas. Vi är väldigt glada över att vi fått in beställningar på klänningar och gruppen syr just nu för glatta livet. Några har redan delats ut till flickor i byn...
 
 
och andra är klara och ska delas ut till fler söta flickor.
 
 
 
 
 
 
Jag känner mig otroligt stolt o imponerad över vad de åstadkommer. Tänk att ingen av dem hade använt en symaskin när vi startade projektet i slutet av januari. Nu, 4 månader senare arbetar de självständigt med guidning av Birgitta. Jag vill också passa på att tacka alla som på ett eller annat sätt varit med och sponsrat detta projekt. Jag är väldigt glad över att det får fortsätta även fast jag åkt därifrån. Och om det är meningen, så kommer jag en dag att åka tillbaka och hälsa på dem igen! Jag hoppas det.
 
Om du vill stötta syprojektet säljer jag saker som sygruppen tillverkat. Det finns fortfarande ett armband (nr 1) kvar. Kolla in det här! Det går naturligtvis också bra att beställa en klänning i vårt tredelade välgörenhetsprojekt som för endast 75kr ger 1) en klänning till en flicka i Loki (det är möjligt att beställa klänningen i stl 104 hem till Sverige också mot fraktkostnad) 2) försörjning till den som sytt klänningen 3) bidrag till fortsatt utbildning och materialinköp inom syprojektet. Lämna en kommentar om du är intresserad av att bidra!
 
 

Balkongen

2014-05-20 19:25:00
För några veckor sedan inhandlade jag möbler till balkongen. Jag har alltid velat ha en balkong med en mysig soffa och efter ordentliga mätningar insåg jag att jag faktiskt skulle få plats med en soffa. Ingen stor soffa, men likväl en soffa som man kan ligga och läsa böcker på. Köpte soffan på IKEA, men gillade inte de dynor och kuddar som fanns att välja på. Gick istället på barnavdelningen (madrass till bebissäng), sängavdelningen (kuddar) och textilavdelningen och plockade ihop det jag behövde för att sy en madrass och kuddar.
 
 
Jag är riktigt nöjd med resultatet och Hedvig verkar också tycka om vår nya soffa.
 
I helgen sydde jag ett skyddsöverdrag till soffan för att skydda den mot regn och smuts när den inte används. Vi har nämligen inget tak på vår balkong. Här gjorde jag också en budgetvariant och köpte IKEAs billigaste duschdraperi (två stycken), klippte till och sydde ihop. Jag hoppas att det ska funka.
 
 
 
 
 

En förfinad flaska

2014-05-19 18:31:00
Tapetpysslet fortsätter som en del i Återbruksutmaningen. Denna gång fick en drickyougurtflaska nytt liv med hjälp av min älskade tapet. Tapetklister, tapet och så lite lack på det. Blir perfekt att ta med på sommarens utflykter.
 
 
Se fler bidrag till Återbruksutmaningen hos Klockarbarn.

Symötestisdag - Hoodie i fleece

2014-05-13 21:13:00
Måndagarnas återbruksutmaning tillsammans med Klockarbarn har verkligen kickat igång sylusten igen. Just nu syr jag bland annat omlotthoodies i storlek 86. Jag visade upp en hoodie för några veckor sedan som yngsta brorsdottern fick i födelsedagspresent. Denna gång har jag sytt i fleece med tanken att skicka tröjan till någon insamling inför vintern (förmodligen Slättmissionens hjälpande hand). Ännu en hoodie är påbörjad och till den blir det nog även matchande omlottbyxor. 
 
 
 
 
Ett litet tips:
Jag har väskor och armband som mina syelever i Loki tillverkat, till försäljning. Väskorna är lagom storlek för att använda som tex stickväska. Förtjänsten går oavkortat till löner, material och fortsatt utbildning inom syprojektet. Klicka här om du är intresserad av att stödja projektet! 

Att ta tillvara kläder

2014-05-12 09:45:00
Kusin L gav mig tre klänningar/tröjor efter dottern som blivit förstörda av lim, med tanken att jag kunde sy något annat av dem.
 
 
Som en del av återbruksutmaningen tänkte jag nu försöka ta till vara det tyg som fortfarande är ok.
Först ut blev den blå Villervalla-klänningen som jag tyckte var för fin för att klippa sönder. Den hade dessutom bara fått lim på bröstet, så den fick helt enkelt ett dekorativt hjärta från den randiga Bamsetröjan för att täcka fläckarna. Sedan klippte jag av Bamsetröjans ärmar som blev ett par byxor och ett hårband till en Björnkram.
 
 
Det finns fortfarande mycket tyg kvar, så jag återkommer...
 
Kolla in de andra bidragen till veckans Återbruksutmaning hos Klockarbarn.
 
 

Köp och stöd syprojektet i Loki, Kenya

2014-05-11 20:21:00
I veckan fick jag ett väldigt spännande paket med posten. Birgitta hade skickat fina saker som mina syelever sytt. Fina väskor, armband och elefanter. För att hjälpa mina vänner i Loki lägger jag nu ut några av dessa till försäljning här. Lämna en kommentar och skriv vad du vill köpa så kontaktar jag dig via mail. Förtjänsterna ger lön till den som sytt och möjlighet till en fortsättning för syprojektet (material och undervisning).
 
Peter 1, Simprose, Jennifer, Peter 3, Emily, Susan
 
Väskorna är ungefär 27 cm breda och 34 cm höga. Bandet är ca 80-90 cm långt och väskan kan bäras över axeln. Alla väskor är fodrade och har en innerficka. Några har också stängning med knapp. Frakten skiljer sig något pga materialet. Om du köper mer än en sak skickar jag naturligtvis tillsammans och till lägre fraktkostnad.
 
Väska 1 (Jennifer) - 120 kr (+ frakt 14kr)
SÅLD!
 
Väska 2 (Symprose) - 120 kr (+ frakt 14kr)
SÅLD!
 
Väska 3 (Peter 1) - 120 kr (+ frakt 28kr)
SÅLD!
 
Väska 4 (Peter 1) - 100 kr (+ frakt 14kr)
SÅLD!
 
Väska 5 (Peter 1) - 100 kr (+ frakt 28kr)
 
Armband 1 (Emily, omkrets ca 19,2cm) - 50kr (+ frakt 7kr)
Armband 2 (Emily, omkrets ca 17,2cm) - 50kr (+ frakt 7kr) SÅLT!
 
Armbanden är elastiska och lätta att ta på.
 
 
 

Mer tapetpyssel

2014-05-05 10:25:00
Jag har blivit så förälskad i min halltapet att jag vill ha den överallt och eftersom jag har nästan en hel rulle kvar räcker den till mycket pyssel. Jag har tex klätt ett gäng konservburkar med tapeten och sedan lackat ett lager. De fungerar numera som knappnålsburk, pennställ och förvaring för olika syprylar.
 
 
En ram på min tavelvägg saknade tillfälligt motiv då jag inte hunnit framkalla bilden på brorsdöttrarna som jag tänkt ska få sitta där. En bit tapet fick ta plats så länge.
 
 
Detta är mitt bidrag i Klockarbarns och min återbruksutmaning. Det kan hända att det blir mer tapetpyssel nästa vecka...

En skön lördag

2014-05-03 21:31:00
Vaknade med en ordentlig förkylning i onsdags och kände mig ganska sänkt både torsdag och fredag. Idag kände jag lite bättre och bestämde mig för att ta med Hedvig till Råstasjön som planerat. Innan jag blev sjuk var tanken att vi skulle jogga runt sjön, men idag var cykelturen dit och en lugn promenad alldeles lagomt.
 
 
Promenaden runt sjön var trevligt och det blir absolut fler besök. Fick lite Central Park-vibbar när jag såg Friends arena och höghusen vid sjöns ena kant.
 
Väl hemma har jag försökt få någon ordning på sovrummet. Städat, flyttat om och satt upp gardinerna jag sydde igår. Det blev bra! Nu återstår bara att sätta upp en rullgardin i fönstret och fundera ut om jag ska köpa en garderob och lägga nytt golv.
 
 
 
 

RSS 2.0