Kenya - Vrål och kulturkrockar

2014-01-30 19:08:00
Redan en vecka sedan jag landade i Loki och drygt tre veckor kvar av denna resa. Dagarna går fort när jag sysselsätter mig med sykurserna hela dagarna. Symaskinsgruppen börjar komma igång bra och är ett härligt gäng att jobba med. Imorgon hoppas jag kunna ge några av dem den första riktiga syuppgiften på maskinerna - att fålla en näsduk. Idag tog Birgitta med mig till en av byns skräddare, som jag ska besöka igen på lördag och som ska komma till oss på måndag och titta på maskinerna. Jag tror nog att han (som alltid syr på trampsymaskin) har ett och annat att lära oss nybörjare.
 
I sy-för-hand-gruppen är många besvikna över att de inte får sy på maskinerna. Det och språkbarriären (endast en av 18 pratar engelska och måste hela tiden tolka) gör mitt arbete i den gruppen lite svårare. Jag önskar att de bara kunde vara tacksamma över att de får gå en gratis sykurs och hoppas att de ska bli mer positiva på måndag när vi ska börja sy omlottklänningar. Jag får helt enkelt bara försöka fortsätta vara positiv och tro att de innerst inne uppskattar det jag gör. Jag kan ju tyvärr inte klona mig själv för att ha möjlighet att lära alla sy på symaskin.
 
I övrigt har jag det mycket bra här. Extra bra har det blivit sedan högtalar-pastorn blev polisanmäld för sina vrål-predikningar kl 05.30 på morgonen och tvingades sluta med dem. Nu väcks jag inte förrän kl 06.30 när gnek-fåglarna utanför fönstret vaknar till liv. Högtalar-pastorn verkar dock fortsätta terrorisera Loki-borna med sina predikningar på dagtid istället.  
 
Mina enda vrål - Djungelvrål! (Tack Mari!)
 

Kenya - Sykurser

2014-01-28 17:46:00
Igår startade äntligen mina två sykurser. Ja, det blev två kurser till slut. På förmiddagarna mån-fre kommer fyra kvinnor och två män, som får lära sig att sy på de symaskiner som jag samlat in pengar till och på eftermiddagarna mån, ons och tors kommer ca 20 kvinnor som får lära sig sy för hand. De små barnen följer naturligtvis också med. 
 
Mina elever är duktiga och ivriga att lära sig, vilket är otroligt roligt. Just nu syr symaskinsgruppen en påse att ha sina arbeten i och för-hand-gruppen syr näsdukar. Framöver kommer jag att lära dem laga kläder, sy "mina" omlottklänningar eller byxor och förhoppningsvis hinner vi mer under de fyra veckor som kurserna varar.
 
Min förhoppning är att jag med hjälp av kurserna på ett eller annat sätt kan göra en liten förändring i dessa människors liv. Om det så bara är att börja snyta sig i näsdukar istället för i kläderna...
 
 
 
TACK igen till alla som bidragit med material och pengar till symaskinerna och sykursen! Utan era bidrag vore detta omöjligt! Särskilt tack till Nordmalings reklamtryck för ert generösa bidrag, till Fahlgrens affär i Nordmaling och till TA-personalen på Molekylärbiologen, Umeå Universitet (Gulliga ni!), som jag inte fått tillfälle att tacka ännu.
 
 

Kenya - Söndag

2014-01-26 20:10:00

Så var det söndag och dags att följa med familjen Arnlund på gudstjänst. Jag satt med en stund på den vanliga gudstjänsten och följde sedan med till barnens söndagsskola, men precis som i fredags när vi följde med på möte i en av ”byarna” här i Loki så hade barnen väldigt svårt att koncentrera sig och lyssna när vi var med. Det är tydligen väldigt intressant att titta på och gärna röra vid en mzungu (viting på swahili). Efteråt ville barnen att vi skulle ta massa kort och försökte man fota två hade man helt plötsligt tio till framför kameran. En rolig sak med att röra sig i byn är chansen att få se någon av mina klänningar springa omkring. Både i fredags och idag såg jag tex den här lilla tjej som fått en av mina remake-klänningar.

 

 
 
Och när vi besökte skolan i torsdags hade en annan liten tjej en väldigt trasig, smutsig och blek omlottklänning som var bland de första jag sydde. Jag och Birgitta har plockat ihop en påse med mina klänningar som vi ska dela ut när det blir tillfälle. Kanske får hon en ny.
 

På söndagarna brukar Birgitta och KeA åka till Trademark, som är en lodge med pool. Där spenderade vi även denna söndag med bad och god buffe. En härlig avkoppling och framför allt svalkande i hettan. Jag har förövrigt mått betydligt bättre idag och hoppas att mina besvär har gått över...

 

 

Kenya - Olidlig värme

2014-01-25 18:57:52
Jag vill egentligen inte klaga på vädret när jag mycket nöjd lämnade Sveriges vinter för en vecka sedan, men det verkar som att jag inte är gjord för värmen i Loki. I Nairobi hade jag inga problem, men här i Loki där vi har ca 40 grader varmt på dagen och 35 grader på kvällen och natten har jag svårt att anpassa mig till värmen. Jag tror själv att det delvis beror på att jag normalt sett har en kroppstemperatur på drygt 35 grader men att jag nu ligger nära 37 grader, vilket för mig betyder feber. Lägg till en krånglade mage, så blir det lätt att förstå att ork och hjärna inte fungerar som de ska. Men jag hoppas att jag ska vänja mig. Jag ska ju trots allt spendera ytterligare fyra veckor här. Ikväll har KeA hjälp mig fixa en av fläktarna i lägenheten så nu ska det iaf kännas lite bättre att vistas här på dagarna.
 
Idag har vi börjat förbereda för sykurserna som ska börja nästa vecka. Jonas och jag har börjat monterat ihop trampdelen till symaskinerna. Det som borde varit en lätt match blev Kina möter Afrika och inte alls så enkelt. Vi får se om vi hinner fixa felaktigheterna och montera färdigt till veckan. Tills vidare får jag anpassa sykursen lite och förbereda vissa saker själv på en av symaskinerna i lägenheten där jag kan använda el. TIA som KeA och Birgitta brukar säga - This is Africa!
 
Kram till alla där hemma!

Kenya - Äntligen i Loki

2014-01-23 20:08:00
Efter en lång dag (väckarklockan ringde kl 05, men då var jag redan vaken) sitter jag nu äntligen i "min" lägenhet i Loki i nordvästra Kenya - målet med den här resan. Men det är tur att Kenya har manjana manjana-inställning för annars hade vi missat flyget imorse när vi fastnade i Nairobis morgontrafik. 45 min senare än planerat var vi framme och även då tog allt sin tid, dels för att för första gången någonsin skulle inte bara bagaget vägas, vi fick ställa oss på vågen vi också. Och sedan krånglade betalningen så vi får sköta det senare. Flygturen till Loki tog ca 2,5 timme och skedde med ett litet flygplan med plats för 9 passagerare. Jag fick sitt precis bakom piloten. En upplevelse bara det! 
  
Jag har blivit mycket väl omhändertagen av hela familjen Arnlund och ser fram emot att börja jobba så smått imorgon för att förbereda för sykurserna som startar på måndag. Tanken är att jag ska ha en mer avancerad kurs med 5 kvinnor och män på förmiddagen och en enklare sykurs för 20-30 kvinnor på eftermiddagen. Jag ser fram emot utmaningen! Annars har jag flyttat in i "min" lägenhet på samma område som Birgitta och KeA, samt deras son med familj bor. Inhängnat och med vakt så här kan man känna sig säker. Idag har vi också besökt skolan, hälsat på lärarna och tittat på lokalen där sykursen ska vara.
 
Tyärr blir det inga bilder idag. Uppkopplingen vill inte vara med.

Kenya - Masai Mara

2014-01-22 17:45:00
Idag är fjärde dagen här i Kenya och jag är tillbaka i Nairobi efter en tre dagar lång safari i Masai Mara. Vi var en grupp på sex personer som reste och bodde tillsammans. Karen och Aviad från Israel som jag bott på samma hotell som i Nairobi, och som jag också delade "tält" med på campen. Pappa och son amerikanska-indier och en stulpturkonstnär från Korea.


Jag är otroligt glad att jag bestämde mig för att åka på safarin. Vilken upplevelse! Vi hade tur redan första eftermiddagen i parken och fick se leopard, lejon, geparder, elefanter, zebror och massa gräsätare. Andra dagen som var en heldag åkte vi längre in i parken och kunde lägga till bla giraffer, flodhästar, krokodiler och hyena. På kvällen besökte vi en närliggande masaiby. Idag klev vi upp samtidigt som djuren (05.30) och åkte på morgonsafari. Tyvärr var turen inte med oss och vi kunde inte lägga till några nya djur förutom dingo. Allt som allt var safarin en mycket häftig upplevelse, men det kändes skönt att åka tillbaka till Nairobi, duscha och byta till rena kläder.
 
 
 
Personliga hälsningar
 
Thuva - Grattis på 7-årsdagen!

Symötestisdag - Virkade julklappar till brorsdöttrarna

2014-01-14 22:25:00
I år gav jag mig in på ett ordentligt julklappspyssel. Hittade den fina virkade ugglan och tänkte att det skulle bli fina julklappar till brorsdöttrarna. Många rutor senare och några små ändringar så var två ugglor klara till de stora tjejerna.


Lillasystern fick en stor virkad tomte på sin första julafton med inspiration från fröken Elsas lilla tomte.
 
 
 
 
 
 

Symötestisdag - Björnmössor

2014-01-07 12:32:48
Jag har tillverkat mååånga mössor de senaste åren, men nu tror jag att jag hittat min absoluta favorit. Ja, näst efter Soilis African flower-mössa. Det hela började med att Lena skickade två jättefina Björnkramar till mig. Den ena fick snabbt komma iväg till en liten tjej, men den andra blev kvar eftersom jag kontaktat Barncanceravdelningen på Norrlands Universitetssjukhus. Tanken var att jag skulle samla ihop några Björnkramar och levera dit, men andra projekt (tex insamlingen för syprojektet i Loki) kom i vägen och jag fick dessutom aldrig något klart besked om leverans. Under jul tog jag upp Björnkramspysslandet igen och tänker också ta med mig garn för att fortsätta tillverka kläder när jag åker till Loki. Förhoppningen är att jag ska ha ett gäng färdiga Björnkramar att lämna till cancersjuka barn när jag kommer hem. Men åter till mössorna. Lena hade virkat så otroligt fina mössor till sina björnar (bla den beigegråa till höger på bilden) att jag inte kunde låta bli att ta efter. Enfärgade med vit kant och tofs. Jättefina i sin enkelhet. Och det allra bästa är att vips har man virkat en mössa och vips har man virkat ett par matchande vantar till. Ett perfekt pyssel framför tvn.
 
 
Jag skulle naturligtvis bli jätteglad om någon ville bidra med en hel Björnkram eller kläder till en. Jag har åtta klädlösa björnar hemma som jag hoppas kunna lämna in i slutet av februari. Kontakta mig på lindawestermark@hotmail.com för mer information om du är intresserad! Jag kan skicka mönsterhäfte för inspiration eller en björn om du behöver något att prova på. Du kan läsa mer om Björnkramarna här.
 

RSS 2.0