Kenya - Klädutdelning

2014-02-19 20:01:00
Idag stannade jag kvar på skolan efter sykursernas slut, för jag, Birgitta och Emma hade bestämt oss för att ha klädutdelning. Ryktet hade spridit sig och redan en halvtimme innan började mammor och barn köa utanför dörren. Ganska snart hade väldigt många samlats och vi tvingades införa nummerlappar och ha en vakt utanför dörren för att första hålla någon form av ordning. Stundvis var det väldigt upprört och nästan slagsmål. Svårt att förstå för oss svenskar som har alla de kläder vi behöver. Men många av dessa familjer svälter och har inte ens mat för dagen, ännu mindre råd att köpa nya kläder. 
 
Vi hade annonserat om kläder för barn upp till tre år, men givetvis kom även äldre barn och där hade kläderna störst åtgång. Mina hemsydda klänningar gick åt fort och det var så roligt att dela ut kläder som jag själv sytt. Tur att jag dessutom hade rensat ur garderoben innan jag åkte och lagt till några rena linnen ur min resegarderob. Till slut fick jag till och med starta en av symaskinerna och korta axelbanden på några linnen för att vi skulle kunna erbjuda något till de allra sämst lottade. Vi delade ut väldigt mycket kläder och ca 30 familjer kunde vi hjälpa idag. Hugo och Bennine var också med och hade det viktiga uppdraget att dela ut armband (hårsnoddar) till alla barn. De flesta blev nog minst lika glada för det som för kläderna, så tack familjen Gustafsson för den fina presenten! De allra minst barnkläderna hade vi mycket kvar av när vi packade ihop, men det ska lämnas till kliniken här i Loki, som kan förmedla kläderna till nyfödda barn.
 
 
Lycklig tjej!
 
 
Bror och syster i matchande brunt.
 
 
Min garderob passade bra till de lite äldre Turkanabarnen.
Jag skulle ha tagit med mer om jag hade tänkt på det.
 
 
 

Kenya - Sista veckan

2014-02-18 21:17:00
Jag hade inte den minsta jobbångest i söndags, trots att jag hade sista veckan på sykurserna framför mig och massor att göra. Till råga på allt har jag engagerat mig i designen av några nya smycken till ANA-gruppens Shanga, som jag pysslat med på fritiden. Utöver alla mina syprojekt för kursen förståss. Väldigt mycket att göra med andra ord, men väldigt roligt också!
 
På torsdag avslutas sykurserna och då ska alla mina syelevers klänningar vara klara. Den flitiga symaskinsgruppen har jobbat över i veckan och varit i syrummet mellan kl 9-15. Detta har inneburit att jag haft båda grupperna samtidigt på eftermiddagen och alltså 24 elever totalt. Väldigt körigt att hjälpa alla när man är ensam och de ropar, slår i borden och petar på en för att få hjälp (samtidigt som man hjälper någon annan). Alla medel är tydligen tillåtna när man inte pratar samma språk.
 
 
Full fart FRAMÅT!
(Det är väldigt mycket enklare att sy bakåt på trampsymaskiner av någon anledning)
 
Idag hade jag och Birgitta individuella samtal med symaskinsgruppen för att fråga vad de tyckt om kursen och vad de har för önskemål inför framtiden. Många av dem drömmer om att lära sig riktigt skrädderi, men det har vi ju tyvärr ingen möjlighet att erbjuda i nuläget. Istället har jag utvärderat på vilken nivå de ligger i nuläget och jag och Birgitta har funderat ut ett lagomt svårt projekt till dem som vi dessutom tror och hoppas går att sälja så att de kan tjäna några kronor på det arbete de lägger ner. Till att börja med kommer resterande pengar i syprojektet finansiera det material som behövs. Mer om de framtida projektet tänkte jag presentera senare i veckan.

Kenya - Maten

2014-02-15 10:51:00
Folk undrar vad jag äter och naturligtvis kan jag svara på det. Jag har ju i vuxen ålder lärt mig äta allt (utom fiskbullar, surströmming, havregrynsgröt och stuvade makaroner), vilket brukar vara en fördel när man är ute och reser. Här i Loki är utbudet inte särskilt varierat, vilket förmodligen beror på att den större delen av invånarna är så fattiga att de knappt har råd med mat. Vi "rika" kan lyxa till det med förhållandevis dyra importer och kan därmed äta en sådan här frukost:
 
 
 
Juice, färskt bröd från ANA-bageriet med plommonmarmelad eller nutella, yogurt med "fullkornskross" och passionsfrukt (för lite konsistens och smak i brist på riktig müsli, som jag för övrigt fick av Birgitta som varit i Nairobi och kom hem i torsdags. Lycka!).
 
Lunchen äter jag antingen hemma hos Birgitta och KeA (som lagar väldigt god mat!) eller ute på någon av byns restauranger (tre dagar i veckan). Vi brukar antingen gå på ANA hotell och äta köttgryta, på Migingo och äta stekt kött eller äta buffe med tex fisk, kyckling eller köttgryta på Trackmark. Att äta ute är väldigt billigt. På ANA hotell och Migingo äter man en ordentligt lunch inkl läsk för ca 200-260 KES, vilket är 16-20 kr. Buffen på Trackmark kostar 500 KES, alltså 40 kr utan dryck.
 
Fry, alltså stekt kött med ris, succoma (nån grönsak) och chapati (bröd).
Gott, men man får akta tänderna för benbitarna som följer med köttet.
 
Till middag (eller kvällsmat) äter man sällan lagad mat. Istället är det mackor som gäller. Jag brukar dryga ut med godis, chips, nötter och frukt (tur att jag bara är här en månad) när jag är ensam på kvällarna.
 
Det går med andra ord ingen större nöd på mig.
 

Kenya - Rosor

2014-02-14 16:16:56
Idag tänker jag lite extra på mina kära där hemma och hoppas att alla har det bra. Jag inser också att det bara är en dryg vecka tills vi ses igen. Galet vad snabbt tiden går!
 
När mina elever jobbar på bra själva brukar jag sysselsätta mig med något litet pyssel. De senaste dagarna har jag virkat små rosor av restgarn i blandad kvalitet och färg. Rosorna har jag sedan sytt fast i en färglad hårsnodd. Familjen Gustafsson skickade nämligen med mig ett helt gäng gummisnoddar att dela ut till barnen här. Men eftersom Turkanabarn sällan har något hår att sätta upp i svans, så pysslar jag om dem till armband. På onsdag planerar vi att anordna en klädutdelning och då ska jag ge armband och ballonger (som Lena skickat med mig) till dem som inte får kläder. Vi får se hur många jag hinner tillverka...
 

Några rosor hade jag med mig från Sverige och när jag visade dem för Birgitta tyckte vi båda att de kunde passa för kvinnorna i Shangan som tillverkar smycken. Så de har under de senaste veckorna virkat rosor som ska säljas.

Kenya - En helt vanlig dag på sykursen

2014-02-13 20:22:41
Precis som igår saknade vi ström hela dagen idag, vilket innebar att vi fick klara oss på två maskiner på fyra elever. Ett kullager har gått sönder på trampdelen till den modernare maskinen så den har vi bara kunnat använda när vi har haft ström den senaste veckan. Men lägligt nog skulle Birgitta åka till Nairobi och kunde fixa ett nytt kullager, så imorgon ska vi vara igång igen (även utan strömmen som också den kom tillbaka väldigt lägligt i eftermiddag och sedan försvann igen). Som tur var hade jag varit förutseende och tagit med de tygbitar som behövde sicksackas hem och förberett dem åt två av eleverna. Ibland får man helt enkelt lösa problem på enklast och bästa sätt.
 
Så vad har vi pysslat med idag?
 
 
Peter #1 tråcklade rynktrådar på sin väska.
 
 
Peter #3 (Ja, det finns många Peter här... Ingen Peter #2 dock) fick problem med symaskinen och tvingades lära sig hur man tar loss delarna kring undertrådskapseln och sätter tillbaka dem igen. Själv börjar jag bli något av en expert på att laga trampsymaskiner vid det här laget.
 
 
Simprose sydde på sin väska.
 

Och Emely var väldigt koncentrerad när hon klippte ut bitarna till sin väska.
 
 
 

Symöte - Väska

2014-02-11 14:04:17
När jag packade för att resa till Kenya letade jag fram en stor påsväska som jag köpte när jag var i Grekland på kurs för några år sedan. Här i Loki används den varje dag för att bära material, vatten, kamera och annat till och från sykursen. Jag har under åren fått många kommentarer om just den här väskan. Förmodligen dels för att den är färgglad, men också en enkel och bra modell.
 
En av förhoppningarna med min symaskinskurs här i Loki är någon eller några av mina elever ska hitta en produkt som de kan tillverka och sälja (både här i Loki, men också i Sverige) för att tjäna lite pengar. Så i helgen sydde jag två testexemplar av min egen väska, som ska bli nästa syuppgift för dem efter att de sytt klart sina omlottklänningar. Den ena är i orginalstorlek och ca 80 cm i omkrets, den mindre 60 cm i omkrets.
 
 
 
När jag får tid ska jag nog sy en liten väska i Afrikanska tyger till mig själv som ett minne från min vistelse här.
 
 
 

Kenya - Morgonpromenaden

2014-02-10 19:06:00
Jag är ju van att röra på mig dagligen där hemma, så för att inte säcka ihop totalt här I Kenya fortsätter jag med det på det enda sättet man orkar i värmen - att gå. Idag får ni följa med på min morgonpromenad till skolan där jag håller i mina sykurser. Promenaden tar ca 30-40 minuter beroende på temperatur och energinivå. Just idag hade jag tur då temperaturen på morgonen har sjunkit till en väldigt behaglig nivå, dvs under 30 sträcket.
 
När jag går ut genom vår compounds grind kommer jag direkt upp på stora vägen som går genom Loki. Efter ett par hundra meters promenad börjar byn torna upp sig. En inte helt ovanlig syn är barn som springer fram, försöker hålla jämna steg eller bara vinkar och ropar Hello! på avstånd. Just idag blev jag väldigt glatt bemött.
 
 
Det är heller inte helt ovanligt att man får sällskap av en långsamtgående åsnefamilj efter vägen. Eller att man får väja för en envis get.
 
 
När jag gått igenom byn viker jag ner brevid några hus och går genvägen förbi termitstacken och engelska kyrkan (ofärdig ruin) som min elev Peter visat mig. Den bespara mig nog 5 minuter och är väldigt trevlig att gå.
 
 
Sen ser jag skolan på avstånd - Hanna Emuriakin. Där sitter mina entusiastiska elever redan och väntar på mig trots att klockan bara är 08.50. En ny sykursdag har börjat!
 
 
 
 
 

Kenya - Ett ocensurerat besök hos mig i Loki

2014-02-07 17:20:00
Jag har fått frågan hur jag bor och tänkte därför ge er en liten rundvandring i Pilot's appartment, som är en lägenhet på ca 40 kvadrat med två rum och kök.
 
 
Köket som innhåller en köksdel med bord samt soffa och en extra säng.
 
 
 
I sovrummet finns sängen med myggnät, en byrå och en garderob.
 
 
och sen har jag naturligtvis tillgång till eget badrum (eller ja, jag delar det med myrorna och spindlarna förståss...)
 

Inte så dumt alls om jag får säga det själv!
 
 
 
 
 

Kenya - Till minne av Jacob

2014-02-06 21:15:55
 
Idag anordnades det stort kalas på skolan. Alla barn bjöds på saft och bullar till minne av Jacob som skulle ha fyllt 21 år idag.
 

Jacob besökte själv skolan år 2011. När han tragiskt gick bort två månader senare upprättade hans föräldrar en minnesfond, som bland annat finansierat en av skolans byggnader med skolsalar.
 

Jag kan inte beskriva med ord hur rörande det kändes att se alla glada och förväntansfulla barn sjunga Happy Birthday för Jacob. Vilket fantastiskt sätt att bli ihågkommen på!

Kenya - En liten insats

2014-02-03 19:39:00
Idag hade jag mycket att förbereda till sykursen på eftermiddagen och bestämde mig därför att stanna kvar på skolan istället för att åka hem över lunchen. När jag satt och pysslade på med mina saker stod barnen i dörren och tittade på mig. Stundvis förde de ett himla liv och knuffade in varandra innanför tröskeln för att retas. Till slut vågade en flicka komma in. Hon visade upp en stor reva i sin klänning, pekade på en symaskin och undrade om jag kunde laga. Jag förklarade att hon måste ta av sig klänningen för att jag skulle kunna laga den och då frågade hon om hon kunde komma tillbaka senare. Det sa jag att hon kunde och sedan försvann hon. Sedan var lagningsverkstaden i full gång. Innan det var dags för mig att köra igång min sykurs hann jag laga diverse hål på två klänningar och fem skjortor. Och varje gång fick jag ett Thank you! tillbaka. Vilken glädje i hjärtat att få hjälpa någon så direkt.
 
Efter sykursens slut klockan fem dök flickan upp igen med sin skoluniform. Jag och Birgitta var precis på väg hem, men jag hade ju lovat och ett löfte håller man! Efter mycket maskintrassel och assistans av Birgitta gick Esther (som flickan hette) hem med en stjärnbeprydd klänning och orden att hon var en stjärna!
 
 
 
 

Kenya - Vulnerable Children

2014-02-02 19:41:00
I fredags var det dags för ransonering av mat och annat till Lokis sk Vulnerable Children. Detta projekt stödjer barn som av olika anledning inte fått tillräckligt med näring hemma och behöver extra stöd. Jag smet ifrån min sykurs en stund för att se hur det hela gick till, vilket var väldigt intressant.
 

Kenya - Studiebesök hos skräddaren

2014-02-01 20:32:00
Idag blev det en kort arbetsdag trots att det är lördag. Först åkte jag och Birgitta och köpte tyg till sykursen. Trots att jag tagit med mig massor med tyg och att det dessutom redan fanns en del insåg jag i fredags att tyget som redan finns inte skulle räcka till för att alla mina elever ska kunna sy varsin omlottklänning. Tur att insamlingen till symaskinsprojektet gick så bra att vi dessutom kan köpa in material för att genomföra en så bra kurs som möjligt!
 
Sedan släppte Birgitta av mig hos Peter som driver Jupiter tailoring här i Loki. Där spenderade jag ca 1,5 timme med att lära mig lite mer om hans arbete. Han visade mig hur han syr på sin trampsymaskin, tar hand om den och dessutom hur han klipper ut skoluniformsbyxor från någons mått. Imponerande! Inga färdiga mönster här inte!
 
 
 
Efter lunch på restaurang åkte vi till Trackmark och badade i poolen. Egentligen var vi inbjudna till ett ställe med nyöppnad pool idag, men de hade tyvärr problem med pumpen, så det blir kanske vid ett senare tillfälle. Bada fick vi i alla fall. När vi kom tillbaka tog vi en promenad till en av de intilliggande byarna för att besöka Marta (städhjälpen hos Jonas och Emma) och hennes familj, samt Martin (som kör ut bageriets bröd) och hans barn. Jätteintressant att se hur Turkanafolket bor. Marta har ett plåthus, medan Martin byggt en traditionell hydda täckt med plast. Jag hade tagit med mig kläder till Martins två barn. Byxorna och klänningen har jag sytt själv. Klänningen var dessutom med i en av auktionerna till förmån för mina sykurser. Tack igen Lena Eriksson som bjöd på den och sedan skickade den till Loki!
 
 
Nu ikväll har vi firat Jonas (Birgitta och KeAs son) som fyllde 37 år i måndags med tårta och presenter. Jag passade på att träna på symaskinen och sydde ett mobilfodral av några restbitar som present. Passande nog fyllde Jonas lillebror Jonathan år just idag, så vi skypade och sjöng för honom också över sprakig uppkoppling.
 
 
 
 
 

RSS 2.0