Tapetserat soffbord

2014-04-28 21:38:00
Måndag och dags för min och Klockarbarns återbruksutmaning. När jag renoverade min hall satte jag upp en retrotapet på ena väggen. Pga takhöjden räckte inte en rulle tapet, så jag fick köpa två rullar och fick massa tapet över. Efter flytten behövde jag ett nytt soffbord och då ekonomin var lite ansträngd köpte jag ett billigt teakbord på secondhand. Bordsskivan hade både repor och vattenfläckar och jag funderade ett tag på hur jag skulle lösa detta då det inte bara gick att slipa ner och lacka om. Till slut bestämde jag mig för att knyta ihop hallen och vardagsrummet genom att ta igen halltapet i vardagsrumsbordet. Jag slipade skivan lite och satte fast tapeten med tapetklister. När det fått torka ordentligt, lackade jag skivan fyra varv (lite extra precis över tapetens kanter). Gillar verkligen resultatet! Förmodligen inte sista gången jag ger möbler nytt liv med hjälp av tapet.
 
 
Ett tips till den som är sugen på att göra samma sak. Det är en bra idé att lacka i bra ljus så att man ser om man råkar lacka fast smuts. Särskilt om man har en tapet med vita fält. 

Dansglädje

2014-04-28 11:34:14

Jag spenderade helgen i Umeå tillsammans med ett gäng danssugna vänner. Dansföreningen Swingum anordnade vårens Summit med workshops på både nybörjarmedel/medel och medel/avancerad-nivå. Eftersom det i år är 100 år sedan Frankie Manning föddes tillägnades helgen honom och lärarna (som själva undervisats av Frankie) undervisade i Frankies anda. Detta innebar inte så många nya steg och turer men desto mer inspiration, dansglädje och groove. Känner att jag utvecklats mycket som dansare under helgen och jag längtar redan till nästa gång det är dags att svänga runt.

 

 

Vi var ett helt gäng som hade turen att få bo hemma hos M. Vilket värdskap! Vi blev så taggade att vi började fundera på att ha ett eget litet läger. 

SVT besökte oss också under helgen och filmade en av våra lektioner, så kanske får jag med skräckblandad förtjusning se mig själv dansa för första gången. 

 


IKEAholist, javisst!

2014-04-24 14:08:22
 
Hedvig har påsklov i veckan och befinner sig i Umeå, vilket betyder mindre stress till och från jobbet för min del. Igår utnyttjade jag detta genom att åka ut till Barkarby för att köpa ett balkongbord och samtidigt shoppa lite på IKEA. Insåg på hemvägen att detta måste ha varit mitt sjunde besök på IKEA sedan jag flyttade ner (dvs på lika många veckor)... Kändes inte helt bra och jag funderade vidare på om behandlingshem var min enda räddning eller om jag helt enkelt bara måste få klart lägenheten. Fler IKEA-besök kommer jag nog inte undan, då tanken är att mitt kök ska bytas ut mot ett IKEA-kök...
 
 
 

Påsk och pyssel

2014-04-22 08:35:00
Planen var att stanna i Stockholm över påsk, men så visade det sig att jag skulle få fira påsken ensam. Så jag köpte dyra biljetter och åkte hem ändå. Det blev tåg upp i torsdags och flyg hem i söndags.
 
Jag fick några härliga dagar i Norrland där vi firade brorsdottern L som fyllde 1 år på långfredagen och sedan firade påsk i stugan (precis så som påsken ska vara!). Jag anordnade skattjakt för brorsdöttrarna med karta och virkade skatter. Alla tre verkade uppskatta de små fåglarna/kycklingarna som jag hittade inspiration till på Tradera (av alla ställen). Väldigt enkla att göra och perfekta restgarnsprojekt!
 
 
 
 

Ny utmaning för att få fart på kreativiteten

2014-04-17 08:37:17
Kände att jag behövde en utmaning för att komma igång med mina kreativa projekt igen, så jag mailade Klockarbarn och frågade om vi inte skulle dra igång en återbruksutmaning. Varje måndag from 28 april och två månader framåt kommer vi och alla som hakar på utmaningen, att lägga upp våra bidrag hos Klockarbarn. Reglerna för att vara med är enkla:
 
Gör om nåt gammalt, överblivet eller urvuxet till nåt nytt. Hitta ett annat användningsområde för en grej eller pimpa upp trista saker. Du får göra vad du vill. Det kan vara kläder, textilier, skor, leksaker, prydnadsgrejer, möbler - you name it.
 
 

 

Symötestisdag - Omlotthoodie

2014-04-15 13:27:00
Min svägerska gav mig ett tyg från sina gömmor och sa att jag gärna kunde sy något till yngsta brorsdottern. Just då räckte tiden inte till eftersom jag avslutade mitt gamla jobb, pysslade med julklappar och förberedde mig för att både flytta från Umeå och spendera fem veckor i Kenya. När jag flyttade till Stockholm fick jag på något sätt inte med mig alla mina påbörjade projekt och det som skulle bli brorsdotterns 1-årspresent har kommit på villovägar. Men tyget fick jag i alla fall med mig och eftersom jag redan hade en idé om vad det skulle bli, gick det ganska snabbt att färdigställa. Med inspiration från Krimskrams (som syr mycket fint) och mönstret från Stoff och Stil sydde jag en omlotthoodie. Huvan blev fodrad med ett prickigt tyg, som jag också fått av svägerskan.
 
 
Jag är ju ett stort fan av omlottkläder till barn, så detta är definitivt inte den sista hoodien jag syr. Jag har faktiskt redan fått en beställning till en annan blivande 1-åring.
 

Bläckfiskyogurt, Stand-up och träff med Bolonkasläkten

2014-04-13 18:04:00
Det har varit otroligt skönt med helg. Jag har hunnit med sådant som energin inte räcker till på vardagarna (nu är det försvinner två timmar på pendling till jobbet) - träna, sy och fixa i lägenheten. I lördags bjöd jag min barndomsvän H på trerättersmiddag och Stand-up på Clarion Hotel. Underbart bra och precis vad vi behövde!
 
 
Förrätten med bläckfiskyogurt.
 
Idag var det Bolonkapromenad i Hagaparken och Hedvig fick träffa "släkten". Extra roligt att brorsan Bruno var där. De hittade varandra direkt trots att de inte setts sedan de lämnade mamma Senja. När man flyttar ifrån en släkt, är det ju tur att man flyttar till en annan. Vi hade en otroligt trevlig stund.
 
 
Blandad Bolonkakompott (ingen Hedvig dock).
 

10 målsättningar för 2014

2014-04-09 15:48:00

De senaste åren har jag satt upp en lista med målsättningar för året. Personligen tycker jag att det är ett bra sätt att påminna sig själv om saker som antingen är bra för en eller som man drömmer om att göra men som kanske inte skulle bli av annars. För 2014 har jag satt upp 10 målsättningar med fokus på mat, träning och lite skoj. 

  1. Äta mindre socker och mer grönt
  2. Testa ett nytt recept två gånger varje månad
  3. Köpa mer ekologiska produkter
  4. Sätta upp ett träningsprogram och träna hemma regelbundet
  5. Förbättre personbästa på 5 km alt. jogga mer än 8 km.
  6. Vara mindre dumsnål (värdesätta tid framför pengar)
  7. Renovera lägenheten
  8. Utnyttja Stockholms kulturutbud minst 6 gånger
  9. Sticka ett par sockar
  10. Bidra till 5 olika välgörenhetsprojekt

Symötestisdag - Throwback

2014-04-08 16:21:00

Dagens symötesbidrag blir en liten throwback. För något väldigt roligt med volontärresan till Loki var att återse mina tidigare bidrag till byn – klänningar som jag sytt och skickat till Birgitta och som hon delat ut.

 

 
 
Om Kenyanerna själva får välja är det färgglatt, glittrigt och glansigt som gäller.
 
 
Just den här klänningen var så sliten att flickan fick en ny, fin klänning i en större storlek.
 

Omlottklänningarna (mönster från Stoff och Stil) är en fantastisk bra modell då den kan justeras i storlek och passar väldigt länge. Alla mina sykurselever fick sy en egen klänning som en del av kursen. Några av dem som fortsatt sy ingår nu i ett tredelat välgörenhetsprojekt. För endast 75kr kan DU bidra till detta projekt som ger 1) en klänning till en flicka i Loki 2) försörjning till den som sytt klänningen 3) bidrag till fortsatt utbildning och materialinköp i syprojektet. Kontakta mig om du är intresserad av att bidra!

 

Nya jobbet och hunddagis

2014-04-07 10:21:15
Nu har det gått en vecka sedan jag började min nya tjänst som Postdoc på Stockholms Universitet. Lokalerna på universitetet är dock inte färdigrenoverade ännu, så jag jobbar tillfälligt på Karolinska Institutet i Solna. Bra på många sätt (tex fruktkorgar och mjölk till teet), men dåligt eftersom det innebär att jag måste pendla 1 timme både till och från jobbet. Först lämna Hedvig på hunddagiset i Bergshamra och sedan åka 2-3 olika färdmedel till KI. Drygt och en väldigt stor omställning när man är van att det tar 5 min med cykel till jobbet. Jag hade hellre lagt den tiden på att arbeta! Att försöka jobba på bussarna och tunnelbanorna är inte lönt då jag måste byta så många gånger. Men det blir mycket bättre när vi flyttar till universitetet. Då kan jag till och med cykla.
 
Hedvig skolades in på hunddagis måndag och tisdag förra veckan och sedan onsdag har hon gått fulla dagar. Hon blir orolig när jag lämnar henne, men enligt personalen blir det bättre efter en stund. Jag märkte stor skillnad på oron under veckan, så förhoppningen är att lämningarna snart fungera utan oro. Hon trivs i sin lilla grupp (6 hundar) och där har hon även ett eget lite krypin som jag tagit dit för att det ska kännas mer som hemma.
 
Det blir nog bra det här när vi vant oss!
 
 
Det var två trötta tjejer som spenderade kvällarna i soffan förra veckan.

RSS 2.0