Sticka och skicka till Rumänien

2013-06-20 12:42:00
Tiden (och orken) räckte inte riktigt till denna gång, men ett tungt paket gick ändå iväg till Sticka och skicka-insamlingen för Rumänien. Jag fuskade nämligen lite och letade igenom lådor och skåp efter sånt som jag själv inte använder. Hittade både köpta och tillverkade halsdukar, sjalar, vantar och mössor i fint skick. Onödigt att ha dem på lager när de kunde värma någon annan. Men ett litet gäng virkade och stickade små mössor fick också åka med i paketet. Inte många blev gjorda under insamlingstiden. Några tillverkades redan förra sommaren, men var för stora för att passa en nyfödd och fick inte åka till någon av Afrika-insamlingarna då. Andra hade jag tjuvstartat med under vintern.
 
Virkade hättor
 
Virkade Forever in my heart-mössor
 
Virkade och stickade överblivna mössor
 

Som en tidig födelsedagspresent

2013-06-19 13:38:00
 
Igår hämtade jag ut ett stort paket hos postombudet. Det innehöll tyg, spetsar och dukar från Anna. Kanske var det lite den medskickade fair trade-chokladens förtjänst, men det kändes som om jag öppnade en förtidig födelsedagspresent. Materialen är ju inte till mig personligen, men det känns om möjligt ännu roligare att jag ska få sy massa fina saker till andra.
 
Jag fick fin respons på min duk-efterlysning. Tusen tack Anna, Tina och Gunilla!
Nu kan jag förvandla mina 1000 idéer till fina kläder. Den uppmärksamme såg kanske att Björnkramen-Marie fick med sig två små dukar som underlägg till allt gott fika. De kom från Tina.
 

Symötestidag - Björnkramen Marie

2013-06-18 22:17:10
Jag tänkte ge min mamma något alldeles speciellt till morsdag i år, men tiden rann iväg och jag hann inte klart i tid. Inte förrän i söndags blev hon klar - Björnkramen Marie. Inspirerad av världens bästa mamma!
 
 
Om du vill veta mer om Marie - klicka på bilden
 

Ett skratt när det så väl behövdes

2013-06-18 14:58:00
 
I helgen anordnades det historievandringar med folklivsfanatikern Job Andersson som en del av nyinvigningen av Gamlia. Jag hade turen att knipa åt mig två av de åtråvärda biljetterna, men så förlorade jag mitt sällskap. Som tur var ville kusin L följa med. Fantastiska Job lockade till skratt. Kanske särskilt när han sa "Och katten heter Ulrika" och höll upp räven han hade runt halsen, eller när han påstod att "För i tiden var folk dum i huvudet nå jävulskt".
 

Ett tusen ett hundra nittiotre dagar...

2013-06-16 14:58:00
Slut.

Tvåårstrots

2013-06-10 10:50:00
 
Såhär såg det ut igår när jag och Hedvig skulle ut och springa igår. Och innan dess hade jag lockat på henne så många gånger att grannarna satt och skrattade åt oss och sedan burit henne nästan hela vägen från huset. Till slut ignorerade jag bara och började springa, och då kom hon springandes efter mig som ett skott. 
 
Samma visa var det när S skulle ta ut henne på lunchpromenader förra veckan. Då fick jag en blid på Hedvig som ligger raklång på rygg på gatan. Det är tur att hon kan bete sig. Skällandet på allt och alla blir också bara värre och hon har dessutom blivit otrevlig när vi är på hundbus. Står tryckt intill mig och nafsar efter alla som kommer i närheten.
 
Jag hoppas verkligen att det är en begynnande tvåårstrotts jag ser. En övergående sådan!
 

Doktorandlivet - Två veckor i en

2013-06-09 17:38:58
Den här arbetsveckan har känts som två. Många jobbade timmar måndag och tisdag fick veckans första tre dagar att kännas som fem och när jag sedan var ledig torsdag blev jobbet fredag-söndag som en vecka till. Undra hur det kommer att kännas på fredag när jag jobbat 8 dagar i rad? Jag vill inte veta...
 
Min första stora deadline för avhandlingen närmar sig. Om 11 dagar ska första utkastet skickas till mina handledare för granskning. Jag ska dessutom skriva klart ett manuskript och göra en poster med mina nya data. Och handleda min student förståss... Behöver jag säga att jag är långt ifrån klar med något? Och att jag inte tror att jag har ens en liten chans att bli klar med allt, om jag inte jobbar dygnet runt förståss. Men jag ska göra mitt bästa!
 
Om det inte vore för att det är trevligt med sällskap på lunchrasten och när man väl är ledig, så hade jag nog valt att jobba kvällar och helger för tillfället. I lugn och ro, för då blir arbetet så mycket mer effektivt.

Dekorerade klänningar

2013-06-09 10:42:00
Tänk vad snälla människor det finns! Jag fick flera responser på min efterlysning om virkade dukar och i fredags damp det första paketet ner i brevlådan. De kom från Gunilla och innehöll ett helt gäng dukar. Jag som lätt blir ivrig, kunde inte låta bli att genast börja dekorera klänningar.
 
 
 
De fina tygen är gamla sängkläder som jag har fått av mammas vännina Lena. Tusen tack för det! Jag fick en hel påse, så ni kan nog vänta er att se fler klänningar och andra kläder snart. Mönstret är samma som till mina omlottklänningar (från Stoff och Stil), men till dessa har jag bara använt bakstyckena, klippt lite annorlunda och satt en dragkedja i ryggen.
 
Och vart klänningarna ska skickas? Till Loki i Kenya, såklart!
 
 
 

Bebisdag... Ja, eller nationaldag (om man hellre vill kalla den det)

2013-06-06 23:28:00
 
Bebisdagen började med en katastrof-halvtimme på jobbet, men innan jag kom dit hann jag med ett kort fotostopp vid dammen. Jag såg nämligen ankmamman med ungar som vi räddade från jobbets innergård för en vecka sedan och ville ta reda på hur det gått för dem. Åtta ungar kunde jag räkna till. En verkar således inte ha klarat sig. RIP.
 
Sedan blev jag upphämtad av L & D, för vi skulle ta en roadtrip till Piteå och hälsa på en vecka gamla Freja. Ett för övrigt mycket trevligt besök. Så det blev med andra ord en bebisdag, mer än en nationaldag. Men lite festligheter på avstånd såg vi på torget i Skellefteå (där vi stannade och åt lunch) och thairestaurangen i Piteå hade pyntat med ballonger och girlanger i gult och blått.

Symötestisdag - Forever in my heart-mössa

2013-06-04 21:23:00
Till tidigare insamlingar har jag virkat många African flower-mössor efter Soilis mönster, men då omväxling förnöjer när man virkar många mössor, har jag tänkt att jag skulle vilja göra en mössa med samma grund men ett annat mönster. Efter ett par försök att byta ut blomman i mössans topp mot ett hjärta har jag äntligen hittat ett tillvägagångssätt som jag är nöjd med. Så till denna veckas symöte kan jag presentera min Forever in my heart-mössa. Mössan är ett bidrag till den pågående Sticka och skicka-insamlingen till Rumänien och jag tänkte därför dela med mig av mönstret om någon skulle bli intresserad av att virka mössan.
 
 
Forever in my heart-mössa
Storlek: Några månader. Storleken kan enkelt ändras genom att minska eller öka antalet ökningsvarv och det totala antalet varv.
 
Virknål 3,5 och passande garn (Obs! Mössan på bilden är virkad med virknål 3 och har därför fler varv).
Första stolpen på varje varv virkas som 3 luftmaskor.
 
Virka två hjärtan:
Virka 4 lm
V1: Virka 2 st (=stolpe) i fjärde lm från virknålen (= totalt tre stolpar). Vänd
V2: Virka 2 st i varje st (6 st). Vänd
V3: Virka 2 st i varje st (12 st). Vänd
V4: Virka 1 st i varje st (12 st). Vänd
V5: Virka 2 lm och därefter 5 dst (dubbelstolpar) men utan att dra igenom sista gången. När du har 6 halva dst (2 lm + 5 halva dst) på nålen gör du ett omtag och drar garnet igenom alla maskor samtidigt så att du drar ihop dem (= hjärtats ena båge). Fäst tråden genom att göra en knut. Vänd och gör likadant från andra sidan (=hjärtats andra båge). Virka ett varv med fm (= fasta maskor) runt hjärtat. Virka tre fm i samma maska i hjärtats nedre spets för att behålla formen.
Detta hjärta fick en blå kant med fm, men visar iaf principen.
 
Det ena hjärtat ska bli en dekoration på den färdiga mössan. Spara en lång garnstump på den så att du kan sy fast. Det andra hjärtat ska bli mössans topp. Fortsätt virka på detta hjärta enligt följande:
 
V6: Börja i hjärtats nedre spets (för att få skarven bak) och öka antalet maskor genom att virka *2 st, st* varvet ut (ca 53 maskor). För att få en mer runt form virkas dubbel och trippel st mellan hjärtats bågar. Avsluta med en smygmaska i varvets första st för att sluta varvet.
V7: Virka *2 st, st, st* varvet ut. Avsluta med en smygmaska i varvets första st.
V8: Virka *2 st, st, st, st* varvet ut. Avsluta med en smygmaska i varvets första st.
V9-18: Virka en st i varje st. Avsluta med en smygmaska i varvets första st.
Virka så många varv som behövs för att mössan ska se symetrisk ut.
 
Variation
Antingen avslutar man mössan med ett enkelt rakt varv eller så kan man göra en volangkant som på mössan ovan genom att virka *hst, st, dst, st, hst, sm* varvet ut. Anpassa så att avslutet blir snyggt. Man kan också virka öronlappar om man vill.
 
Avsluta med att sy fast det andra hjärtat som dekoration.
 
Ps. Om du testar mönstret, visa gärna det färdiga resultatet (+ skicka en länk till mig) och säg till om du hittar fel i mönstret eller inte förstår vad jag menar.
 
 

Fredag, lördag, söndag...

2013-06-03 10:47:00
I fredags fick jag övernattningsbesök av mina Stockholmsvänner G & H, som kommit upp till norr för att överraska Hs syster som skulle fylla 35 år. Vi åt middag och hade trevligt på Kungsgatan 133s mysiga uteservering.
 
På lördag morgon satte jag mig på tåget till Härnösand och svärföräldrarnas stuga i Röhålsmalen. Jag matchade klänning med virkning i rött.
 
 
Efter flera veckor med underbart väder i Umeå, fick jag njuta av solstrålarna mellan små regnskurar och moln. Vi myste, åt gott, badade hundar och män (jag tittade bara på) och byggde ihop en tredjedel av svärmors växthus. När jag satte mig på tåget tillbaka till Umeå sent på söndagkväll insåg jag dock att visiten kändes väldigt kort.

RSS 2.0