Instaweek

2013-01-27 12:02:00
Alldeles för mycket jobb (7 dagar) och alldeles för lite skoj den här veckan.
Men vi tar oss väl en liten titt på vad som hänt enligt instagram.
 
 
I måndags fick Hedvig en fin frisyr.
 
 
I tisdags hämtade vi ut ett paket med nya tyger från Stoff och stil.
Jag ska sy några härligt färggranna och mönstrade linnen till mig själv
och klänningar till barnen i Afrika.
 
 
Och sen sydde jag en omlottskjorta i det söta sköldpaddstyget.
 
 
Fredag var ingen rolig dag. Begravning för mormor och morbror Bertil
och galet många plattor och rör som skulle märkas både före och efter det.
 
 
Hela veckan var full av intensiva arbetsdagar. Nästa vecka ser tyvärr inte bättre ut...

Symötestisdag - Omsydd kofta

2013-01-22 18:42:37

Med inspiration från en kofta jag såg när vi var i USA i somras, har jag sytt om en kofta från min garderob. Jag sprättade bort koftans bakstycke (men sparade kanten längst ner och kring halsen) och använde det som mall när jag klippte ut ett nytt bakstycke i spets.

 

 

Jag tycker att det är roligt att göra något nytt av något gammalt - att piffa upp.

 


Björnkramsdesign

2013-01-21 21:57:00
 
Björnkramsprojektet har fått två nya designer den senaste veckan. En stickad tröja och ett par virkade tofflor. Kanske föds en kill-björn snart. Men med tanke på hen-fenomenet kanske vi inte behöver tänka så mycket på att bestämma kön på björnarna? Vi kanske borde sätta ihop 2-3 uppsättningar kläder och blanda klänningar med annat? Och ge alla björnar dubbelnamn som tex Knut-Esther (för övrigt en sammansättning av morfars och mormors namn).
 
Ja, eller också skiter vi bara i det...
 

Tack älskade mormor!

2013-01-17 17:24:00
 
Tack för vad du givit.
Tack för vad du var.
Tack för ljusa minnen
som du lämnat kvar.

Belöningssystem... eller kanske bestraffningssystem?

2013-01-17 11:12:00
Ni som känner mig, eller som åtminstone följt den här bloggen ett tag, vet att jag inte är någon perfektionist när det kommer till städning och andra hushållssysslor. För att råda bot på den bekväma sidan hos mig själv, har jag därför infört ett belöningssystem där tråkiga saker är kopplade till roliga saker via ett pengasystem.
 
Systemet fungerar enligt följande:
Om jag beställer tyg från Stoff och stil för 350kr, som jag gjorde i måndags. Så måste jag tjäna ihop samma summa genom att göra tråkiga saker hemma, tex städa, diska och tvätta. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att även belöna mig själv för saker jag gör som faktiskt inte är tråkiga, men väldigt bra, som tex träning och välgörenhet. Tyvärr är de roliga sakerna inte alls värda lika mycket pengar som de tråkiga.
 
Lite grann som en omvänd variant av de system som föräldrar brukar införa för att få sina tonåringar att hjälpa till hemma. Fast vi hade inget sånt system hemma hos mig. Men det är väl aldrig för sent, eller? *ler*

Symötestisdag - Virkade pepparkakor

2013-01-15 19:21:00
Det blev som vanligt stressigt att slå in julklapparna i år, eller i fjol borde jag kanske skriva...?
Därför hamnade inte alla på bild, men när jag skulle slå in Ls present hann jag faktiskt hindra mig själv.
 
Virkade pepparkakshjärtan på en plåt och rosa grillvantar med prinsesskronor på, var en perfekt julklapp till en 2-åring som några veckor tidigare bakat sina första pepparkakor.
 
.
Inspirationen hittade jag hos Kungen & Majkis, men mönstret blev ett eget.
 
 

Björnkramar

2013-01-14 13:05:26
Nu har jag äntligen fått tid över till att fixa sidan och mönstren till mitt Björnkramsprojekt som jag presenterat lite slarvigt här tidigare. Kika in på bjornkramar.blogg.se om du är mer intresserad av projektet.
 
 
 
Först ut av björnkramarna var Sigrid som skickades via VK-klappen till ett barn i någon av Umeås ekonomiskt utsatta familjer. Hon fick en grön spetsvirkad klänning och väst med matchande mössa.
 
 

Doktorandlivet - Framförhållning

2013-01-09 12:39:00
Jag är ju en liten planeringsfascist och bokade därför ett möte med min handledare direkt när hon kom tillbaka från julledigheten. Datum för disputationen skulle bestämmas! Jag ska kanske avslöja att vi egentligen redan hade bestämt att disputationen preliminärt skulle bli av i september. (För övrigt på ett annat planeringsmöte som jag bokade in i höstas). Men nu är det i alla fall bestämt att den 27 september ska jag stå till svars för vad jag pysslat med de senaste 5 åren (Ja, eller egentligen 6 åren). 
 
Så då mina vänner blir det fest! (oavsett hur det går...)
 

Symötestisdag - Fröarmband

2013-01-08 21:01:00
Under resan till Karibien gjorde jag något man förmodligen inte får. Jag tog med mig en påse frön hem. De ändlösa krimskrams-försäljarna sålde nämligen halsband av en speciell sorts frö, som fick mig att tänka på söta videkissar. Tyvärr hade de kombinerat de grå, ludna "pärlorna" med färgglada pärlor i olika färger (gärna Jamaica-kombinationen grönt, rött och gult). Inte alls min smak. Och inte var jag intresserad av att ha dem kring halsen heller. Nej, jag ville hellre ha armband. Så när jag kom hem gjorde jag mina alldeles egna souvenirer.
 
 
Lite pill att med nål och hammare göra fina hål i fröna, men det gick. Nu hoppas jag att de inte möglar...
 
 
 

Målsättningar för 2013

2013-01-07 10:26:00

Här kommer mina tretton målsättningar för 2013 inom jobb, fritid och träning. Ganska många står kvar från förra årets lista och andra har omformulerats något.

 

Jobb
- Disputera

- Ordna jobb eller annan sysselsättning innan årets slut


Fritid
- Operera bort födelsemärken

- Skicka 50 plagg till en insamling

- Sticka ett par sockar

- Göra endast genomtänkta inköp under året

- Fortsätta rensa bland mina saker inför framtida flytt

- Freestyletävla med Hedvig

- Gå på Björkstadens lydnadsträning minst 1 gång/månad

- Skvallerträna Hedvig för att ta tag i problemet med hennes skällande

Träning
- Bli starkare och lite mer fit genom regelbunden träning och bättre kost.

- Träna minst 180 min per vecka (varav minst 90 min intensiv träning)

- Springa 5km under nuvarande personbästa tid, alternativt springa minst 8km.


Hedvig 1,5 år

2013-01-06 22:07:00
 
Den lilla damen börjar bli "gammal" och fyller 1,5 år idag. Förutom att hon blivit betydligt lugnare med åldern, syns det också allt mer i pälsen som innehåller många vita strån vid det här laget. Men för mig kommer hon alltid vara min lilla bebis. 

Hur gick det med målsättningarna för 2012?

2013-01-05 10:17:00

I början på året utmanade jag mig själv med 12 stycken utmaningar. Ja, och nu är det väl dags att se hur jag klarade mig.

 

Jobb
- Avsluta mitt sista år på lab framgångsrikt. Ja, det här sket sig ju lite då jag fått vänta ett halvår på mitt sista experiment. Men om några veckor är det dags. Jag lyckades i alla fall klämma ut en publikation av mitt misslyckade projekt, trots att jag blev scopad. En bedrift om något. Samma målsättning för 2013?

- Bestämma mig för vad jag ska göra efter disputationen. Jag har inte tagit något beslut om detta ännu, då det innefattar fler än mig själv. Men nog lutar det åt en post-doc. Frågan är väl om den blir utomlands eller i Sverige.


Fritid, vardag och Hedvig
- Resa utomlands minst två gånger Det hann bli tre resor. USA, Skottland och Karibien.

- Operera bort födelsemärken Var dyrare än jag trodde, men jag ska ta tag i det när det lugnar ner sig lite på jobbet i februari. Jag lovar!

- Äta mer grönt, hälsosamt och planerat  Här får jag nog säga att jag lyckats ganska bra. Mindre socker och mer hälsosam mat blev det. Karibienresan förstörde den fina trenden efter novemberutmaningen, men jag ska nog hitta tillbaka.

- Skicka 50 plagg till en insamling  177 handgjorda saker skickade till välgörenhet, varav ca 150 klädesplagg.

- Städa förrådet och garderoben för att rensa ut saker jag inte behöver Städade både förråd och garderob och sålde "skräp" på Tradera för 3000kr. Det blir en ny garderobsrensning till våren och kanske loppis.

- Gå lydnadskurs med HedvigLydnadsträningarna får gå för lydnadskurs tillsammans med Freestylekursen.

- Lära Hedvig att gå lös och sluta skälla på hundar på gården Gå lös kan hon, men det där med att inte skälla på andra hundar får vi träna vidare på. För det mesta är det inget problem, men ibland får hon tom för sig att skälla på gamla tanter...

Träning
- Träna minst 180 min per vecka (varav minst 90 min ”riktigt” träning)  Önskar att jag hade mer tid för träning, men när jag skaffade Hedvig prioriterade jag bort mycket av fritiden utan för hemmet.

- Bli starkare och lite mer fit Under novemberutmaningen skapade jag en fin trend. Men att avsluta året med en resa innebar också att avsluta med ett par semesterkilon. Bara att komma igen!


- Springa Blodomloppet eller liknande Jag anordnade och sprang två molbiollopp.

 

RESULTAT: 7,5/12 målsättningar uppfyllda.

Inget särskilt bra resultat enligt mig, men det beror ju delvis på situationen på jobbet som jag faktiskt inte kunnat påverka. Men utan målsättningar hade jag kanske inte uppnått något, så de fyller absolut en funktion som motivationshöjare, utan att för den skull vara ett krav för att jag ska känna mig lyckad som människa.

 

 


Hemma i hemmet

2013-01-04 19:40:00
Vi landade på svensk mark igen på nyårsafton och har sedan dess I) firat in det nya året med N & A i Uppsala.
 
 
II) Ätit försenat julbord och öppnat klappar hos svärföräldrarna i Sundsvall. Och äntligen fick vi återse vår Bolonka-bebis igen. Hon tjöt med sin högsta falsett och visste inte vart hon skulle ta vägen.
 
 
III) Men även denna gång skulle det roliga ta slut. Idag tog jag all packning på ryggen och Bolonka-bebisen under armen och satte mig på tåget mot Umeå... och vårt tomma kylskåp.
 

RSS 2.0