Doktorandlivet - Marknadsföringspyssel

2012-09-27 12:26:00
 
Imorgon åker kollegan T till Skellefteå för att delta i ForskarFredag.
Jag har varit där de två senaste åren och det brukar vara jättekul, men i år bestämde jag att jag inte skulle åka. Delvis för att det blir en väldigt lång dag och jag i så fall måste ha hundvakt. Dessutom är ju O♥ hemma i veckan. Men jag har dragit mitt strå till stacken genom att förbereda lite marknadsföringsmaterial i form av godisfyllda provrör.

Snuttefiltar till Ge lite tröst

2012-09-26 17:32:33
Min mamma brukar säga att om man inte kan få några egna barn, så kan kan man ta hand om någon annans (och då syfta på adoption). Jag har ju inga barn ännu, så därför passar jag på att ta hand om några av världens mindre lyckligt lottade barn litegrann. Just för tillfället syr jag snuttefiltar som ska skickas till Ge lite tröst-insamlingen. 
 
 
Hittills ligger nio snuttefiltar färdiga, men jag tänkte att de skulle bli åtminstone tjugo stycken innan jag skickar iväg dem tillsammans med ett gäng sydda och virkade leksaker. Tyvärr blir det ingen större variation när tygförrådet mest innehåller bomullstyger och Ohlssons tyger här i stan måste ha Sveriges sämsta utbud. Om någon skulle sitta på stuvar i färgglad eller mönstrad flanell, velour, fleece eller annat passande material tar jag tacksamt emot. Bitarna behöver inte vara större än ca 30x30 cm. Mindre går också bra om man kan göra en rektangel. Jag kan bidra till frakten om det skulle hjälpa.

Symötestisdag - Lapptäcke

2012-09-25 18:07:41
Helgens kvällar spenderades framför symaskinen, vilket bland annat resulterade i ett lapptäcke. Eller lappfilt ska jag kanske säga, för det saknar vadd på insidan. Lapparna kommer från återbrukade påslakan och gardintyg, och baksidan är ett tyg som svärmor räddade från att kastas i soporna på hennes jobb. Även det med rutor, vilket jag tyckte var lite kul. Lappfilten får åka med de kläder jag sytt och virkat till Sukuta Health Center.
 
 
Jag hoppas att lusten ska infinna sig att sy en till och även sy ihop de skjortor som ligger tillklippta bredvid symaskinen. Tills vidare fäster jag trådar och virkar fler African flower-mössor. När jag inte syr hundtröjor i fleece och snuttefiltar förståss. För det är många projekt på gång just nu.

Hjärtat kommer hem!

2012-09-25 14:01:59
 
Ikväll kommer mitt hjärta och Hedvigs absoluta favorit hem för en veckas leave. 5 veckor har gått snabbt och faktiskt ganska bra (men inte utan saknad såklart!), men nu bubblar jag av glädje och vill att han ska dyka upp på en gång!
 

Huvudbry

2012-09-24 19:55:00
Hur bra blir en dag som inleds med huvudvärk?
Svar: Inte särskilt bra.

Trots att jag sovit bra, har jag dessutom varit dödstrött. Så inte mycket tålamod hos den här tjejen idag... Tyvärr har det nog gått ut extra mycket över Hedvig, som har visat sin allra värsta sida de senaste dagarna. Hon beter sig riktigt illa mot hundar och människor vi möter. Jag börjar dock inse att jag nog förvärrar det hela genom att sända ut osäkra signaler i de situationer när jag vet att hon kommer skälla. Så nu är det matte som tar tillbaka kontrollen genom att återgå till att använda koppel. För 3,5kg bolonka måste förstå att hon inte kan skydda mig från allt som är farligt.


Design i sängen

2012-09-23 22:51:00

 
 
På mitt nya favorit fyndställe för påslakan hittade jag detta påslakan i brunt, vitt och rosa för ett tag sedan. Tanken var att jag skulle dela det i två, sälja hälften på Tradera och sy kläder till mina insamlingar av resten. För även om jag försöker fynda billiga tyg och får en del skänkt, är denna hjälpverksamhet långt ifrån gratis. Men så kom det sig så att jag förälskade mig i påslakandets något vulgära figurer och så hamnade det i sängen istället.

Bästa vänner

2012-09-22 21:12:00
 
Hedvig (och jag) har sällskap av bästa vännen Roxie ikväll. Vi har varit på hundbus och nu är det mys i soffan som gäller.

Helt vanligt fredagspyssel

2012-09-21 20:58:00
 

Doktorandlivet - Ja, inte har jag ett tomt skrivbord direkt...

2012-09-21 17:45:38
 

Hundtröjsprojektet

2012-09-19 18:43:00
Jag tänkte att jag skulle sy en tröja till Hedvig efter ett mönster för en gång skull och beställde ett från Stoff och Stil. Enkelt trodde jag... Och ja, det var väl inget större problem att sy tröjan (förutom kanten på huvan som ledde till en del inre svordomar och ett avgrundsvrål av frustration). Dessvärre stämde inte storleksangivelsen den minsta, så naturligtvis blev den alldeles för liten. Ändå la jag på några cm på längden...
 
 
Såhär kan vi ju inte ha det så nu experimenterar jag fram ett bättre resultat.

Symötestisdag - African flower-mössor

2012-09-18 22:06:00
 
Hur skulle jag kunna låta bli att virka Soilis African Flower-mössa? De senaste veckorna har det virkats inte mindre än 8 stycken och ytterligare två är på gång. I mitten ligger den ensamma mormorsrute-mössa som jag gjorde för att få lite variation, men det blev alldeles för mycket jobb, så det blir nog även den sista. Mina favoriter är de riktigt färgglada mössorna även om de pastelliga är söta de med.
 
 
Mössorna ska skickas till insamlingen för Sukuta Health Center i Gambia.

Återbruksutmaningen - Två skjorta

2012-09-17 18:42:00
Inte heller denna vecka blev det någon större produktion av skjortor. Kalas hela helgen och sedan blev jag sugen att sätta igång med mitt planerade hundtröjsprojekt. Men som det sagts så många gånger förrut, en skjorta är bättre än ingen. Och jag tänkte också dela med mig av ett tips. Jag testade nämligen att sy skjortor med bak- och framstyckena utklippta i ett stycke. Såhär
 
Jag la helt enkelt bara mönstren bredvid varandra på tyget och skippade sömsmånen mellan fram- och bakstycke. Smidigt när man väl ska sy ihop. Knytbanden som man normalt fäster i sidsömmen sydde jag fast genom att klippa ett litet hål som jag trädde bandet igenom och sedan sicksackade jag fram och tillbaka några gånger. Tunika nummer två är ihopsydd på detta sätt.
 
Trots att återbruksutmaningen nu är avslutad ska jag försöka sy några skjortor till innan jag skickar iväg dem till Slättmissionens hjälpande hand. Jag har nämligen flera nya färger på kantband och ny-gamla påslakan som jag vill testa.

Kalashelg

2012-09-15 21:58:45
I helgen är det kalas för hela slanten. Idag träffades vi i Holmsund för att fira brorsdottern som fyllde fyra år. Imorgon blir det kalas för kusinbarnet och kusinen som fyllt år.
 
Jag fick som vanligt ingen godispåse i fiskdammen, trots att jag rent tekniskt borde räknas som ett barn fortfarande, då jag är den enda som inte skaffat familj ännu. Ja, om man inte räknar vår lilla bolonka-bäbis förståss, och det gör vi ju naturligtvis (ler). Men jag klagar inte, inte alls... För jag fick "matlåda".
 

Fredag

2012-09-14 21:48:00
Efter en vecka med kurslab och förberedelser inför detta cyklade jag till IKSU efter jobbet. På Barbros gympapass fick jag en rejäl fysisk urladdning inför helgen - Skönt! Jag hoppas att det var sparken i arslet som jag verkar behöva för att komma igång med träningen igen.
 
Nu fredagsmyser jag med Hedvig, som är ovanligt generös med sina kramar och pussar - precis vad man behöver när man känner sig lite ensam.
 

Simpla soppan

2012-09-14 17:28:00
För att väga upp förra veckans överkonsumering av skräpmat, godis och kakor har denna vecka bjudit på bulgur- och linssallad och broccolisoppa. För ett tag sedan upptäckte jag hur praktiskt det är att laga mat med en mixer. Helt plötsligt fick soppa en ny innebörd.
Simpla soppan
Koka grönsaker (tex broccoli, blomkål och/eller gröna ärtor) i buljong och krydda.
Mixa grönsakerna tillsammans med några dl av bujongen.
Häll i grädde och mixa för att blanda om.
Klart!
 
Tips! Mixern diskar nästan sig själv om du sköljer ur den och sedan häller i varmt vatten och en droppe diskmedel och startar den en stund.
 

Ni kanske minns den där lilla utmaningen...

2012-09-13 11:05:00
Ja, det är den här jag pratar om.
 
Man kan väl säga att... om jag utvärderar hur det gått efter 6 veckor, så fungerade det i ungefär 1 vecka.
Min fritid har jag valt att satsa på Hedvig med freestyle-kurs och lydnadsträning. Och efter det har Gambia-insamlingarna slukat massa tid. Därför har det tyvärr inte funnits mycket tid att investera i mig själv på sistone. Resan till Skottland och medföljande förkylning har varken påverkat träning eller kost positivt (även om jag faktiskt hann med 4 pass på hotellet i Glasgow). Jag får nog helt enkelt inse att det just nu inte finns tillräckligt engagemang från min sida för att styra upp detta. Det får bli ett framtida projekt, när jag rott i land det jag påbörjat. Träning ska inte kännas som ett måste, det ska kännas roligt!
 

Vilken himla tur!

2012-09-12 18:22:47
Igår slutade lampan i kylen fungera och jag hade mina misstankar om att den hade gått sönder. Imorse kändes det för varmt i kylen och i frysen hade det börjat töa. Jag fick smärre panik när jag insåg att jag måste ta hand om det hela, när jag egentligen var på väg till jobbet. Men så kollade jag proppskåpet och kunde enkelt fixa det själv. Tur! Och ännu mer tur att detta inte inträffade förra veckan när jag var bortrest. Vilket (o)trevligt välkommen hem det hade blivit!
 

Hedvig freestylar

2012-09-11 18:11:00
Halvvägs igenom freestylekursen bjuder vi på ett improviserat program. Det ska bli roligt att jämföra och se hur vi utvecklas framöver.
 
 

Återbruksutmaningen - En ensam skjorta

2012-09-10 19:03:00
Förra veckans kombinerade semester- och konferensresa till Skottland gjorde att jag bara hunnit sy en endaste liten skjorta till Sukuta-insamlingen. Men en skjorta är ju bättre än ingen alls, och ytterligare en skjorta och en mössa ligger tillklippta. Dessutom tog jag med mig en påse restgarner på resan och hann virka sex stycken african flower-mössor under väntetider och ensamma kvällar. Men de visar jag en annan gång.
 
Veckans skjorta är sydd av en gammal tröja. Tvättnoppig var den, men jag hade inte hjärta att bara kasta den i soporna. Tyget var ju mjukt och inte alls slitet i övrigt, så istället fick skjortan ett dekorativt hjärta där fram.
 

Symötestisdag - Hårband

2012-09-04 00:43:00
För några veckor sedan gick jag på disputationsfest och fick otroligt många kommentarer för min frisyr. Men jag kan inte ta åt mig äran, annat än för att jag satt upp håret alldeles själv. Idéen fick jag från Fröken Pyssels inlägg på pastill.nu (kolla här!)
 
 
Själva pysslandet är inte svårare än att man tar en bit spets eller ett band som är ca 10 cm kortare än omkretsen på huvudet. Sedan syr man ihop detta med en bit resårband så att den sitter åt lagomt hårt kring huvudet. Därefter är det bara att börja frisera. Jag lät luggen vara och tvinnade resterande hår från pannan och bakåt på båda sidor. De tvinnade lockarna vek jag sedan innanför bandet för att de skulle hållas fast.
 
 
Något slarvig frisyr efter 7 timmar, men ni förstår säkert pricipen.
När jag släppte ut håret var det dessutom vackert lockat. Ett plus i kanten för det! Ingen större katastrof om uppsättningen skulle bli förstörd med andra ord.
 
 
 
 
 

Återbruksutmaningen - Skjortor och mössor till Manduar

2012-09-03 22:51:40
Jag befinner mig för tillfället på annat landsnummer och är därför sen med mitt bidrag till återbruksutmaningen, men här kommer det i alla fall.
 


Fyra skjortor i återvunna tyger från lakan, gardiner och en kanga. Vissa av banden är också de åerbrukade eftersom de ursprungligen varit de där otroligt onödiga upphängningsbanden som man envisas med att sätta på alla kläder nu för tiden. De klipper jag genast bort, men sparar i en låda om de skulle komma till nytta.
 
 
 
Jag måste erkänna att jag fuskat lite. För jag har ju de där otroligt fina tygerna som jag köpte för pengarna som blev kvar efter möhippa som jag ska sy av. Så därför blev det tre skjortor med dessa tyger kombinerat med återbrukade sängkläder. Den fjärde skjortan (uppe till höger) är resterna av en utav t-shirtarna jag klippte sönder förra veckan kombinerat med en liten stuvbit med söta figurer. När jag klipper sönder kläder återbrukar jag gärna sömmarna genom att lägga dem som nederdelen på ärmen. På så sätt spar jag både material (tråd och snedslå) och det går fortare att sy.
 
Allt som allt åkte detta iväg till Stickvarvet-insamlingen för Manduar, tillsammans med totalt 275kr (225kr för auktionen och 2x25 för min startavgift och en present till moster K på hennes födelsedag).
 
1 Gambia-skjorta, 9 Värma liten-skjortor, 2 sydda mössor och 8 virkade mössor.
(totalt 82 skickade plagg i år)

På resande fot igen

2012-09-01 21:54:00
Som vanligt hittar ni mig här.

RSS 2.0