Symötestisdag - En fleecetröja till Hedvig

2012-10-30 09:44:40
 
Då den lilla damen har en väldigt besvärlig päls, som trots det ryska ursprunget inte alls fungerar tillsammans med snö, har jag försökt tänka till inför denna vinter. Ja, och igår föll den första snön på allvar här i Umeå, så det var väl tur att jag var ute i god tid för en gång skull. Tröjan fick ett ordentligt test som den klarade med betyg godkänd.
 
 
Mönstret, det otroligt mysiga fleecetyget och mudden kommer från Stoff och Stil, men jag fick göra ändringar på mönstrets alla delar för att få en tröja som inte slutade på halva ryggen och med alldeles för korta ben. Så jag rekommenderar inte någon att köpa det.
 
Annars arbetas det flitigt för Sticka och skicka. I helgen blev ett finstickat babyset och två koftor klara utan att jag stickat en endaste maska (se här) och två lapptäcken ligger bredvid symaskinen och väntar på sina bakstycken. Jag hoppas att jag hinner med dem ikväll.
 
 
 
 
 
 
 

Doktorandlivet - Min nya arbetskamrat

2012-10-29 20:46:29
 
Säg hej till min nya arbetskamrat!
Vi tycker redan om varandra och hoppas att vi ska komma överens när vi skaskriva den där avhandlingen tillsammans i vår. Tills dess ska vi lära känna varandra ordentligt och bygga upp ett välorganiserat bibliotek med alla de vetenskapliga artiklarna vi kan tänkas behöva. 

Att göra en finstickad kofta utan att sticka

2012-10-29 15:03:00
På måndagar brukar jag kika in vad som tillverkats i Klockarbarns återbruksutmaning. Tyvärr har jag aldrig känt att det jag själv gör, är tillräckligt återbrukat för att vara med, men denna vecka tänker jag lämna ett bidrag.

Efter att ha rensat på vinden tog jag så smått ag i garderoberna och la ut en del kläder och skor på Tradera. Några kläder som jag inte tyckte att det var värda besväret att försöka sälja, hamnade istället i en göra-om-till välgörenhet-hög och ur den har jag tagit material i helgen när jag sytt. När jag hittade två koftor i fint skick fick jag idéen att sy om dem i mindre storlek. Som mönster använde jag bakstycket och ärmarna till mitt Värma liten-tunika i storlek 62 med några ändringar under arbetets gång.
 
Först använde jag bakstycksmönstret för att klippa till ett bra framstycke på koftan. Jag var väldigt noga med att knapparna skulle hamna mitt fram och justerade runt halsen för att bitarna senare skulle stämma med bakstycket.
 
 
Sedan la jag ut mönstret och klippte till bakstycket utan konstigheter.
 
 
På både fram och bakstycke försökte jag utnyttja koftans redan fina kanter runt halsen. Tyvärr tänkte jag inte riktigt till och klippte ingen sömsmån i nederkanten på den första koftan, vilket jag ändrade till de senare. Detta gjorde att jag var tvungen att sätta snedslå som kantband, vilket inte blev särskilt bra med det stretchiga tyget. Mitt tips är att istället klippa minst en cm sömsmån, sicksacka, vika in kanten och sy fast.
 
Till ärmarna utnyttjade jag redan existerande mudd längst ner. Även här har jag ett tips om ni använder Värma liten-tunikamönstret. Klipp en "kil" högst upp på ärmen (och alltså inte som på bilden) så att den inte gör halsen större när den sys ihop med fram- och bakstycket. Detta listade jag ut först efter min andra kofta.
 
 
Resterande delar av den blågrå koftan blev en mössa och ett par byxor. Det enda extra material jag använde var två bitar snedslå och sytråd. Jag har inte sytt i en endaste knapp. Byxans ben kommer från övre delen av koftans ärmar och här använde jag ett par byxor som mall. Mudden kring magen kommer från nedre delen av koftans framstycke. Mössan klippte jag till från resterna av bakstycket.
 
 
Hela det färdiga setet blev såhär. Och självklart märkte jag kläderna med min egen lapp - det lilla vita hjärtat på röd botten för "Hjärtligt och lekfullt".
 
 
Egentligen undviker jag att använda vitt och svart material när jag syr till insamlingar, men när en svart kofta var vad jag hade, fick jag helt enkelt piffa den med lite färg. Den svarta koftan blev en kofta i storlek 62 och en i storlek 50.
 
 
 
Som mina flitiga läsare vet klappar min hjärta lite extra för hjälparbete och det är där jag lägger den största energin i mitt handarbete. Just nu tillverkar jag kläder och filtar för Sticka och skicka-insamlingen och det är dit dessa bidrag kommer att skickas. Så här kommer en liten utmaning till släkt, vänner och ni andra som läser detta: Leta reda på en kofta som inte används, sy om den att passa till ett barn eller två och skänk till välgörenhet. Och vill ni inte sy själva, men ändå bidra, kan ni alltid skänka koftan till mig.

Dagen när utemöblerna ställdes tillbaka

2012-10-28 21:53:00
 
Dagens extra timme togs till vara på bästa sätt. Inga latfasoner här inte. Nej, jag och Hedvig hoppade (nästan) ur sängarna i morse och gav oss ut på dagens första promenad kl sju. Sedan hann jag avsluta gårdagens syprojekt, eliminera diskberget, bära upp utemöblerna till vinden, ta en löprunda i Gamliaspåret med efterföljande dusch och slutligen skriva en handlingslista och äta lunch innan mamma ringde på dörren klockan ett. Storhandling och besök hos bror med prinsesstv-spelande och middag fick avsluta helgen som gick i en rasande fart. Nu hoppas vi att den kommande arbetsveckan försvinner lika snabbt...

Det här har jag fixat idag!

2012-10-27 17:49:00
Det där med att städa förrådet kan ha sina fördelar. Som när man hittar igen toasitsen i trä som man hade i lägenheten på Haga för en herrans massa år sedan, och kan byta den mot den äckliga sitsen som man har nu. Man kan fråga sig varför jag inte tänkt på det tidigare?
 
 
 
 
 

Nu syns vi!

2012-10-25 17:05:00
Usch, vad mörkt det börjar bli. Både på morgonen och kvällen.
Igår försökte jag göra något åt situationen och köpte nya cykellysen och ett blinkhalsband till Hedvig.
Så, nu syns vi båda två.
 
Helkass bild på Lurvtussen med nya "julpyntet".

Doktorandlivet - Återseende

2012-10-24 14:18:00
Doktorandlivet bjöd på ett trevlig återseende idag. G, som var min handledare under mitt stora examensarbete (om Bananflugor som modell för Skelleftesjukan) hade kommit tillbaka till Umeå för att hålla lunchseminarium. Det roliga var att gratislunchen innan blev något av en reunion. Bara B, den andra projektstudenten saknades. Vilka tider det var... 6 år sedan nu, och ännu en gång inser man hur fort tiden går. En av mina bilder från exjobbet var för övrigt med i presentationen, så nåt bra måste jag ju ha gjort.

Symötestisdag - Lappteknik

2012-10-23 12:33:00
I sjuan eller åttan fick vi i uppgift att sy en kudde i lappteknik på slöjden. Jag som på den tiden var överambitiös och gärna ville komplicera till uppgifterna, övertalade min slöjdlärare att låta mig göra ett lapptäcke i en mycket mer komplicerad teknik där två trianglar bildade en ruta, som sedan sattes ihop till ett mönster. Täcket tänkte jag ge bort i present, men mamma tyckte att jag skulle spara det till mina egna barn. Så nu ligger det nedpackat tillsammans med mina gamla kläder och väntar (och det får det nog göra några år till skulle jag tro).
 
Det jag ville komma fram till med min lilla berättelse om syslöjden, var att den där lapptekniken som slöjdläraren ville att vi skulle använda, fortfarande finns kvar i mitt huvud och nu, ca 15 år senare har jag genomfört uppgiften. Men naturligtvis kunde jag inte nöja mig med en kudde. Nej, det blev naturligtvis mer komplicerat än så och därmed tre lapptäcken till Sticka och skicka-insamlingen för Zambia.
 
 
 
 
 
Jag gjorde det lite enkelt för mig och rev 16 cm breda remsor av gamla påslakan. Vill man vara mer noggrann kan man naturligtvis klippa istället och få ett rakare resultat. Man börjar med en 16x16cm stor ruta i mitten och arbetar sig sedan runt, runt med en remsa i taget. Jag syr alltid fast långsidan på den nya remsan först och syr inte ända ner eftersom nästa remsa ska fästas i den. Sedan syr jag fast kortsidan i föregående remsa och klipper slutligen av den till rätt längd. När alla remsor kommit på plats sicksackar jag alla sömmar innan jag syr ihop med baksidan.
 
Till baksidan använde jag något av de påslakan som varit med på framsidan för att knyta ihop mönstret. Igår tvättade jag flera av de tyg jag använt till mina omlottskjortor för att kunna sy fler lapptäcken med lite variation i tygerna. Det blir så mycket roligare om inte alla ser likadana ut.
 
Sist men inte minst, tack till svärmor Mitzi, moster Kie och Eva som skänkt några av de påslakan jag använt till dessa täcken, och tack till mamma som skjutsat mig till loppisar där jag köpte de andra.

Vinter?

2012-10-22 09:32:52
Morgonpromenad med ett tunt lager snö under skorna. Vilken tur att Hedvigs fleecetröja är klar, om det skulle komma mer. För i år hoppas jag slippa snöbollarna i pälsen (önsketänkande jag vet!).
 
Rönnbären vittnar inte om någon mild vinter. De hänger i stora klasar på träden i skogsdungen. Vi får väl se om de har rätt...
 
 
 
 
 
 
 

Underbara lediga lördag

2012-10-20 20:11:00
Veckans enda lediga dag blev en mycket trevlig sådan. Direkt efter frukost och morgonpromenaden med Hedvig gick vi upp på vinden för att försöka få någon ordning i kaoset i förrådet. Efter två timmar tog vi paus och gick en promenad med S i solskenet. Därefter träffade jag A på stan för en långlunch och prat om livet (vi träffas alldeles för sällan vännen!). Sedan var det Hedvigs tur att socialisera med hundbus, innan vi tog tag i det resterande förrådskaoset. Nu ska vi mysa i soffan, äta godis och ladda inför morgondagens arbete. Välförtjänt!
 

Hedvigs avslutningsprogram på freestylekursen

2012-10-19 09:28:00
Vi har jobbat ganska hårt de senaste veckorna med Hedvigs avslutningsprogram på freestylekursen. Jag har fått inse att en löpande tik inte har något större intresse av att göra konster till musik. Men vi kan i alla fall känna oss nöjda efter utförd kurs. Mest troligt kommer vi att fortsätta med freestylen via en grupp här i Umeå och kanske blir det tävling nästa år. Men det krävs nog lite mer träning innan dess...
 
 

Symötestisdag - Ge lite tröst

2012-10-16 10:39:00
Förutom att jobba på mitt vanliga jobb, har jag i helgen jobbat på att få klart det jag hade tänkt skicka till Ge lite tröst. Det har dragit ut på tiden eftersom jag pga portokostnader helst skickar lite större mängder när jag ändå skickar. Igår fick jag i alla fall äntligen packa ihop. Här är några av de 11 snuttefiltar som blev till i helgen. Tack till moster K som skänkt det mysiga randiga tyget (blev 4 snuttisar).
 
 
Plockade även ihop ett gäng amigurumis och sydda leksaker som blivit liggande alldeles för länge. Bättre att de får komma till någon som ger dem lite uppmärksamhet och kärlek. Totalt skickades 20 snuttefiltar och 17 leksaker.
 
 
Annars har jag hunnit sy ett lapptäcke till Hedvig och stickar vidare på en poncho till mig själv. Naturligtvis har jag också börjat så smått till insamlingen Sticka och skicka, men det får ni se en annan gång.

Ett lapptäcke till Hedvig

2012-10-15 22:31:00
När en bebis i Afrika fick ett lapptäcke var jag ju tvungen att sy ett till bebisen här hemma också.
 
 Mys med favoriträven

Lördag

2012-10-13 21:21:22
Hedvig har kompisbesök ikväll och jag passar på att sitta vid symaskinen en stund. Efter en dag med dålig sömn, mer jobb än vad jag hade tänkt och därefter ett trevligt dop, är jag ganska trött och behöver ladda för morgondagens jobb.
 
 
Det är tur att man kan busa inomhus när det är mörkt och blött ute.

Framtida resor?

2012-10-12 20:05:00
Reseguiderna som Aftonbladet gav ut tillsammans med Lonely planet för några år sedan är mina absoluta favoriter. När det inte blev någon Thaimat för att restaurangen hade stängt unnade jag mig istället tre reseguider när jag ramlade över dem på ÖoB. Och om jag inte förstått det hela fel, innebär väl detta att jag har anledning att boka tre resor också? *ler*
 
 
En kombination av Singapore, Malaysia och Thailand vore inte dumt. Italien har jag varit sugen på att åka tillbaka till länge. Och Tokyo kan bli aktuellt redan nästa sommar i kombination med en konferens utanför Shanghai. Ja, de ska nog komma till användning.
 

Doktorandlivet - Efter regn kommer solsken

2012-10-10 16:12:24
Jag har varit lite nedstämd den senaste veckan. På jobbet har jag inte särskilt mycket att göra och jag har känt mig väldigt överflödig. Igår fick jag dessutom veta att mitt sista projekt, som jag trodde att jag skulle kunna sätta igång i slutet av oktober inte kommer kunna starta förrän tidigast i december (förmodligen januari). Och vädret behöver vi inte ens prata om, för det har inte gjort ett dugg gott för humöret.
 
Men så idag fick jag göra ett test (inför testet till det sista experimentet), solen sken och jag fick dessutom beskedet att jag fått ett resestipendium på 3000kr. Lycka!
 

Symötestisdag - Mysjeans

2012-10-09 17:33:00
Efter att ha skickat iväg mitt andra paket till insamlingen för Sukuta Health Center i Gambia bestämde jag mig för att göra något till mig själv, innan jag sätter igång och handarbetar för den nya insamlingen Sticka och skicka. Igår gjorde jag därför äntligen slag i saken och sydde in resårband i bensluten på mina mysjeans.
 
De köptes för många år sedan när det var på modet att ha både trasiga och alldeles för långa jeans, som man vek upp till rätt längd. Men det där med att vika upp har jag aldrig gillat, eftersom det samlas väldigt mycket smuts i vecken som sedan gärna hamnar på golvet, i sängen eller soffan. Märkesjeansen blev dock kvar i garderoben och har de senaste åren fungerat som mina mysjeans. De sitter sådär lagomt tight och de långa benen vek jag in med ett gummiband runt fotleden. De har funkat bra på jobbet de dagar jag egentligen skulle vilja gå dit i mjukisbyxor. Men det där med lösa gummiband blev en jobbig lösning eftersom jag skulle hålla rätt på dem mellan tvättarna. Så igår vek jag in benslutet och sydde en enkel kanal (om man bortser från att jag hade sönder två symaskinsnålar), där jag trädde in ett resårband. Jag misstänker att detta kommer innebära en ökad använding av mina mysjeans och jag har redan idéer om att sy om andra jeans, men med muddar.
 
 
Är det föresten någon som har en bra lösning på hur man lagar hål i grenen på jeans på ett snyggt sätt?
Mina favoritjeans har tyvärr nötts sönder och jag är inte riktigt redo att kasta bort dem.
 
Glöm inte att titta in hos Husmorsskolan och se vad de andra medlemmarna gjort.

Ett paket kommer lastat...

2012-10-07 19:24:00
... med bebissaker till Sukuta Health Center (Gambia).
 
Nytt tyg och nya kantband satte fart på skaparlusten och jag avslutade min medverkan i insamlingen för Sukuta med att sy ytterligare en filt, två mössor och sex Värma liten-tunikor och virka sex African flower-mössor.
 
 
 
Idag skickade jag iväg 2 filtar, 17 mössor (2 sydda och 15 virkade) och 11 Värma liten-tunikor.
 
 
Tillsammans med den förra leveransen blev det alltså 51 plagg och filtar till Sukuta Health Center och i och med det, har jag skickat 113 plagg/filtar totalt i år.
 
 

Att jag har en liten hjärna betyder inte att jag är dum

2012-10-07 12:08:06
 

Loppisdag i Övik

2012-10-07 00:02:15
Imorse klev jag upp tidigare än vad jag kliver upp när jag jobbar. Och detta för att åka till Övik med mamma, moster K och kusinbarnet A. Målet för dagen var tre loppisar och vilken otroligt trevlig dag vi fick. 370kr senare hade jag inhandlat denna samling av saker. Massa sängkläder från 70-talet, en ny lampa i köket, tv-spel, bäcker och en massa annat.
 
 
Vi pausade och fyllde på energi i form av korv och fika hos moster B vid lunchtid och när sista loppisen var avklarad åt vi god plocktallrik på Gastronomia Italiana som jag verkligen kan rekommendera till den som har vägarna förbi Övik.
 

Mina favoriter i höst

2012-10-05 10:10:00
 
Länge sedan jag presenterade valda delar ur garderoben, vilket säkert beror på att mitt klädkonto inte är lika belastat nu för tiden. Förutom diverse inköp i USA i somras, har jag i höst unnat mig en ny jacka. Det blev en grå, mönstrad kappa med duffelknäppning som jag är otroligt nöjd med eftersom den passar lika bra till sneakers som till skinnstövlar. Den är dessutom väldigt klädsam tillsammans med de röda skinnhandskarna som jag fyndade i Tjeckien för två år sedan. De är mina absoluta favoriter i höst!

Doktorandlivet - Miljöbyte, mutor och begynnande ryggskott

2012-10-03 12:57:00
 
Tredje dagen i rad som jag sitter vid datorn och rättar studenternas labrapporter från immunologikursen, som jag undervisat på de senaste veckorna. Idag unnade jag mig miljöbyte (jobbar hemifrån på fm) och mutor (goda mackor till frukost) för att peppa mig själv att göra klart. Det begynnande ryggskottet (eller vad det nu är) är ytterligare en sporre att bli klar så snabbt så möjligt.
 

Symötestisdag - Armband

2012-10-02 15:39:00
Inga nya, roliga saker har skapats den senaste veckan så idag visar jag två armband som jag gjort sedan tidigare, men aldrig visat upp, eftersom det tredje armbandet ännu inte är klart... Men jag misstänker att det inte kommer bli färdigt, så varför låta de andra vänta?
 
Idéen till armbanden fick jag på ett symöte i våras. Som vanligt minns jag inte säkert vem som hade gjort fina macrame-armband med knappar. Kan det ha varit Stina? (Säg till och lämna länk så ska jag länka rätt). Här finns i alla fall den fina orginalbeskrivningen.
 
 
Mina armband är gjorda av kugghjul som bland annat kan köpas från Panduro. Banden är knutna i garn eftersom dessa skulle bli testarmband och jag ville spara på de dyra snörena som jag också köpte. Dum tanke då det aldrig blev några fler armband, men kanske blir detta inlägg ett sätt att få tummen ur...
 
 
Lite olyckligt blev armbanden naturligtvis för stora för mina smala handleder, men jag tänkte att jag kunde spara dem till någon present eller kanske en välgörenhetsauktion (om det skulle dyka upp någon). Två färgglada armband skulle nog kunna pigga upp vem som helst, nu när vi går mot mörkare tider.

Underbart är kort...

2012-10-01 17:12:00
 
Idag var det dags att säga "9 veckor går fort" och åka åt varsitt håll.
Jag tillbaka till Umeå och han tillbaka till kriget.
I själva verket är det drygt 10 veckor tills vi ses igen och jag betvivlar att de kommer gå fort...
 

RSS 2.0