Stora lillan

2012-11-29 22:31:00
Min lilla tjej har blivit stor (snart 1 år och 5 månader) och hennes säng har blivit liten. Årets julklapp blev därför en ny säng, som jag hämtade idag.
 
 
Eftersom Hedvig ska fira jul hos farmor och farfar i år, fick hon öppna julklappen i förtid.
 
 
Lite tveksam, men med en mysig filt och kanske en extra kudde så blir det nog toppen.

Kära Tomten!

2012-11-28 14:20:00
Jag vet att jag bojkottar julen i år, men jag har ju ändå varit väldigt snäll.
Så, om det skulle tänkas vara så att jag trots allt skulle få några julklappar, kommer här en liten önskelista.
 

Tungrott

2012-11-28 09:19:00
Båten jag sitter i känns väldigt tungrodd just nu. Jag har svårt att ta mig upp ur sängen på morgonen, hela kroppen känns tung och svarar dåligt på träning. Jag kan inte annat än hoppas att den lilla snö som fallit och därmed ljuset ska ha positiv inverkan.

Annars ser jag fram emot att få tillbaka min medpassagerare och räknar samtidigt ner till semestern som börjar om 9 dagar...

Symötestisdag - Virkad mössa med spiralmönster

2012-11-27 18:46:00
Förra veckan nämnde jag ett mönster som jag hade tänkt bjuda på, men eftersom jag inte var riktigt nöjd med det ännu fick det vänta tills idag.
 
 
Virkad mössa med spiralmönster
Storlek: Nyfödd (men kan enkelt göras större genom att öka antalet varv på spiralen)
Jag har använt virknål nr 3,5 och passande garn.
 

Virka 4 lm och slut dem till en ring med en sm.

Varv 1: 11 fm om ringen

Varv 2: 2 fm i alla fm utom den sista, där bara 1 fm virkas (21 maskor totalt).

Varv 3: 4 lm (= 1 st + 1 lm), hoppa över en maska, Upprepa *st, lm, st i nästa maska, lm, hoppa över en maska* 6 ggr, fm, lm. Avsluta med en sm i översta lm på första ”stolpen”.

Varv 4: 3 lm (= 1 st) och 3 st om lm, Upprepa *lm, hoppa över lm, 4 st om nästa lm* 6 ggr. Avsluta med en lm och en sm i översta lm på första ”stolpen”.

Varv 5: 3 lm (= 1 st) + 1 st i första st, 1 st i resterande st. Upprepa *2 lm, hoppa över lm, 2 st i första st, 1 st i övriga st (totalt 5 st)* 6 ggr. Avsluta med lm och en sm i översta lm på första ”stolpen”.

Varv 6: 3 lm (= 1 st) + 1 st i första st, 1 st i resterande st. Upprepa *2 lm, hoppa över lm, 2 st i första st, 1 st i övriga st (totalt 6 st)* 6 ggr. Avsluta med lm och en sm i översta lm på första ”stolpen”.

Varv 7: 3 lm (= 1 st) + 1 st i första st, 1 st i resterande st. Upprepa *2 lm, hoppa över lm, 2 st i första st, 1 st i övriga st (totalt 7 st)* 6 ggr. Avsluta med lm och en sm i översta lm på första ”stolpen”.

Varv 8: 3 lm (= 1 st) + 1 st i första st, 1 st i resterande st. Upprepa *2 lm, hoppa över lm, 2 st i första st, 1 st i övriga st (totalt 8 st)* 6 ggr. Avsluta med lm och en sm i översta lm på första ”stolpen”.

Varv 9-15: 1 st i varje maska.

 

Kontrollera att mössan ser ut att ha rätt form. Virka ett extra varv eller två med st annars.

Säg gärna till om du hittar något fel.

 

 
Såhär ser spiralmönstret ut uppifrån.
 
 
Mina mössor får såklart åka med Sticka och skicka-insamlingen till Zambia.

Något att se fram emot...

2012-11-26 16:00:00
 
En perfekt anledning att åka till Malmö och hälsa på.
Fick tyvärr inte biljetter till den riktiga finalen (som förövrigt var jättedyra), men på fredagen ska jag och A se juryfinalen.
 

Filmtips

2012-11-25 13:28:08
 
Igår hyrde jag två kärleksfilmer och tänkte mig en filmkväll i stillhet, men så blev jag bjuden på trevlig middag istället så "Älska mig igen" fick vänta tills jag kom hem och imorse bäddade jag ner mig i soffan och såg "Birdsong". Två bra filmer, särskilt Birdsong som jag inte tycker att ni ska missa.
 

Doktorandlivet - Ingen mer undervisning!

2012-11-21 15:33:51
 
I min doktorandtjänst ingår 20% undervisning vilket också innebär att jag har ett extra år på mig att arbeta ihop till min avhandling. På min institution är man undervisningsfri under den sista terminen innan disputation. I fredags kom den där dagen som nog alla doktorander ser fram emot - dagen som innebär att undervisningen är slut och man kan fokusera lite extra på sina forskningsprojekt. Jag har egentligen gillat undervisningen, men kanske allra mest för att jag har sysslat mycket med marknadsföring och fått åka runt och inspirera lärare och elever istället för att ha långa dagar på kurslab. Sista undervisningsdagar var just sådana roliga inspirationsdagar. Vi hade nämligen besök från Finland. Och som tack fick vi fin finsk design i form av en ljuslykta. Inte illa!

Symötestisdag - Sticka och skicka uppdatering

2012-11-20 18:43:00
I lördags tittade jag på de två första avsnitten av TV4s serie SOS uppdraget (finns i TV4play) och fick tillbaka lite av den välgörenhetspepp som jag tappat under hösten. Egentligen var tanken att jag skulle bjuda på mönstret till en virkad mössa idag, men jag är inte helt nöjd med resultatet ännu, så det får vänta. Istället bjuder jag på några bilder på det jag faktiskt lyckats göra klart, trots peppbrist.
 
 
Två lappfiltar
 
 
Fyra Värma liten-skjortor i förenklad modell
 
 
Fyra virkade mössor i olika mönster och storlekar.

Semestern är räddad!

2012-11-20 09:23:00
Usch, den senaste veckan har inte varit rolig. Konkurshotet från SAS har stressat mig, eftersom vi bokat delar av vår resa med dem (Stockholm - London). Men nu kan jag äntligen andas ut, sluta läsa på dn.se flera gånger per dag och oroa mig för att jag måste köpa nya flygbiljetter. Kanske är det dags att börja fundera lite på vad som ska packas i väskan och vad vi ska spendera vår tid på istället? 

Jeansshorts

2012-11-19 17:21:12
Måndag, och jag tänkte att jag skulle visa vad jag pysslade med igår och samtidigt delta i Klockarbarns återbruksutmaning.
 
För ganska länge sedan insåg jag med sorg att jag slitit ut mina absoluta favoritjeans. Jag funderade länge på om jag inte skulle kunna laga dem på något bra sätt, men ett hål i grenen är inte så lätt att dölja och man vill ju inte gärna dra blickarna till det området genom att göra en ful lagning. Så kom jag igår på att jag skulle sy om dem till ett par jeansshorts istället och sätta ett 70-tals tyg som en uppvikning för att dölja det lagade hålet. 
 
 
Jag gillar mina nya shorts. Tyvärr visade det sig att ett par tighta jeans blir ett par väldigt tighta jeansshorts, så jag måste sy om dem lite för att inte strypa blodtillförseln i benen när jag sitter ner. Jag tänkte lösa problemet genom att sy små slitsar i sidorna (heter det så även på shorts?). Eftersom jag valde samma tyg som jag tidigare använt till mitt klockarmband och nyckelband, kan jag supermatcha om jag skulle få lust.
 
Resterande jeansbitar har jag planer på att sy något till Hedvig av, för favoritjeansen får inte gå till spillo.

Ljus i mörkret

2012-11-18 22:50:53
 
Ännu en helg till ända. Kan någon förklara för mig vart de tar vägen?
Alldeles för snabbt försvinner de för att jag ska hinna med, det är då ett som är säkert.
 
Men lite har jag i alla fall hunnit med. I fredags tittade jag, S och Hedvig på årets ljusfestival och blev imponerade av den nya gångtunneln vid centralstationen. Tjusig! Lördagen bjöd på hundbus och glassfika på Göteborg med en annan S. Och idag fyndade jag på loppis och bjöd sedan mamma på middag efter att hon varit snäll och skjutsat mig så jag kunde storhandla. Hedvig hade visst också saknat "mormor" för hon stortjöt när vi skulle lämna henne ensam, vilket hon aldrig gör annars. 

Lätt att bli lurad

2012-11-16 13:22:00
I mitt försök att dra ner på onödigt sockerätande letar jag bättre alternativ när suget kommer. Läste lite på internet och lärde mig då att Marabous mörka choklad inte är det minsta nyttig. Både chokladen med 70% och 86% kakao innehåller massa socker och har faktiskt högre kaloriinnehåll än mjölkchokladen från samma märke. Skillnaden är att det mörka chokladen har högre fettmängd och mindre socker än mjölkchokladen. Vill man äta nyttigare choklad, dvs sådan utan massa socker får man nog välja low carb varianterna.
 
Det här receptet på chokladkaka ska jag nog i alla fall prova.

Gårdagens träning känns idag

2012-11-15 15:34:31
 
Men det känns i alla fall skönt att ha släppt lite på aggressionerna mot den fräcka tjuven.
 

J-vla tjuv!

2012-11-15 11:19:39
Förra veckan fick jag två avier för brev som jag måste hämta ut hos postombudet för att de var för stora för att delas ut. När jag skulle hämta ut breven fanns avierna inte längre i min ficka och jag kunde inte hitta dem hemma heller. Oroligt väntade jag en vecka på påminnelseavierna, eftersom postombudet inte kunde hitta mina brev utan avinummren. Men i veckan kom inga påminnelser.
 
Någon har alltså hittat/tagit mina avier och hämtat ut min post!
J-vligt oförskämt om du frågar mig.
 
Så, jag hoppas att tröjan är obekvämt liten, sticks och påminner dig om vad du gjort varje gång du ser den. Och det fina tyget som snälla J skickade till mig... Det hoppas jag stryper dig till döds när du sover. Så det så!
 
 

Kalendern för 2013

2012-11-14 11:31:00
 
Jag unnade mig en extra fin kalender inför mitt sista år som doktorand.
En av mina älsklingar fick pryda framsidan, och den andra älsklingen fler sidor på insidan. Jag hoppas att 2013 kommer innebära extra mycket tid tillsammans och att vi kanske till och med äntligen får lov att planera för ett gemensamt liv.
 

Symötestisdag - Nytt klockarmband

2012-11-13 18:25:37
Armbandet på min billiga skräpklocka hade sett sina bästa dagar...
 
 
 
... så i söndags letade jag fram ett mörkt vintagetyg och sydde ett nytt.
 
 
Egentligen ville jag hitta på en modell som jag skulle kunna byta utan att klippa sönder eller sprätta, men jag fick inse att det inte gick. Istället höll jag mig till min första tanke, att göra ett armband som man bara behövde dra över handen. Med ett resårband i alltså.
 
Jag sydde också en ny tröja till Hedvig av en väst som var för liten för mig. Jag har verkligen fått upp ögonen för det där med återbruk. På stolen bredvid symaskinen ligger nu en hel hög med kläder som jag ska försöka sy om. Några plagg ska tillbaka in i garderoben igen, andra ska få åka till olika delar av Afrika.

Från väst till hundtröja

2012-11-12 17:02:00
Garderobsrensningen fortsatte i helgen och min fina väst/slipover från H&M åkte ut. Jag blev så besviken när jag beställde det från internet och insåg att den var alldeles för kort, trots att jag köpt den i en större storlek än vad jag normalt har. Det hela slutade med att jag fick köpa en särskild tröja att ha under, för ingenting passade till, men ja... Den blev uppenbarligen inte särskilt använd ändå.
 
 
Så den stora frågan var nu - Vad ska det bli av västen?
Sälja på Tradera? Skicka till någon som behöver den bättre? Göra om?
 
Och svaret blev, göra om! Sedan drygt ett år tillbaka bor det ju en liten här, som även hon behöver vinterkläder, trots att hon har en värmande päls. Förra året stickade jag två tröjor som hon nu vuxit ur och jag har haft tankarna på en brun tröja med fin mönsterstickning till denna vinter, men inte alls kommit mig för att sätta igång. Går man med magen så nära marken som hon gör blir man dessutom väldigt smutsig såhär års, så att ha några ombyten är ingen dum idé.
 
Västen slaktades och av framstycket klippte jag till ryggdelen och utnyttjade både halsringning och nederkant. Av bakstycket klippte jag till magdelen och två ärmar (ben?). Jag är väldigt nöjd med det färdiga resultatet. Vad Hedvig tycker är svårt att veta. Hon säger ju inte så mycket.
 
 

Förenklad Värma liten-skjorta

2012-11-09 13:59:28
Nu när jag är sjuk finns ingen ork över till mitt handarbete, så därför tänkte jag visa två omlottskjortor som jag sytt tidigare. Det är den vanliga Värma liten-varianten, men i förenklad form. Många har tagit del av mitt mönster vid det här laget och dessa visar tips på hur man kan göra arbetet enklare, snabbare och med mindre material.
 
 
Framstyckena och bakstycket är klippta i ett stycke (som på bilden nedan) vilket minskar antalet sömmar. I vanliga fall brukar jag använda snedslå runt alla kanter, men på denna variant har jag istället klippt sömsmån, sicksackat alla kanter och sedan vikt in och sytt fast med raksöm. På dessa skjortor har jag också valt att bara sätta en knytning på utsidan, istället för två.
 

Sjukling

2012-11-08 22:17:00
Jag var helt slut när jag kom hem igår kväll och somnade på soffan. När jag vaknade till liv värkte halsen och huvudet sprängde. Inte kändes det bättre imorse, så jag fick ställa in dagens experiment och bädda ner mig i soffan. Efter en dags vila känner jag mig inte mycket bättre, så jag blir nog hemma imorgon också. 
 
 
Ibland när jag är less på jobbet kan jag önska att få vara sjuk, men i själva verket är det ju inte det minsta roligt Snacka om bortkastad tid.
 

Doktorandlivet - I brist på annat

2012-11-07 11:59:00
Det märks att jag har väldigt lite experiment på jobbet just nu, för jag tänker ständigt på annat. Igår fick jag associationen disco när det spelades musik på P3 samtidigt som jag färgade vävnad neonrosa.
 
 
För tillfället finns det en faslig lust inom mig att åka bort och göra något annat. Tur att vi bokade den där resan över jul och att det faktiskt bara är 5 veckor kvar tills vi åker. Bara tanken håller mig sysselsatt och annars hade det nog funnits risk för att jag skulle dö av tristess.
 

Symötestisdag - Piffad kofta

2012-11-06 10:52:04
När jag rensade i min garderob hittade jag en senapsgul kofta, som jag inte riktigt kunde bestämma mig för om jag skulle spara eller inte. Men då garderoben i stort är ganska färglös, undgick koftan förra veckans slakt. Istället fick jag en ny idé och det hela slutade med att koftan fick ett nytt liv. Det började med att jag sydde en en söt fågelapplikation i ett prickigt grönt tyg och ett blommigt. Jag kunde sedan inte låta bli att använda min nya kreation och under gårdagen fick jag ytterligare en idé - att klä om de fula plastknapparna med samma tyg.
 
 
Det roliga (och svåra) med att göra djurapplikationer är att man genom sina val av tyger och placering av de olika delarna, kan få väldigt olika uttryck. Som ögon använde jag två knappar från mormors/mammas gömmor. Den stora gröna är lite upphöjd på ena sidan, vilket gav lite mer djup i ögat.
 
 
För att göra de klädda knapparna klippte jag runda tygbitar (lite större än knapparna) som jag sedan tråcklade runt kanten, drog ihop och sydde fast runt de gamla knapparna. Nu hoppas jag bara att de överlever många turer i tvättmaskinen.
 
 
Jag gillar klädda knappar så mycket att det finns en viss risk att alla mina tråkiga koftor kommer få ett ansiktslyft. Men bättre det än att de hänger oanvända i garderoben.

Dagens

2012-11-05 19:53:13
 
Jag hittade en senapsgul kofta i garderoben som jag inte använt särskilt mycket. Efter gårdagens uppiffning hoppas jag att den ska bli en ny favorit. Men mer om det får ni se imorgon på veckans symöte.

En alldeles förträfflig helg

2012-11-04 22:30:00
Jag har gjort det igen, dvs haft en alldeles förträfflig helg. Det enda som saknades var mitt ♥, som fattas mig otroligt mycket just nu. Tur att jag har vänner och kusiner som bjuder mig på middag hela helgen så att jag får glömma det för en stund. Tack för att ni finns! Idag hann jag dessutom gå på loppis och fika med B. Med andra ord känns det ganska ok att helgen nu är över och ännu en arbetsvecka väntar.
 
 
Två tjusiga kristallglas för 40kr blev dagens fynd. Egentligen cognacsglas,
men vem säger att man inte kan dricka vin, läsk eller servera efterrätt i dem?

Novemberutmaning

2012-11-01 12:06:53
Jag gör ett nytt försök att utmana mig själv och denna gång med ett lite tydligare mål. Beach 2012 2.0 närmar sig nämligen med stormsteg och i mitten på december är det dags att visa sig i bikini igen. Så jag har ställt mig på vågen och använt måttbandet på valda delar av min kropp. Tanken är enkel - öka mängden träning och minska intaget av onödigt skit.

Träning ska ske varje dag i någon av följande former. Minst tre ordentliga pass (IKSU eller löpning) per vecka och övriga dagar en powerwalk eller hemmaträning minst 30 min. Matintaget ska vara planerat och mindre onyttigt. Undantag: fika är ok i samband med torsdagsbullen på jobbet och andra sociala sammanhang. Godis och snacks får ätas i väldigt måttliga mängder på fredag och lördag.

RSS 2.0