Symötestisdag - Hus

2012-01-31 11:13:00
Så var det tisdag och symöte hos Husmorsskolan i vanlig ordning. På denna veckas möte visar jag upp två hus som jag sytt. Inspirationen hittade jag hos Fröken Pyssel som gjort så himla söta hus att jag inte kunde låta bli att försöka göra egna. Mina första kreationer blev såhär.


Husen var ett perfekt stuvprojekt - roligt och snabbt att slutföra (helt i min smak med andra ord!). Jag tänkte först att husen skulle få åka med lådan till Stickhjälpen, men så läste jag på deras hemsida att de bara tog emot mjuka leksaker som kunde ingå i deras bebispaket. Så dessa hus har jag istället skänkt till Handla för livets försäljning till förmån för Barncancerfonden. Förhoppningsvis får de glädja svenska barn istället. I dubbel bemärkelse alltså!

First haircut

2012-01-30 18:24:49Lillgumman börjar bli långhårig och har svårt att se för luggen. Jag har haft ett litet dilemma i att bestämma mig för om jag ska sätta upp pälsen i tofs eller klippa. Då Hedvig inte är något fan av att ha saker på huvudet bestämde jag mig för att ta till saxen idag. Nu ser hon i alla fall lite bättre, men det är nog tur att hon är omedveten om sitt utseende. Haha!

Ganska söt i tofs också.

Psykologi i ett snöre

2012-01-27 12:07:31

Sedan vår absolut första dag tillsammans har jag försökt låta Hedvig gå lös så mycket som möjligt. När snön kom begränsades träningen eftersom vi inte kunde fortsätta våra promenader i Gamliaskogen. I och med detta började även Hedvig testa gränserna och springa fram till alla vi mötte, både hundar och ensamma människor. Till en början såg jag det som en fördel att hon är liten och söt eftersom hon aldrig skrämmer någon, men eftersom insåg jag en stor nackdel. För personerna hon sprang fram till tyckte naturligtvis att hon var just liten och söt och gav henne uppmärksamhet, alltså positiv belöning för något som inte alls var bra.

 

Själv blev jag mer och mer frustrerad över hennes beteende och visste inte hur jag skulle ta tag i problemet utan att ha en kopplad. Inte förrän jag efter måndagens lydnadsträning kom på att jag kunde sätta på henne det gamla kopplet (mer som ett snöre) och låta henne gå lös med det släpande. Hedvig verkar tro att hon är kopplad för hon går snällt vid min sida oavsett vem eller vad vi möter. De okontrollerade rusherna är som bortblåsta och jag har även fått kontrollen att kunna stanna henne genom att sätta en fot på kopplet om hon själv skulle ta ett felaktigt beslut. Tänkt vilket psykologiskt övertag det kan finnas i ett snöre.


Doktorandlivet - Återuppstått från kurs

2012-01-26 15:29:11
När jag kom tillbaka på jobbet idag efter tre dagars FACS-kurs utbrast jag "Det känns som om jag har återuppstått" till vännerna i fikarummet. Det känns verkligen så. Jag har haft tre dagar av kursschema som inte stämt samtidigt som jag försökt jobba med både mitterminsseminarium och artikeln som ska skickas in till en annan tidskrift. Känns skönt att den här delen av kursen är slut och att vi bestämt oss för att skjuta på artikeln en vecka. Nu har jag 3,5 arbetsdag att koncentrera mig på mitt seminarium istället. Och det behövs! Vet redan nu att jag mest troligt kommer få en stor knivig fråga som jag måste hitta på ett svar på. Eller hitta på och hitta på, jag måste helt enkelt ta ställning till vad jag anser är svaret och hittills har jag inte ens funderat på frågan...

Symötestisdag - Sommarklänning

2012-01-24 10:42:00
Jag har satt upp en hel rad målsättningar för 2012 och en av dem är att skicka 50 plagg till en insamling. Det behöver inte nödvändigtvis vara till samma insamling och plaggen behöver enligt beskrivningen inte nödvändigtvis vara handgjorda. På garderoberna i hallen står just nu en kartong. Den tänker jag fylla och skicka till Stickhjälpen som hjälper familjer i Lettland. På detta symöte ska jag därför presentera lådans första gäst - en rutig sommarklänning.

 

Modellen är samma som den klänning som L fick i julklapp, men denna blev lite kortare (ser väldigt kort ut på bilden av någon anledning) och med dragkedja istället för knappar i ryggen. Naturligtvis kan den användas året runt med en tröja och strumpbyxor under. Det känns roligt att ha kommit igång med ett nytt projekt efter Värma liten. Handarbetet känns med ens lite extra roligt och meningsfullt igen.


BHKs lydnadsträning

2012-01-23 23:13:28
Matte tog med mig på en konstig hundträff ikväll. Först skyndade vi oss iväg. Ja, hon var väl lite väl tidsoptimistisk som vanligt. Sedan kom vi till en öppen plats med massa hundar. Men inte blev det spring och lek som det brukar bli när vi träffar andra. Nej, den här gången skulle jag gå fint, sitta stilla och komma när det ropades. Jag försökte spexa till det, men det var ingen som svarade på mina businviter. Möjligtvis var Zelda lite på hugget.

Här jobbar vi för jämlikhet

2012-01-22 18:38:45
Nu har O♥ också fått plats för sina kläder i en av garderoberna i sovrummet.

 

Ja, han fick alltså den översta hyllan.


Kalastrött

2012-01-21 20:09:54


Det är uttröttande att vara på barnkalas när man bara är 6 månader gammal och måste springa runt och hålla koll på alla gäster. Tur att vi har en stor skön soffa hemma att vila i resten av kvällen.


Utbrytarkungen

2012-01-21 09:53:32

 

Den här lilla sötnosen är, som jag sagt förut inte dum. Hon har lärt sig öppna kompostgallret som jag brukar stänga in henne i köket med. När jag har kommit hem senaste tiden har hon mött mig i dörren. Först försökte jag lösa det hela med att ställa den lilla svarta resväskan på andra sidan, men det hjälpte inte ett dugg. Tror att hon på något sätt drar gallret åt sidan. Eftersom jag inte vill att hon ska fastna och skada sig låter jag henne numera vara i hallen på dagarna. Inga problem med det tänkte jag tills jag idag upptäckte att min ena skinnstävel som stack ut ur garderoben hade attackerats. Hedvig har inte visat något större intresse för att bita sönder mina saker tidigare, men nu får jag alltså gå omkring med en tuggad stövel. Tur att liten hund betyder små tänder och små skador. Till nästa gång ska jag se till att alla leksaker som hon burit in i vardagsrummet och lagt i soffan ligger bättre till.


Fredag

2012-01-20 22:24:07
Obeskrivligt skönt med fredag efter en vecka med mycket jobb. Hade tänkt mig en riktig pysselkväll, men efter att ha suttit vid symaskinen en stund känner jag mig helt slut. Känns konstigt att krypa i säng vid 22-tiden en fredag, men orkar man inte, så orkar man inte. Vi tar nya tag i morgon istället.

Sov gott!

Lillgumsimumsan

2012-01-19 09:27:00
Jag är egentligen inte särskilt förtjust i att ha massa inramade foton överallt, men när jag framkallade foton och gjorde fotopresenter till jul kunde jag inte låta bli att göra en förstoring på min favoritbild av Hedvig. Den är en av de första bilderna jag tog när hon flyttat hem och hon är ju bara så underbart sockersöt att jag inte vill glömma hur fin hon var (och fortfarande är). Vem vet, kanske blir det en liten fotovägg i hallen trots allt.

 

Ps. Lillgumsimumsan är för övrigt ett av de första smeknamnen jag gav Hedvig. Haha! Använder det inte så ofta längre dock.


Doktorandlivet - USA

2012-01-18 10:12:00
I söndags bokade vi våra biljetter. Igår skickade jag in abstractet till ASM 2012 i San Francisco.
Nu är det bara att hålla tummarna att jag kommer med på mötet. Annars blir det 4-5 dagar mer semester. Inte så dumt det heller i och för sig.

Samma, lika?

2012-01-17 22:53:00
Vid staketet till lekplatsen står en liten pojke och tjurar.
Hans mamma står en bit bort och försöker få honom att komma.

Vid en annan del av samma staket står Hedvig och skäller.
En bit bort står jag och ropar, visslar och lockar.Ytterligare ett bevis för att skaffa hund är lite samma sak som att skaffa barn...?

Symötestisdag - En tröja till Oskar

2012-01-17 18:48:34
För ett år sedan föddes flera barn i min umgängeskrets. Jag måste ha haft en intensiv period i mitt liv just då, för ingen av de välkommen-till-världen presenter som jag gav bort, hade jag gjort själv. Jag vet att jag inte borde, men ändå fick jag på något sätt dåligt samvete för detta och kompenserade därför med handgjorda julklappar.

Dagens projekt till symötet är ännu en kompensationsgåva. För att hålla mig vaken under höstens seminarium på jobbet har jag virkat en tröja till min kompis son Oskar. Tanken var att den skulle vara klar till hans 1-årsdag den 3 januari, men den blev inte klar förrän nu.


Mönstret kommer från ICA förlages Virka! och garnet från Ice Yarns (95% acryl och 5% nylon, köpt via Yarn paradise). Väldigt mjukt garn med lite lyster.Mönstret skulle nog passa bra till en virkad pippitröja också, om man skulle vilja göra en sådan.

Hos Husmorsskolan visar de andra vad de har gjort till detta möte.

Vår nya sambo

2012-01-16 22:54:43
Jag och Hedvig har fått en inneboende. Vi vet inte riktigt hur länge han stannar, men tills vidare har han fått ett hörn av vardagsrummet. Ännu gör han inte så mycket väsen av sig. Han mest bara står där.

 

Nu hoppas vi att inflyttningen innebär att även ägaren dyker upp i vår lägenhet lite oftare. I alla fall de närmaste 4 månaderna.

 

"Pysselbordet" från IKEA är för övrigt nytt. Jag försöker för tillfället få någon form av ordning på alla mina tyger, band och trådrullar.

Doktorandlivet - Rejected

2012-01-13 15:35:37
Det finns nog inget tråkigare i doktorandlivet än att få ett mail innehållande ordet rejected tillsammans med titeln på det senaste manuskriptet. Ja det är väl inte särskilt roligt att bli avvisad i det vanliga livet heller, men i doktorandlivet är det så viktigt för hela ens existens att det där rejected omvandlas till ett accepted, att det är svårt att inte bli lite ledsen och till och med förbannad.

Det får bli nya tag nästa vecka. Tur att jag har vänner på Facebook som delar med sig av roliga sidor, som gör mig på bättre humör. Kolla in Awkward family photos. Jag har fått massa bra idéer till nästa års julkort.*fniss*

Doktorandlivet - Trakasserad

2012-01-10 15:56:59
Jag känner mig trakasserad på jobbet.
Mitt framför näsan på mig står en chokladask och glor, dagarna i ända.
Idag har någon till och med varit snäll nog att öppnat locket.
Där ligger en ensam liten chokladbit.

Jag vill så gärna...

Symötestisdag - Virkad väska

2012-01-10 10:40:00
Även på denna veckas symöte tänker jag presentera ett julklappsprojekt. För det har verkligen varit ett projekt. Jag som normalt har väldigt bra minne, kan i detta fall inte minnas hur länge jag hållit på med projektet. Lite av ett evighetsprojekt helt enkelt.

Det började med att jag såg en virkad väska i shoppen på det kafe där jag jobbade många somrar innan jag fick ett riktigt jobb. Jag gillade modellen och tyckte att den skulle passa min mamma. Jag köpte garn, fejkläder och en håltång och satte igång. Ambitionen var till en början hög. Väskan skulle bli randig i två olika nyanser av rött. Problemet var bara att det mörka garnet hade flera nyanser och jag insåg snart att det tanken var väldigt oekonomisk och svår att genomföra. Så istället började jag virka bara med det flernyanserade garnet.

Jag hade naturligtvis även varit överambitiös när jag klippte till väskans botten av fejklädret. Jag borde nog ha tagit en tallrik som mall, men hade istället tagit kupan till mitt tårtfat. Och det var nog där evighetsprojektet kom till. Jag virkade och virkade men kom ingenstans. Jular och födelsedagar gick förbi utan att väskan blev färdig. Jag hittade på andra presenter för att inte behöva avsluta den. Men så, inför denna jul tog jag upp projektet ur påsen igen och insåg att jag faktiskt var nästan klar. Bara kanten och axelremmen fattades.

 

För att mamma ska kunna justera längden på remmen gjorde jag tre knapphål i den och sydde fast en knapp på väskans insida. Jag sydde också ett svart foder och en liten ficka med dragkedja för små föremål man vill ha koll på.

 

 

Hos Husmorsskolan hittar du fler symötesbidrag.


Sommarlängtan

2012-01-09 10:07:00
Jag la in en liten beställning från H&M och kunde inte låta bli att köpa en ny sommaroutfit.
Behöver jag säga att jag redan längtar?


2011 - Årskrönika

2012-01-08 13:18:29


Januari var månaden när umgängeskretsen inom loppet av tre dagar ökades med två små individer. På årets första dag kom Lilly till världen och jag åkte till BB för en första titt. Två dagar senare dök Oskar upp och det blev ytterligare ett bebisbesök. Denna månad skrev jag även mitt 1000e inlägg, fann jag hemligheterna bakom mammas goda köttfärssås och gjorde mitt hem lite mer trivsamt.

 

I februari sydde jag en kjol, hade Max och Alma på besök på jobbet och fick hem min nya soffa.

 

Mars bjöd på sol och värme i Vietnam, Kambodja och Thailand. Vi förlovade oss och hade det riktigt fint tills det var dags att åka hem och jag blev magsjuk.

 

I april tog jag upp träningen igen, spenderade traditionsenligt påsken med familjen W i stugan och såg Klungan flyga över scenen. Så kom äntligen våren och jag gick på min doktorandtjänst och fick en lön som någorlunda motsvarar min utbildningsgrad. Valborg firade vi i Uppsala.

 

I maj blev det dags att fixa på balkongen och skriva en arg lapp till grannen som använde den som askfat. Jag sydde två klänningar och sprang Blodomloppet med ett gäng kollegor. Foskningsprojektet som jag jobbat med i 1,5 år visade sig vara fel, men jag bröt ihop och kom igen.

 

Juni bjöd mina släktingar på förlovningslunch, jag sydde min 50-tals klänning och började tillverka kläder till barnen i Kongo (Värma liten). Jag investerade även i en efterlängtad systemkamera, firade midsommaren i Röhålsmalen med Bylunds och hade en fantastiskt fin 27-årsdag i stugan i Ava.

 

Juli betydde semester. Jag gick på konsert, sydde och virkade massor till värma liten, åkte till Göteborg och njöt av att vara ledig. Vi följde fågelungar från ägg till utflugna på stugans altan och äntligen kom smset jag väntat på. Det fanns en liten brun valp till mig – Hedvig. Det planerades även och genomfördes en möhippa för L.

 

1 augusti var jag tillbaka på jobbet, men ännu hade sommaren mycket att bjuda på. Jag flög ner till Stockholm för att hälsa på Hedvig för första gången och passade på att spendera helgen med barndomskompisen H med familj på Vätö. Vi gick på bröllop och L & D fick samma efternamn på riktigt. Jag förberedde mig för att bli småhundsförälder och skickade iväg mina 70 bidrag till värma liten-insamlingen.

 

September blev en spännande månad. Hedvig flyttade hem och vi försökte lära oss varandras rutiner. Jag jobbade hemifrån och hela tillvaron kretsade kring denna lilla underbara varelse.

 

I oktober blev det mycket fotograferande för fotokursen och mycket jobb på helger och kvällar för att få livet att gå ihop. Vi hann med besök i Sundsvall och en del pyssel också.

 

November innebar den årliga höstresan. Denna gång till Budapest med mamma. Vi firade Olles födelsedag på casino och Hedvig fick uppleva snö för första gången till första advent i Sundsvall, men i Umeå skulle snön dröja ännu ett tag.

 

Julpynt, julmarknad och första snön. Allt för att det i december skulle kännas som att det snart var jul. Det fortsatte med handgjorda julklappar, julmiddag och julfest x2. Året avslutades med mellandagsjobb och ett trevligt firande i Uppsala.

 

 

 

 

 


Tänk vad trevligt att ni är tillbaka!

2012-01-07 21:22:27
Idag blev jag och Hedvig inbjudna till en heldag på Tomtebo. Lunch, fika, middag och förstklassig musikunderhållning. Sällskapet var av högsta klass det med.

Vi "gillar" att ni flyttat tillbaka!

Högtidligt firande

2012-01-06 20:29:45

 

Hemma hos oss har Hedvigs 0,5-årsdag firats storstilat. Godis, äppelmuffin, vindruvor och fanta framför världens bästa Sally, och det redan till frukost. Matte hann även smita hemifrån en stund för att testa IKSUs nya pass, Sh'bam och kom hem en aning lyckligare i själen. Solen har också tittat fram och det finns ingen hejd på vilken bra dag det här skulle kunna bli i slutändan.


Hedvig - 6 månader

2012-01-06 13:11:55


Det är helt otroligt vad tiden går snabbt. Min lilla bebis blir 6 månader idag och vi har nu fått 4 månader tillsammans. Fyra otroligt fina månader med mycket bus och mys. Min lilla bolonka får alltmer personlighet och blir mer förståndig för varje dag. Hon har bytt tänder och blivit en kaxig liten tjej, som charmar alla hon träffar.

Aktiv torsdagkväll

2012-01-05 23:01:18
Jag har hunnit med massor ikväll till skillnad från tidigare kvällar den här veckan.
Mamma med vännina hämtade upp mig och Hedvig direkt efter jobbet och när de blivit avsläppta tog vi bilen till Röbäck för att umgås med G,T & O. Det bjöds på god bakpotatis och fika. Sedan tillbaka hem för att gå på hundträff som visade sig bestå av Hedvig och den nya bekantskapen Salami. När mattarna frusit tillräckligt om fötterna, fick Hedvig stanna hemma medan jag passade på att handla när jag för en gångs skull hade tillgång till bil. Hon var överlycklig när jag kom hem igen och mutades med en tuggring, som förhoppningsvis ska hjälpa den sista tandlossningen på traven.

Nu väntar vi på att damerna ska dansa klart så vi kan skjutsa dem till Nordmaling. Någon gång måste man ju vara snäll och återgälda all den skjuts man själv fått. Resten av denna långhelg ska gå i vilans tecken. Jag hoppas komma tillbaka till jobbet med ny energi på måndag, för den här veckan har inte varit det minsta roligt.

Målsättningar 2012

2012-01-04 17:46:00

Målsättningarna för 2012 blir just 12 stycken inom områdena jobb, fritid och träning.


Jobb
- Avsluta mitt sista år på lab framgångsrikt.

- Bestämma mig för vad jag ska göra efter disputationen.


Fritid, vardag och Hedvig
- Resa utomlands minst två gånger

- Operera bort födelsemärken

- Äta mer grönt, hälsosamt och planerat

- Skicka 50 plagg till en insamling

- Städa förrådet och garderoben för att rensa ut saker jag inte behöver
- Gå lydnadskurs med Hedvig

- Lära Hedvig att gå lös och sluta skälla på hundar på gården

Träning
- Träna minst 180 min per vecka (varav minst 90 min ”riktigt” träning)

- Bli starkare och lite mer fit
- Springa Blodomloppet eller liknande

 

Det blir spännande att se hur det kommer att gå.


Symötestisdag - Handgjorda klappar

2012-01-03 12:19:00
Så var julen förbi och det är tillåtet att visa upp några av de handgjorda klappar som tomten kom med i år.

Moster K fick ett julförkläde av den resterande biten av julgardinen, som också blev en julkjol.

Överdelen gjorde jag av en bit av den julduk som jag sytt mina nuvarande julgardiner av.

 

Lilla K fick pippimössan som jag visat tidigare, men först fick den öronlappar och en liten tofs.

 

Och lilla L fick en klänning i blommig manchester.

 

Kika in hos Husmorsskolan för att tex se vad de andra medlemmarna gav bort i julklapp.


Det är nog bäst att jag diskar...

2012-01-02 23:28:45
... innan jag går och lägger mig. Så har jag i alla fall gjort 2 av 9 saker på kvällens att-göra-lista, och inte bara legat på soffan och glott.

Rysk snöhund

2012-01-02 22:39:31

Italiensk vattenhund har ni kanske hört talas om, men en en rysk snöhund?

 

Stackars Hedvig! Såhär kan man nämligen se ut efter några minuters bus i nysnö.


Doktorandlivet - 12.01.02

2012-01-02 16:48:45
Ja visst, jag erkänner.
Flitens lampa har inte lyst särskilt starkt idag. Bara som en nytänd lågenergilampa på sin höjd.
Jag var hemma på lunch en timme, sedan hos sjukgymnasten, också fikade jag både på för- och eftermiddagen. MEN, jag har i alla fall börjat med pappersexersisen inför mitt mitterminsseminarium och mina gamla presentationer har klipps ihop till början på den nya.

Första dagen på 2012

2012-01-01 23:09:00
År 2012 är inlett och både jag och Hedvig har varit sega efter gårdagens trevliga nyårsfest i Uppsala. Efter lite god tårta, korv och trevligt sällskap på Lillys 1-års kalas däckade vi på soffan hela kvällen. Men nu tänkte jag sammanfatta målsättningarna för 2011 och se hur det gått för mig.

Målsättningar 2011

Jobb

- Publicera DC artikeln - På god väg (peer review), även om den inte blev som den var tänkt från början.
- Lära mig alla (j-vla) DC subtyper
- Läsa fler artiklar och bli bättre på mitt område Lite bättre koll måste väl också räknas?

Fritid och Vardag
- Inreda vardagsrummet så att det känns mysigt och hemtrevligt Love it!
- Bli ännu bättre på att städa och diska - Måste nog erkänna att jag inte ansträngt mig nämnvärt på denna punkt. Jag har istället accepterat att jag inte är någon ordningsmänniska och att jag trivs utmärkt i ordnat kaos. Jag har också bestämt mig för att andra hädanefter får acceptera denna sida av mig och att jag ska sluta be om ursäkt för hur mitt hem ser ut. Den är ju ändå jag (och Hedvig) som lever här.
- Köpa världens gulligaste hund och bevisa för mamma att jag klarar av det Finaste Hedvig! ♥
- Sy en klänning i 50-talsstil Ja, det blev 4 klänningar till mig själv 2011. Mer eller mindre 50-tal.
- Resa utomlands minst två gånger Asien och Budapest
- Köpa en digital systemkamera Bra investering!
- Läsa en rolig kurs Digital fotografering
- Sluta vara alldeles för snäll och stå upp lite mer för mig själv Har vid mer än ett tillfälle visat att man inte kan sätta sig på mig hur som helst.

Träning

- Träna minst 3 gånger eller 180 min per vecka Klarades tack vare alla promenader de senaste 4 månaderna... Hoppas på mer riktigt träning 2012.
- Nå min målvikt och hålla den - Nja... har fått inse att åldern tar ut sin rätt även på mig och att min målvikt numera är högre än tidigare. Detta mål ska omformuleras för 2012 och fortsätta jobbas på.
- Springa Blodomloppet på förbättrad tid - Jag skyller på folkmassan och tar nya tag för 2012.


Totalt
: 10/14 målsättningar klarade. 3 att fortsätta jobba för.


RSS 2.0