Auktion avslutad!

2012-08-29 08:47:46
Tack alla som budade på min auktion till förmån för kvinnokooperativet i Manduar. Auktionen är nu avslutad och tack vare Kjersti blev det ytterligare 225kr till en trampsymaskin. Fantastiskt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hörde den här, och tänkte på dig

2012-08-28 20:52:30

Symötestisdag - Kjol till en ballerina

2012-08-28 18:42:00
Förra veckan började jag och Hedvig på Freestyle-kurs och jag kunde inte låta bli att tillverka en liten kjol till henne. Jag har nämligen en idé inför framtida (eventuella) uppträdanden. På denna veckas symöte tänkte jag tipsa om detta enkla sätt att tillverka en tyllkjol. Man behöver inte ens en symaskin.
 


Kjolen är väldigt enkel att göra, även om det tog längre tid än jag först trott. Först klipper man till en lagomt lång resårbit som man syr eller knyter ihop. Därefter klipper man remsor av tyll i önskad längd och bredd. Dessa knyter man sedan fast i resåren genom att först vika remsan dubbel och sedan dra den genom sig själv. Här hittar du en förklaring med bilder.
 
 
Jag hade både vit och guldfärgad tyll hemma och knöt dem varannan till en tvåfärgad kjol.
 

Återbruksutmaningen - Från t-shirts till skjortor

2012-08-27 15:19:00
För ungefär en vecka sedan startade jag och Klockarbarn utmaningen att sy bebisskjortor till Gambia av tyger som tidigare varit något annat. För att få inspiration rotade jag igenom min egen garderob och hittade bland annat dessa två t-shirts som jag fått via jobbet.
 
 
Varje år kommer ett gäng blivande åttondeklassare till Umeå universitet för att delta i Forskarlägerskolan. Delar utav veckan spenderar de på universitetets olika institutioner där de löser problem. Det är där jag har hjälp till de senaste två åren och båda gångerna har jag fått en cool t-shirt att ha på mig. Eftersom jag väldigt sällan bär t-shirt i vanliga fall har de därefter blivit liggande. Men nu får de istället värma bebisar i Gambia, för t-shirtarna har blivit en omlottskjorta, en Gambia-skjorta och matchande mössor. Jag kunde inte låta bli att använda Forskarlägrets tryck som jag tycker är jättesnyggt och samtidigt sprida vidare en del av mig själv, i form av mitt forskande och staden jag kommer ifrån - Umeå.
 
 
Nästa vecka återkommer jag med resterande skjortor som jag sytt i veckan, för jag tyckte att dessa förtjänade ett eget inlägg.
 
 

Min instaweek

2012-08-26 19:27:00
Enligt Instagram har min vecka sett ut såhär. Stort fokus på mat: nyttiga chokladbollsmuffins, färska blåbär i yogurten, färgmatchad middag och krossad kladdkaka på Café Göteborg med L. Det har också blivit en hel del klippande och tid vid symaskinen och sist men inte minst tid med lilla fantastiska Hedvig. Vilken tur att jag har dig lurvtussen, så jag slipper känna mig ensam nu när husse befinner sig alldeles för långt borta. 
 
Lördagen tillsammans med mamma och bror med familj blev aldrig förevigad. Men det är inte dumt att ha rena fönster (Tack mamma!) och den där tacomiddagen satt fint.

Tack!

2012-08-25 09:50:45
För ett par dagar sedan fick jag ett fantastiskt handskrivet brev. Ett personligt tack från Slättmissionens hjälpande hand genom Ingrid Stridh.
 
 
Brevet gjorde mig lika varm i hjärtat som jag blir när jag får sätta mig ner och klippa och sy en stund. Hjälparbetet som jag började med för drygt ett år sedan har blivit som balsam för själen. Ett balsam med beroendeframkallande effekt. Jag kommer nog aldrig kunna sluta.
 
Jag vill även passa på att tacka för alla otroligt fina kommentarer som jag får här på bloggen och via facebook. Den känsla av gemenskap som skapas kring varje insamlingsprojekt gör arbetet så otroligt mycket roligare.

En blivande ballerina

2012-08-23 22:33:00
Jag kunde inte låta bli att göra en liten tyllkjol till Hedvig, som börjat på hundarnas motsvarighet till knattedans idag - en baskurs i freestyle. Vi spinner redan högtflygande planer inför första uppvisningen. Något annat än svanssjön är ju otänkbart för en liten graciös bolonka.
 
 
Den som är nyfiken på hur man gör kan kika in på tisdagens symöte.
 
 

 

Han har det bra!

2012-08-22 16:27:00
Idag fick jag ett första livstecken sedan avresan, via systern i USA.

Härligt! Då vet jag i alla fall att han lever.
 
----------------------------------------------------------
Ikväll fick jag ett samtal också.
Otroligt att man kan vara både lycklig och ledsen över ett samtal på samma gång.

Auktion - Klänning söker nytt hem!

2012-08-21 18:00:00
Jag har fått idéen att till förmån för Aspeboda Foundation For Childrens (AFFC) stickvarvet-insamling anordna en välgörenhetsauktion. Pengarna går till inköpet av trampsymaskiner till kvinnokooperativet i Manduar, Gambia. Läs mer om insamlingen här.
 
Auktionen gäller en vändbar klänning i storlek 1.5-2 år (mått: armhåla till armhåla 31 cm och längd 50 cm) med matchande mjukishund.
 
 
Utgångspris: 60kr (inkl frakt som jag bjuder på)
Lägg ett bud genom att kommentera detta inlägg.
Auktionen avslutas tisdag 28 augusti kl 21.00.

Symötestisdag - Mössor till Manduar

2012-08-21 15:21:00
På förra veckans symöte visade jag upp innehållet i det paket som jag skickade iväg till insamlingen för Sukuta Health Center i Gambia. Till detta symöte har jag virkat mössor på löpande band till Stickvarvets insamling för Manduar. Efter att ha inspirerats och testat en rad olika mönster som jag hittade i Kyrkkaffe bloggens inspirationsinlägg om virkade mössor, finslipade jag lite och sätte ihop ett basmönster som är lagomt för de allra minsta. Mest virkats mönster är nog mest likt det jag i slutändan använde. Då jag gillar variation, fick mössorna tre olika finishar.
 
 
 
En kant av fasta maskor
 
 
 
Öronlappar och flätade knytband (alla är inte klara ännu)
 
 
Eller en skärm, som kanske inte är särskilt funktionell på kvällen men i alla fall väldigt söt.
 
 
För att göra basen virkade jag fasta maskor (fm) och stolpar (st) enligt följande mönster. Varje varv avslutas med en smygmaska (sm) i varvets första maska. Varven med stolpar börjas med 2-3 lm som motsvarar den första stolpen på varvet. Jag har använt virknål 3,5 och motsvarande garn.
 
Mössans bas
2 lm
V1: Virka 10 fm i den andra lm från nålen, avsluta varvet med en sm i första maskan.
V2: 2 stolpar (st) i varje maska, sm. (20)
V3: *2 st i första maskan, 1 st i nästa*, sm (30)
V4: *2 st i första maskan, st, st*, sm (40)
V4: *2 st i första maskan, st, st, st*, sm (50)
V5-11: Virka en st i varje st. sm
 
Mössans storlek kan enkelt förstoras genom att lägga till ett eller flera ökningsvarv och lika många varv till det totala antalet varv.
 
Avslutning 1: Virka tre varv fm med en annan färg.
 
Avslutning 2: Virka två öronlappar med ca 11-12 maskors mellanrum.
V1-2: 10 st
V3: Minska en st i varje ände, alltså 8 st
V4: Minska en st i varje ände, alltså 6 st
Byt garn och virka en kant med fm runt hela mössan.
Klipp till 6 lika långa trådar (3 till varje öronlapp) och fläta snören.
 
Avslutning 3:
V1:Virka fm runt hela mössan.
V2: 5 fm, 5 hst (halvstolpar), 10 st, 5 hst, 5 fm
V3: hoppa över första maskan, 4 fm, 4 hst (halvstolpar), 12 st, 4 hst, 4 fm (hoppa över sista maskan)
V2: hoppa över första maskan, 3 fm, 3 hst (halvstolpar), 14 st, 3 hst, 3 fm (hoppa över sista maskan)
 
 
Slutligen har ni väl inte missat återbruksutmaningen som Klockarbarn och jag dragit igång.
Den ska jag jobba med ikväll!

Vi ses snart...

2012-08-20 19:16:06
Så gick sommaren och den där dagen kom.
20 augusti, dagen när O♥ tog på sig uniformen och lämnade Sverige.
 
Men vi säger inte hejdå, vi säger vi ses snart.
7 veckor går fort och snart får vi ha en lika trevlig helg som den vi hade nu senast.
 

Symötestisdag - Gambia-skjortan

2012-08-14 19:22:06
Förra sommaren föddes Värma liten-tunikan och i våras kom Nepal-byxan. Naturligtvis skulle även Gambia-insamlingarna få sitt eget plagg. Men helt nytt blev det inte. Istället utnyttjade jag några delar från det välanvända mönstret till Värma liten-tunika, förlängde och breddade lite och vips så fanns den - Gambia-skjortan. Jag tvivlar på att den kommer att bli en lika stor favorit som omlottunikorna, men ibland behöver man lite variation för att inte tröttna.
 
 
Ikväll packar jag ett paket till Slättmissionens insamling för Sukuta Health Center. Det blev 4 filtar med huva, 10 mössor, 4 Gambia-skjortor och 3 Värma liten-omlottunikor till slut. Och med detta har jag med råge uppnått ett av mina mål för 2012 - att skicka 50 plagg till välgörenhet. Jag är hittills uppe i 61 plagg och än är året inte slut. Inte insamlingarna heller, så jag tillverkar vidare.
 
 
 
 

Matte-Hedvig helg i Stockholm

2012-08-12 22:35:45
Mammor brukar ju hitta på saker med sina döttrar och inte ville jag vara sämre. Ett liten sting av dåligt samvete över att jag lämnat Hedvig hemma en månad för att kunna åka på USA-resan, gjorde det inte särskilt svårt att bestämma om vi skulle åka på årets valpträff i Stallarholmen eller inte. Självklart skulle vi det - och vad fantastiskt trevlig det blev!
 
 
Hedvig möttes av ett livligt välkomnande i form av mormor Fanta, morfar Malte,
Boomer och Mellvin i bakgrunden. (Foto Louise Hjelmskog)
 
Att vi dessutom hann hälsa på G, H och de skeptiska katterna på fredagen och sedan äta lunch och promenera med S innan vi åkte hem på söndagen, gjorde inte helgen sämre. Nu håller vi tummarna för att vi kan komma även nästa år.
 

Doktorandlivet - Att kanske äntligen bli stor

2012-08-09 09:05:48
Igår klev jag ett par steg närmare att äntligen "bli stor". Jag hade ett möte med mina handledare om det sista året som doktorand och gjorde upp planer för nästa års disputation. Jag fick även hem medlemsbrevet från A-kassan. Och helt plötsligt kände jag mig lite, lite, lite mer vuxen.

Resultatet av en möhippa

2012-08-08 09:32:55
När vi anordnade möhippa för vännen G i våras blev det en liten summa pengar över. Dessa skänktes till välgörenhet i form av insamlingarna för Gambia som jag medverkar i just nu. På Ohlssons tyger hittade jag två otroligt fina färgglada tyger som jag tyckte skulle passa perfekt till små bebisar. Hittills har jag hunnit sy tre omlottunikor och en tunika i ny modell som jag ska visa framöver. Dessa ska skickas till Sukuta Health Center i Gambia. Resterande tyg ska även det bli bebiskläder som ska skickas till Stickvarvets insamling till kvinnokooperativet i Manduar.
 

Symötestisdag - Bebispresenter 2.0

2012-08-07 20:54:36
Förra veckan visade jag presenter som jag tillverkat till tre små flickor som fötts i min nuvarande och gamla bekantsskapskrets (här). Och idag har jag lovat att visa vad pojkarna fått/ska få.


Tvillingpojkarna fick matchande (men inte lika) omlottunikor i tyget med det passande namnet Lycka.
 
 
En annan liten kille kommer att värma sig med en uggla på huvudet. Jag har sett en hel del varianter av ugglemössor på internet, men blev inte tillräckligt sugen på att göra en egen förrän jag såg flera stånd på gatorna i San Francisco med extremt fina ugglemössor. Jag sydde foder i grön fleece i min för att göra den mer passande för höst och vinter.
 
 
Och slutligen, en sydd leksak. Dessa är beroendeframkallande att sy, så nu när jag gett bort nästan alla jag gjort, har jag köpt nytt fluffigt fleece för att göra nya.
 

Filtar till bebisarna på Sukuta Health Center i Gambia

2012-08-04 17:25:25
Idag hade jag egentligen velat åka ut till stugan i Ava för att umgåtts med mamma och de andra. Men när det blev regn kändes det skönare att bara vara hemma och mysa inomhus. Förutom en promenad med hunden i jakt på kantareller (hittade tyvärr inga) har jag suttit vid symaskinen nästan hela dagen. Det har hittills resulterat i fyra filtar till bebisarna på Sukuta Health Center i Gambia. Modellen är samma som jag skickade till Nepal-insamlingen i våras (här) och filtarna är sydda av en Irma-pläd från IKEA. Denna gång gjorde jag huvan i ett matchande bomullstyg och satte ett hjärta längst ner. Ett perfekt projekt för resttygbitar och för den som vill bidra till insamlingar utan att det behöver kosta särskilt mycket. Dessa filtar kostar inte många kronor styck i materialkostnad då en pläd för 10kr räcker till fyra filtar. 
 

En liten träningsutmaning

2012-08-02 21:23:36
En utav de svåraste insikterna när jag blev ensamstående hundägare var att jag inte längre kunde utnyttja vardagskvällarna för fritidsaktiviteter som tidigare. Eftersom Hedvig är ensam hemma under dagarna kan jag inte lämna henne ensam på kvällen. Det som blivit mest lidande har varit min träning. Tidigare besökte jag den stora sportanläggningen 3-4 dagar i veckan. Under året som gått har det blivit 0-2 gånger. En extra cykeltur fram och tillbaka till jobbet varje dag och alla promenader i all ära, men det är motion och inte sådan träning som jag är van.
 
Så i veckan när jag har det väldigt lugnt på jobbet försöker jag komma tillbaka till någon form av träningsrutin. Kusin L introducerade mig till en av Tracy Andersons träningsvideos under förra veckans dagar i stugan. Min plan är nu att fortsätta med detta pass kombinerat med 2 pass på IKSU/löpning i veckan. 
 
Semesterkosten har också utmanats. Jag ska försöka sluta äta godis och sötsaker andra dagar än lördag. Undantaget torsdagsbullen på jobbet (som jag iofs brukar missa för den mesta). Därtill äta mer grönt och lite mindre kolhydrater. Målet är ingen större viktnedgång (förutom semsterns cola, glass och efterrätts-kilo), utan att må bättre och se resultat av träningen.
 
Vi får väl se hur det kommer gå...
 
 

Doktorandlivet - Lååååångtråkigt datorarbete

2012-08-01 15:58:38
Jag hade sett fram emot den här veckan eftersom jag äntligen skulle få tid att ställa mig på lab igen, men så kom jag tillbaka från semestern och fick veta att det inte finns några celler. Så, nu sitter jag här (framför datorn) hela dagarna och försöker motivera mig själv till att läsa artiklar om de projekt jag ska försöka övertala min handledare  att låta mig göra. Det hade ju inte varit något problem om det inte vore för att de där artiklarna (som eventuellt existerar) gick att hitta. Jag läser och läser, men hittar inget av intresse... Till slut blir jag så trött att jag somnar till och måste ta en paus.
 
Ska hela veckan vara såhär? och nästa också?... Dötrist!

RSS 2.0