Doktorandlivet - Vad är väl en Valborg när man snart är 28...

2012-04-30 11:33:39
Jag jobbar idag, heldag dessutom.
Borde inte Valborg vara en röd dag den med?

På jobbet skickade den administrativa chefen ut ett mail förra vecka om vad som gäller angående ledighet på Valborg. Hon skrev om lärare (dvs proffessorerna och andra högre stående) och administrativ personal, men doktorander och postdocs glömde hon helt bort, trots att vi utgör minst 50% av de som jobbar här. Jag antar att det betyder att vi gör som vi vill. Ha! Vet dock inte om jag gör som jag vill när jag jobbar både Valborg och första maj...

Men det känns inte som att det spelar någon större roll om jag jobbar eller inte, för i brist på fyllefester och andra trevliga bjudningar ska jag och Hedvig ta sällskap med grannen S till Universitetets firande.  Det blir med andra ord en lugn och städad kväll inför morgondagens arbete.

Nattinatt!

2012-04-29 22:08:48
Nu säger vi godnatt och tack för oss, jag och Hedvig.

Vi har haft en helg med mycket skoj. Mest för matte som fått gå på disputationsfest och spela sig själv i ett roligt spex, sett kusinen L och kusinbarnet A gör succé på modelvisningen på Trädgårds och antik-mässan och som dessutom hunnit träffa gymnasiekompisen S för den traditionsenliga halvårsfikan. Nu laddar vi för en långvecka som egentligen borde ha varit en kortvecka och ser fram emot nästa helg, när vi får ha älskade husse hos oss igen.

BSHKs hundpromenad

2012-04-29 19:44:31

Igår mötte jag och Hedvig upp ett stort antal hundar med hussar och mattar vid Nydalasjön, för att delta i Björkstadens hundklubbs promenad. Det blev ett par trevliga timmar i skogen med eld och fika.

 

 

Hedvig ser helt förskräckt ut. Kanske beror det på den gigantiska hunden hon har bakom sig. Haha! Eller mer troligt att de stora hundarna skällde och busade bredvid. Vi föredrar ju egentligen hundar i vår egen storlek...


Tidigt lördagmorgon

2012-04-28 10:39:09
Någon var inte på disputationsfest igår.
Någon tyckte att det var en bra idé att vakna vanlig vardagstid, och ville stiga upp.
Det ville inte matte!


Note to matte

2012-04-25 23:06:00
Om Hedvig blir skrämd och springer iväg:

1) Lyssna efter ihållande skall
2) Leta under närmsta bil

Det är inte lätt att vara liten. Ja, för det är ju inte alla som blir översprungna av en gubbe när de får Bolonka-ryck och matte försöker hindra dem att springa runt. Klart man blir rädd och sätter full fart åt fel håll...

Mer färg i vår

2012-04-25 21:05:27
Råkade slinka in på H&M idag när jag var nere på stan för att göra ett ärende efter jobbet. Provade flera fina plagg som jag sett på hemsidan, men bara den här tröjan fick följa med hem. Resten var helt enkelt inte lika fina i verkligheten.

Det måste vara längtan efter vår som gör att jag väljer korallrosa...


Symötestisdag - Design för Rift Valley

2012-04-24 20:05:03
Hemma hos mig har en insamling byts ut mot en annan. Men den här gången är det inte massproduktion som gäller, utan snarare design av ett fåtal kläder. I februari skrev Anna på Kyrkkaffebloggen om ett designprojekt för att ge de IKEA-dockor som delats ut i Rift Valley i Kenya mer kläder. Jag tyckte att både dockutdelningen och designprojektet byggde på en väldigt fin tanke, men hade först inte tänkt hoppa på själv då jag redan engagerat mig i flera insamlingar och hade massor på gång. Men fotona på lyckliga barn som fått dockor och det faktum att få anmält sig frivilliga till att designa gjorde att jag ändrade mig.

För att göra designandet lite enklare åkte jag till IKEA och köpte en egen docka. På den provar jag alla plagg så att de får rätt storlek. Min tanke är att dockan ska åka med kläderna och jag hoppas att den ska glädja någon på plats. Extra roligt skulle det naturligtvis vara att få tillbaka en bild på mottagaren tillsammans med min docka, som jag planerar ska bära ett set kläder som jag designat (men i ett annat tyg), för att skilja den för alla dockor i IKEA-kläderna.


En förenklad Värma liten-tunika och ett par Nepal-byxor var givna bidrag i mitt designande. Tunikan fick en annan variant av omlottknytning med endast två band, och invikta kanter istället för den vanliga snedslån. Till detta set designade jag en solhatt (skulle ha fotat den från sidan inser jag nu), som även passar bra till den enkla hängselklänningen nedan. Jag har så långt det gått försökt designa plagg som inte ska kräva andra material än den kanga som Anna skickade till mig, för att de ska vara enkla att sy. Ännu återstår det tyg att sy av. Vi får se vad jag lyckas skapa av det.Vill du skänka en docka eller läsa mer om projektet kan du göra det här.
Det kan nog också vara möjligt att hoppa på designprojektet om du skulle vara sugen på det.

Post-möhippa

2012-04-23 17:16:40
Jag var med och anordnade en möhippa för min vän G i helgen. Därav den dåliga uppdateringen.
Men fasen vad trevligt vi hade! Styling, fotografering, smide, lekar och spa på badhus, grillning och ännu fler roliga lekar. Vi hade faktiskt så trevligt att vi inte hann med allt vi tänkt och stannade uppe till klockan var halv tre.

Snart är det bara jag i umgängeskretsen som inte är gift... Undra vad mina vänner kommer hitta på den dag det är dags? De kommer ju ha några år på sig att fundera, så det kan inte bli annat än fantastiskt lyckat. Haha!

Doktorandlivet - Överfull planering

2012-04-18 21:43:29
En sak som jag har insett den senaste tiden är att jag inte är det minsta stresstålig och inte kan hålla för många bollar i luften. Jag vet inte om det har att göra med att jag för ca 2 år sedan jobbade för mycket och säkert inte var alltför långt ifrån att bränna ut mig. Det var nog tur att jag åtminstone hade vett att ta både påsklov och en veckas semester i Barcelona.

I veckan har vi äntligen fått tillbaka manuskriptet (tog ju bara 9 veckor!) och jag ska nu försöka pressa in viktiga experiment i en kalender som redan är fullplanerad. Igår försökte jag göra något åt saken genom att fråga om inte Sara och Jenny kunde tänka sig att skjuta lite på sina disputationer, för att göra plats lixom... Tur att det i alla fall är massa trevligheter som försöker samsas med allt jobb.

Inställt pga snöoväder!

2012-04-17 19:18:12


Veckans inlägg för symötet och den tänkta första löprundan utomhus är idag inställda pga snöoväder!
Jag återkommer när jag töat fram.

Skitäckligt!

2012-04-16 10:58:06
När det börjar töa kommer de fram. Och nu pratar jag inte om fina små blommor, för sådana har vi ännu inga här i Umeå. Det enda som töar fram här är alla skitäckliga bajskorvar som oansvariga hundägare lämnat efter sig. Skitäckligt är just vad det är, och vad som är ännu värre är att min annars skitgulliga lilla Hedvig har visat sig älska dessa skitäcklig korvar. Inte alla faller henne i smaken (kattbajs i sandlådan och gödsel verkar vara bäst), men det spelar ingen roll för det är SKITÄCKLIGT!

Jag har med andra ord fått ännu en dålig vana att jobba bort...

Solokvist-soff-lördag

2012-04-14 15:56:45
På Nydalavägen händer inte mycket idag.
Tanken var att jag och Hedvig skulle ta en långpromenad vid lunch, men vem har lust att gå ut i det här vädret? Istället betar jag av punkter på min långa to-do-list. Som att dammtorka, kasta sopor och städa toaletten. Däremellan syr och virkar jag lite och ser ett avsnitt av någon bra serie.

Hedvig vilar.


Doppresent

2012-04-12 23:06:42

I mars var jag bjuden på dop. Givetvis ville jag ge bort en present jag gjort själv. Det blev tre färgglada fåglar att dekorera barnrummet med. Här fick de ta plats i min kökslampa en stund.

 

Mönstret hittar du här.


Påskharen

2012-04-11 20:51:41


I år hade Påskharen skrivit namn på alla ägg. Jag fick samma som 1987, men med nytt godis i förståss.

Det minsta ägget var till Hedvig, det största till Thuva och det mest eftertraktade (guldägget) till Olle.


Symötestisdag - Filtar och bebisset i fleece

2012-04-10 16:10:00
Igår var det dags att ta en promenad till postombudet för att skicka iväg mina bidrag till Nepal-insamlingen. När jag vägde mina plagg innan packning, insåg jag att jag kunde skicka mycket mer för samma porto och kunde därför inte låta bli att tillverka några saker till. Målet att tillverka 10 mössor och 10 sydda plagg hade jag redan lyckats åstadkomma, trots både vårtrötthet och en veckas förkylning. I sista stund blev det ytterligare ett par byxor för att bilda ett set tillsammans med en av mina fleece-omlottunikor. Med inspiration från boken Sy till mamma och baby (ICAförlaget 80-tal), som Anna så snällt skickat till mig, sydde jag även två filtar. Jag har haft idéen att sy fleecefiltar i samma modell som badhandukar med huva förut, men inte kommit mig för eftersom jag inte haft några föreslagna mått, men det fanns i boken.IKEAs IRMA-pläd räckte till 2 omlottunikor, 1 par byxor och två filtar (80x80cm och 62x62cm) och det finns tyg kvar till ytterligare en tunika. Inte dåligt för 10kr får jag säga. 

Totalt skickade jag iväg:
2 virkade hättor
8 stickade mössor
4 set med omlottunika och byxor
3 omlottunikor
2 filtar med huvaDärmed känns också målet för 2012, om 50 plagg till välgörenhet lite närmare.

Så typiskt!

2012-04-10 13:20:46
Igår tränade jag för första gången på över två veckor. Så himla skönt var det, att jag genast bestämde mig för att det skulle bli ytterligare 3 pass på IKSU i veckan. Men, så blev det tisdag och jag svimmade när jag skulle lämna blod på jobbet, och slog på något sätt i knät. Det var den träningen det...

Mot Blåkulla

2012-04-07 09:41:44

 

Nu åker vi till Blåkulla*, lite senare än vanligt.

Det ska bli skönt med sol och avkoppling.

 

*Den blå stugan på berget, Ava alltså. :)


Hedvig - 9 månader

2012-04-06 16:44:00


Uppiggande

2012-04-06 11:23:49


För att pigga upp mig själv när sjukdomen tog all energi under veckan, bakade jag chokladbollar och satte ordentligt med färg på stickorna. Nepalinsamlingen börjar närma sig sitt slut och idag tänkte jag sy klart de sista tunikorna och sedan packa för ivägskickning.

Doktorandlivet - För sjuk för att jobba, men för frisk för att vara hemma

2012-04-04 10:42:48
Min förkylning håller i sig, eller förkylning och förkylning. Vet inte om lite ont i halsen, på gränsen till feber och huvudvärk räknas som en förkylning. Hur som helst står jag inför dilemmat: För sjuk för att jobba, men för frisk för att vara hemma. Hjärncellerna vill inte riktigt samarbeta, så det blir inga vetenskapliga storverk på jobbet, men jag jobbar så mycket jag orkar. På kvällarna är det soffläge som gäller. Har fått ställa i lydnadsträning, egen träning och ikväll blir det nog ingen pysselkväll heller.

Tråkigt!
Ja ärligt talat är jag lite uttråkad. Jag som just genomlidit tre veckor vårtrötthet såg fram emot att ha energi för att leva igen. Nu får jag helt enkelt hoppas att O♥ och påskledigheten kommer med energi till mig.

Symötestisdag - Variation av resårstickning

2012-04-03 13:10:26
När jag handarbetar för insamlingar föredrar jag att variera möster och färger för att inte tröttna på mina arbeten. Till Nepal-insamlingen har jag stickat ett gäng resårmössor. Resårstickning passar utmärkt för ändamålet eftersom mössorna blir mycket töjbara och kan användas länge. Jag kunde dock inte låta bli att experimentera lite eftersom jag tycker att resårstickning i sig är lite tråkigt.

Den första mössan (blå) är stickad med resårstickning hela vägen. Mössa nummer två (grön) fick en resårkant bestående av 5 varv längst ner, vartefter jag förskjöt resårstickningen en maska resten av mössan. När jag stickade denna mössa fick jag idéen att man kanske kunde varva *1r, 1a* med *1a, 1r* och på så sätt skapa ytterligare mönster i resårstickningen. Den tredje mössan (rosa) är därför stickad med 5 varv *1r, 1a* och sedan 5 varv *1a, 1r*.


Titta in hos Husmorsskolan och se vad de andra pysslat med den senaste veckan.

1 april var inget skämt

2012-04-02 17:23:22
Jag har inte haft magsjuka sedan 11-års åldern och influensa sedan jag var 16 år. Jag brukar undkomma alla epidemier på jobbet och i umgängeskretsen. Jag blir däremot sjuk om jag klär mig för dåligt när det är kallt. Det vet jag mycket väl, och ändå cyklade jag ner på stan i strumpbyxor i fredags. Vill man vara fin får man lida pin heter det ju och ja, igår kom det: huvudvärk, ont i halsen, lätt feber och illamående på det. Inte roligt när man har en 5 timmar lång bussresa (Sundsvall-Umeå) att se fram emot.

Idag mår jag dock ganska bra igen. Jobbar som vanligt.
Är mer orolig för Hedvig, som kräktes igår och är riktigt risig i kistan idag. Håller tummarna att jag slipper mötas av samma bajskalas som jag hittade i köket vid lunch, när jag kommer hem för dagen. Stackars liten!

RSS 2.0