Retuscherad

2011-10-31 22:49:00


Veckans Photoshop-uppgift på fotokursen är inlämnad.
Jag måste erkänna att jag inte la ner hela min själ i att byta bakgrund och retuschera mig själv. Men lite snyggare blev jag kanske med mindre spretigt hår, vitare tänder, mindre röd näsa och utan sminkfläckar och födelsemärken.

Här kommer Pippi Långstrump

2011-10-31 18:34:35


Förra veckan fick Hedvig en Pippi-tröja.
När jag får tag i passande garn ska jag sticka en till mig själv också.

Doktorandlivet - Kritik och beröm

2011-10-31 13:30:39
Jag har otroligt svårt att ta emot kritik, lika svårt har jag för att veta hur jag ska besvara beröm. Idag hade jag möte med mina handledare angående en artikel som jag håller på att skriva. Min huvudhandledare berömde mig för det jag hade skrivit. Istället för att kontra med ett enkelt "Tack!", förminskade jag min insats genom att genast förklara att jag hade ju bara klippt ihop delar av vårt gamla manus (som jag också skrivit mycket på själv) och skrivit till det lite... Jag ville bita mig i tungan!

En typiskt kvinnlig reaktion?

Inga hundar i sängen får vara!

2011-10-28 21:06:00

Gullhönan (som svärmor kallar henne) har blivit tillräckligt stor och spänstig för att kunna skutta upp i sängen. Jag hade hoppats att hon skulle hinna lära sig att hon inte får vara där, innan hon kunde ta sig upp av egen maskin... men nu får vi göra det den hårda vägen istället.


En underbar tradition

2011-10-28 09:34:47
De senaste åren har det kommit till en mycket trevlig tradition i mitt liv. Jag har nämligen rest bort sista helgen i oktober. I år spenderar jag denna helg hemma. Istället blir traditionen något förskjuten, för om två veckor åker jag och mamma på spaweekend i Budapest.

2008 - Dirty dancing i London med Lisa och Sahra.

 

2009 - Hälsade på Sahra i ett varmt Lissabon

 

2010 - Konferens i Brasilien (Recife) som kombinerades med att träffa

Neuza och Margarida i Lissabon och några härliga dagar i Porto de Galinhas.

 

Undra vart jag ska åka nästa år?

Doktorandlivet - Vetenskapens singlar

2011-10-27 16:12:14
Jag sitter och räknar om statistiken för mina senaste data, för jag har bestämt att det är singlarna som är intressanta. Ja, och det är inte vilka ensam själar som helst - det är bakteriesinglarna det gäller.

Hedvigs nalle

2011-10-27 10:48:00
När vi flyttade åt mamma förra helgen hade hon plockat ihop fyndlådor med saker hon inte skulle ha kvar. Jag fick med mig en IKEA-påse med grejer hem och Hedvig fick en matta och en nalle, som blivit hennes nya favorit. Den lånar hon väldigt motvilligt ut till mig.

Spotta ut ditt tuggummi i papperskorgen!

2011-10-26 16:54:57
På något konstigt sätt hittar Hedvig igen allt som ligger och skräpar. Hon börjar inse att det inte är tillåtet att äta vad som helst eftersom det ofta resulterar i att Matte springer efter och blockar ut det där smaskiga skräpet ur munnen. Vid ett par tillfällen har hon hittat någons gamla tuggummi ute på gården och glatt smaskat tills jag tagit av henne det.

I veckan insåg jag varför det är viktigt att inte låta henne äta tuggummin. Många av dagens tuggummin innehåller Xylitol. Ett ämne som dels fungerar som sötningsmedel, men som också motverkar karies genom att öka salivutsöndringen. Ämnet är ofarligt för människor även i stora mängder, men för hundar som inte kan bryta ner Xylitol är det starkt giftigt. Xylitol kan orsaka hypoglykemisk koma, som i en del fall leder till döden.

Så, spotta ut ditt tuggummi i papperskorgen!


Symötestisdag - Hedvig visar höstmodet

2011-10-25 12:24:12
Jag gillar inte "utklädda" hundar, men faktum är att små bolonkor fryser när det är kallt ute och behöver något som värmer. Eftersom jag inte är någon stickguru letade jag därför igen ett enkelt mönster på en stickad hundtröja. Och för att göra det ännu enklare för mig själv, använde jag ett magic garn (egentligen avsett för att sticka sockar), som mönstrar sig automatiskt i kombination med ett enfärgat lila garn.

 

Tröjan är fortfarande lite för stor för Hedvig, så tills vidare får hon bära den med ett skärp. Då polokragen är lite störande, stickar jag nästa tröja (denna gång med pippi-mönster) med en kortare hals och ett tunnare garn så den blir mindre. Jag som helst virkar i vanliga fall, har fått upp sticklusten på allvar. Är otroligt sugen på en lång pippitröja med rund hals till mig själv, men jag tror tyvärr att det i dagsläget skulle bli ett evighetsprojekt.

 

Jag ber om ursäkt för att det blir mycket hundsaker i mina symötesinlägg, men just nu är det vad jag gör. Jag försöker varva med andra saker, för er som tycker att hundar är det tråkigaste som finns.

 

Besök Husmorsskolan och se vad de andra medlemmarna gjort till detta symöte.Tomten finns!

2011-10-25 11:25:00


Jag har vid en ålder av 27 år fått erfara att Tomten finns.
Ja, för hur ska jag annars kunna förklara att Hedvig 2 dagar efter att jag postat denna önskning på Facebook, slutade kissa inne? Det finns helt enkelt inga vetenskapliga bevis för att det inte var just Tomten som ordnade detta. Så, i år är det jag som skyndar mig till Holmsund och står i fönstret med tindrande ögon och väntar på att Tomten kommer släntrande nerför backen.

Och förresten, jag måste ha varit extra, extra snäll i år.

Doktorandlivet - Ett glädjande besked

2011-10-24 15:48:16
Jag fick ett glädjande besked med posten idag - Lönebeskedet!
Ps. Är det förresten onormalt att längta efter lönen varje månad? Är det överkonsumenten i mig som talar?... Jag har i alla fall bestämt mig för att försöka handla mindre strunt, som ändå inte gör mig lycklig, och resa ännu mer istället. För det, det blir jag glad av!

Motivbalans

2011-10-23 19:18:02
Imorgon ska vi lämna in en gruppuppgift på fotokursen. Usch, vad jag hatar grupparbeten! Som vanligt känns det som att JAG har styrt upp hela skiten... Jag lyckades i alla fall få någon annan att ta på sig uppgiften att sätta ihop allas bilder och lämna in i morgon.

En av deluppgifterna var att fota objekt med olika motivbalans. Här är mina bidrag varav det första blev framröstat som gruppens bästa. Vilken gillar du bäst?

250kr till Rosa bandet

2011-10-22 22:30:13


Vad skulle jag göra utan mamma och moster K?
Utan att tveka budade de hem mina hantverk i Husmorsskolans syföreningsauktion och skänkte samtidigt 150kr till Rosa bandet. Jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på skoltidens alla stödköp när man sålde saker för scouterna, klassresor och fotbollsträningsläger. Men vad gör man inte för sina barn? Den dag Hedvig börjar sälja saker kommer jag med all sannolikhet att handla av henne också (ironisk).

Själv bjöd jag över utropspriset på ett par söta, virkade vantar. Vi får se om de blir en julklapp eller om jag behåller dem själv. Nu hoppas jag att våra totalt 250kr ska göra en liten skillnad för bröstcancerforskningen.

Tjejkväll

2011-10-21 22:42:10
Jag avslutade arbetsveckan med ett pass på IKSU och cyklade sedan förbi ICA för att köpa godis. Planerna för kvällen var nämligen ingenting annat än att mysa med Hedvig. Numera är det ju inga problem att ha tjejkväll, helt utan inbjudningar, varje kväll. Vi inledde egentligen redan tidigare idag med klovård, hundens motsvarighet till manikyr och pedikyr. 

Hedvig in action

2011-10-20 22:00:23


Jag försöker göra korta filmer på Hedvig. Det är dock inte det lättaste då denna tjej är väldigt livlig. Helst av allt skulle jag vilja fånga hennes il, så ni får se hur mycket energi det finns i en liten bolonka. Så länge får ni hålla till godo med en snutt med Hedvigs nya leksak, som hon ärvt av faster Maja.

Dubbel träning

2011-10-19 19:27:43
Sedan Hedvig kom har jag fått lägga om min träning. Jag försöker hinna med i alla fall ett pass i veckan på IKSU, för att inte helt tappa sugen, men annars är det promenader och styrketräning hemma som gäller.

För att aktivera den lilla damen lite tar vi en promenad i Gamliaskogen varje dag (när det inte regnar). Det blir en lättare träning för mig och samtidigt ett tillfälle för Hedvig att träna på att gå lös och träffa människor och andra hundar - Dubbel träning med andra ord.

Det måste vara något av en lyx att ha ett skogsområde 100 meter från dörren.


Doktorandlivet - Att vara kvinna inom akademin

2011-10-19 10:03:20
På Umeå Universitet har det pågått ett projekt, Storytelling som studerat hur det är att vara kvinna inom akademin och vilken betydelse genus har för karriären. Inte helt oväntat, men fortfarande lika tragiskt visar projektet att kön spelar roll för såväl bemötandet i akademin som för möjligheterna att göra karriär.

Här kan du läsa mer och beställa boken med kvinnornas egna berättelser om sina erfarenheter.


Rosa bandet auktion - Bröstbokmärke

2011-10-18 12:07:45
Till förmån för Rosa bandet anordnar Husmorsskolans nya syförening en handarbetesauktion under detta symöte. Mitt andra bidrag till auktionen är ett virkat bokmärke, som för ändamålets skull fått formen av ett bröst.


 

Bröstbokmärke


Utropspris: 50kr
Fraktfritt!

 

Lämna ditt bud i kommentarsfältet.

 

För mer information och övriga auktioner, besök Husmorsskolan.
Auktionen pågår till fredagen den 21/10 kl 24.00, så skynda er buda!
Vinnaren meddelas via mail.Rosa bandet auktion - Bebistunika

2011-10-18 12:02:02

Till förmån för Rosa bandet anordnar Husmorsskolans nya syförening en handarbetesauktion under detta symöte. Ett av mina bidrag är en Rosa bandet-variant av Värma liten-tunikan som jag sydde till bebisarna på Panzi-sjukhuset i Kongo i somras.

 


Bebistunika i omlottmodell
Storlek 62
Tvättråd 40° (bomullstyg)

Utropspris: 80kr
Fraktfritt!

Bud lämnas i kommentarsfältet.

För mer information och övriga auktioner, besök Husmorsskolan.
Auktionen pågår till fredagen den 21/10 kl 24.00, så skynda er buda!
Vinnaren meddelas via mail.


Tillsammans med "faster" Maja

2011-10-17 21:50:39

 

Under helgen bodde vi hemma hos Os föräldrar pga jakten. Hedvig fick umgås mycket med "faster" Maja, som är fortsatt skeptisk till den nya familjemedlemmen. Med hjälp av O lyckades jag i alla fall fånga dem på samma bild.


Vinterjacka på!

2011-10-17 13:35:16
Jag vägrar frysa in vintern, som vissa påstår ska vara bra för att inte frysa när det blir riktigt kallt sedan. Bullshit säger jag och börjar använda vinterjackan idag. Jag har frusit tillräckligt.

Försökte hitta igen mina skinnhandskar imorse också, men alla tre paren var spårlöst borta... Måste kanske investera i nya i Budapest.

Soffmys

2011-10-14 10:53:00

 

När jag kom hem från jobbet på förmiddagen i onsdags behövde jag vila. Hedvig var naturligtvis på g och ville hellre busa. Jag fick gömma händerna under filten och utstå diverse attacker innan hon slutligen la sig på kuddarna ovanför mitt huvud och vilade en stund hon med.


Klädd för en kall vinter

2011-10-13 08:52:00

 

Hedvig har fått en vinterkappa att växa i. Röd, mönstrad vaxduk fodrad med vit fleece. För att minska risken för förväxling med tomtens jacka satte jag svarta kantband med prickar. Utan att jag tänkte på det matchar vi nu perfekt när jag har min röda jacka och svarta mössa med vita prickar. Haha!


Sill

2011-10-12 21:47:07
Ibland kan jag bli sådär galet sugen på vissa saker. Stuvade morötter, scones, cola och som nu...

Senapssill


Här ska julklappas!

2011-10-12 13:31:10

 

En dag i sänder tipsade om internetgarnbutiken Yarn Paradise under förra veckans symöte. Jag var sugen att beställa redan då, men blev lite snål när frakten blev mycket dyrare än det jag beställde. Igår tog jag mig dock verkligen tid att titta igenom tisdagsrean och hittade många garn jag ville ha. Till slut fick jag sitta och sortera ut de bästa för att komma ner i pris. Det slutade med att jag beställde 3,2 kg garn fördelat på 56 nystan (man måste nämligen beställa en hel förpackning) för 470kr (inkl frakt). Alltså ca 8,5kr per nystan. Löjligt billigt! Mindre än ett dygn efter att jag skickat beställningen ringde en kille från DHL på dörren. Det kallar jag snabbt!

 

Så, nu är det bara att börja julklappa...


TIPS: Underhållning i höstmörkret

2011-10-11 13:20:00


Ja, det här är lite av det jag roar mig med när jag inte jobbar eller tar hand om Hedvig. Jag har också sett ett helt fantastiskt, annorlunda matprogram på någon av de mer ovanliga kanalerna tidiga lördagsmorgnar. Helt i min stil, då programidéen bygger på att två britter illustrerar vardagsliv och matvanor från olika århundraden. Jag hade gärna levt under slutet på 1700-talet för de vackra klänningarnas skull, men misstänker att jag hade svultit ihjäl pga den motbjudande maten. Idol har jag totalt ledsnat på sedan två säsonger tillbaka. Uttagningen är det enda som fortfarande intresserar.

Ytterligare ett tips är att undvika SVTs Barn till varje pris?, om man inte vill ha panikångest över att man inte skaffat några barn än. Jag lärde mig dock att det finns ett manligt kromosomfel som gör att man inte producerar några spermier. Alltid nåt...

Symötestisdag - Ett litet babyset

2011-10-11 11:37:01


När jag virkade till Värma liten utvecklade jag Majas Värma liten-hätta och virkade en variant med spetsmönster. Tanken var redan från början att den vita hättan skulle bli en present till någon av mina vänners små tjejer, men det blev aldrig av eftersom jag blev osäker på om den inte var för liten. Mössan blev liggande med hopp om att min kompis från utbildningen, As växande mage innehöll ännu en liten tjej. Så, när det blev en liten Astrid i början av oktober var det klart. Hättan skulle äntligen få bli en present. Till den sydde jag sedan en tunika i ett vit tyg med rosa prickar. Och när jag ändå var i farten klippte jag ut bitar till ytterligare en tunika. Den ska bli ett bidrag till nästa veckas rosabandetauktion.

Glöm inte att besöka Husmorsskolan för att se övriga bidrag till dagens symöte!

Eget skrivbord

2011-10-10 22:19:00

Hedvig har börjat fatta grejen med att forska. Man labbar litegrann och sen sover man en stund, också labbar man litegrann igen och sen går man ut och kissar. Och jobbar man sent, då får man äta kvällsmaten på kontoret helt enkelt.

 

Och som gruppens enda labhund har hon naturligtvis ett eget skrivbord.

Lönen måste vi nog dock diskutera.


Matte, jag behöver nya kläder!

2011-10-10 18:04:00

 

Det är nästan lite gulligt att se Hedvig i regnkappan som blivit alldeles för liten. Den passade mycket bättre för en månad sedan (här). Jag tror det är dags att sätta saxen i tygen jag beställde från Stoff och stil.


Nacksmärta

2011-10-10 10:57:49
Förutom att jag ska jobba idag, ska jag iväg på ett test. Jag ska nämligen vara med i en studie om kvinnors arbetsrelaterade nacksmärtor. Det känns bra att bidra till forskningen och samtidigt (kanske) få hjälp med sina besvär. En win-win-situation helt enkelt. Om jag nu kommer med i någon av behandlingsgrupperna... Håll tummarna!


UPPDATERING: Jag kom med i en av behandlingsgrupperna och får 11 veckor gratis sjukgymnasik. Nu får ni hålla tummarna för att det innebär en massa massage!

"Snart" är det jul...

2011-10-09 16:26:37
2,5 månad kvar till jul och dags att börja fundera på vilka klappar som ska ges bort i år. Det är nämligen viktigt att börja i tid om man ska hinna komma på de där fenomenalt personliga klapparna. I år har jag bestämt mig för att ge bort en hel hög pysselpresenter. Därför gick det iväg en beställning till Panduro idag, fast jag egentligen hade bestämt att jag inte skulle beställa något därifrån...

Finn ett fel!

2011-10-09 10:00:16

 

Ja, egentligen är det nog mer än ett fel på den här bilden. Tex att jag jobbar en söndag och att jag har två jackor hängades på jobbet. Den ena hade jag naturligtvis på mig när jag kom hit idag. Den andra har jag haft som om-det-börjar-regna-jacka under hösten, efter att ha blivit dyngsur på väg hem vid ett eller kanske till och med två tillfällen.


Intelligenstest

2011-10-07 20:43:00


Såhär på fredagskvällen bjuder vi på Hedvigs första Youtube-klipp.
Den nya aktiveringsleksaken (boll med godis i) testas.

Foderbilen

2011-10-07 17:29:58
Äntligen kom det stora paketet men hundmat, tuggpinnar och en aktiveringsleksak till Hedvig.
Väldigt intressant var det.


Hedvig - 3 månader

2011-10-06 10:27:25
Det händer mycket på tre månader...

1 månad

 

2 månader

 

3 månader


Hedvig växer så det knakar! Bara den senaste månaden har hon ökat 500g i vikt. Det kanske inte låter så mycket men om man tänker att hon gått från 1125g till 1630g är det en ökning med 45%.

Landskapsfotografering

2011-10-05 22:35:32

 

Jag har varit på fotokursens andra träff ikväll. Vi har pratat om komposition och lite Photoshop. Önskar bara att jag hade mer tid till att verkligen sätta mig in i det vi går igenom.

 

När jag och Hedvig besökte veterinären på Teg förra veckan hann jag i alla fall ta bilderna till kursens första inlämningsuppgift. Mitt landskapsfoto blev en vy med Stadskyrkan och älven. Jag gillar höstens skiftningar i träden på denna helt oredigerade bild, som faktiskt är tagen i kamerans automatläge för landskap. Med en bajsnödig och otålig hund i koppel blev mina egna inställningar inte bättre än dessa, men det är väl tänkt att jag ska lära mig något på kursen.

 


Ärtsoppa

2011-10-05 16:20:09
Leveransen av Hedvigs foder har blivit försenad och jag har därför tvingats späda ut hennes mat med rester. Fisk och älgkött har hittills slunkigt ner utan problem i den matfriska magen och idag blev det lite ärtsoppa till lunch. Nu återstår det att se om kvällens aktivitet blir att fisa ikapp...

Doktorandlivet - Kasta och börja om

2011-10-04 18:33:59
Mina arbetstider är inte riktigt vad de varit. Jag som sedan förra våren varit väldigt noga med att inte jobba särskilt mycket mer än 40 timmar per vecka och undvika kvälls- och helgjobb, har fått ändra strategi. Orsaken heter Hedvig. Nu jobbas det desto mer kvällar och helger, men fortfarande inte mer än 40 timmar i veckan, så det går an. I det här läget är jag glad att jag har ett flexibelt jobb och kan få mitt liv att fungera även fast jag blivit småhundsförälder.

Just ikväll "kastar" vi ett gammalt, nästa färdigt manus (utkastet till en artikel) i papperskorgen och börjar på ett nytt. Håll tummarna hårt för att det går vägen den här gången!

Symötestisdag - Nyckelband i vintagetyg

2011-10-04 12:13:00


Scorett i alla ära, men nyckelband med företagslogotyper är inte särskilt roliga. Det är dock inte det minsta svårt att göra dem personliga. Det enda som behövs är en lagomt lång tygremsa och en symaskin. Eller nål och tråd för den delen. Jag valde ett brunt vintagetyg med mönster i turkost och grönt till mitt nygamla nyckelband.


Den smarta knäppningen för att fästa nycklarna, skulle kunna göra det möjligt att byta bandet efter humör, så jag tror jag måste leta vidare efter fler nyckelband av samma modell. Vem vet, kanske blir det ett virkat nyckelband eller ett av spetsband. Möjligheterna är många. Och kanske kan detta inlägg vara en liten inspiration till er symötesmedlemmar som antagit påslakansutmaningen?

 

Besök Husmorsskolan för att se vad de andra medlemmarna bidrar med denna symötestisdag.


Doktorandlivet - Kanske världens bästa Nobelpris!

2011-10-04 10:30:03
Som man kan läsa på SVTs hemsida:

"2011 års Nobelpris i medicin delas mellan tre forskare. Den ena halvan av priset delas mellan Bruce Beutler och Jules Hoffmann. Den andra halvan går till Ralph Steinman. Beutler och Hoffman belönas för deras upptäckter rörande aktivering av medfödd immunitet. Steinman belönas för hans upptäckt av dendritcellen och dess roll vid förvärvad immunitet."

Bra jobbat gubbar!

 

Ps. Anledningen till att det är kanske världens bästa Nobelpris är förståss för att Ralph Steinman upptäckt den cell som ligger mig varmast om hjärtat. Synd att han inte fick leva tillräckligt länge för att ta del av priset.


♥ Älg

2011-10-03 18:14:48

De helger vi träffas lagar jag och O♥ gärna lite extra god mat. Lägligt nog dök mamma upp med älgkött från pappa i lördags. Söndagsmiddagen blev därmed ugnstekt älg med hasselbackspotatis, kantarellsås, och pepparrotscreme fraiche. Tänk om man fick sån mat serverad varje dag. Nu blir det nog i alla fall lite oftare än normalt.

 

Hedvig fick också smaka älg, blandat med hundmaten. Nu hoppas jag att hennes matfriskhet håller i sig och att hon inte får för sig några finsmakarfasoner.

 

Så, Tack pappa och mamma för att ni delar med er!

Även en liten hundmamma kan behöva avlastning ibland

2011-10-03 17:36:55
Nu har världens bästa distanshusse lämnat oss och åkt hem. Vi har haft en fantastiskt trevlig helg utan särskilt många planer eller aktiviteter. Vi har mest bara rått om varandra, ätit gott och busat. För busa kan han, distanshusse.

O♥ har varit snäll och tagit hand om Hedvig så att jag fått träna och jobba utan att behöva lämna henne ensam. Just den där träningen behövde jag verkligen - för även en hundmamma behöver tid för sig själv ibland.


Att återgå till vardagen

2011-10-01 23:26:00

Så återgick vi till vardagen. Jobb på varsitt håll och slut på helgens innekissande (nu när matte bara behöver koncentrera sig på en person). I fredags såg det dock ut såhär hemma hos oss...

 

Bara hälften av häftets aktiviteter blev verklighet, men chokladen som
var en sen förlovningspresent från E&F har vi i alla fall ätit upp.

RSS 2.0