Symötestisdag - En ananassjal till svärmor

2011-05-31 11:04:00
Symötestisdag och dags att visa vad jag pysslat med den senaste veckan.

Min blivande svärmor fyller 60 år idag (Grattis!) och vad passar då inte bättre än att visa den sjal jag gav henne i present.
Sjalen är virkad i Rowan Tapestry (70% ull, 30% sojabönsproteinfibrer) efter ett mönster som jag satt ihop själv, med två andra mönster som grund (bla ett från ICAförlagets "Stora boken om att virka och sticka"). När jag för några år sedan letade runt på internet efter annanassjalmönster hittade jag nämligen inget som var tillräckligt fint och samtidigt enkelt. Det här är första gången jag virkar i ett flerfärgat garn. Gillar att det blir mönster i mönstret.

Nyfiken på vad de andra symötesmedlemmarna har haft för sig? Titta här!Outfitstema

2011-05-30 23:14:45
Jag har vid två tillfällen haft tema på min klädsel under en arbetsveckan. Första gången var temat prickigt och andra gången blå-randigt. Av någon anledning kom detta upp under en fikarast och jag fick naturligtvis frågan om någon märkt att jag matchat mina kläder. Jag fick tyvärr erkänna att ingen märkt något. Vi diskuterade vidare och skämtade om att jag skulle ha en ny temavecka utan att säga något och se om de andra märkte. Sagt och gjort. Förra veckan satte jag ihop ett nytt klädtema. Tror du att någon märkte? Nej, naturligtvis inte... Men kan du se vilket temat var?

 


Doktorandlivet - Ett tecken från ovan?...

2011-05-30 13:08:41
Förra veckan fick jag en indikation på att alla mina data kan vara felaktiga.
Idag är mötet som jag tänkt åka på i september redan fullbokat när jag ska registrera mig (har aldrig någonsin hänt förrut!).

Jag vet inte om jag ska ta detta som tecken från den stora vetenskapsguden...
Borde jag byta fält?

Lyxig hemfärd

2011-05-29 19:24:26
Det är ingen större fara att åka buss från Sundsvall till Umeå när man blir uppgraderad till att åka Y+ för att bussen är sen. Stora sköna säten med inbyggd fotpall och film på datorn med en påse naturgodis till. Nästan lika bra som soffan hemma.
Mors dag

2011-05-29 19:17:00
Då jag tyvärr inte hinner träffa min mamma idag har jag istället skickat en bukett rosor.


Hur har du uppvaktat din mamma?

Balkongen

2011-05-26 23:38:15
Jag har ju glömt visa hur balkongen blev.
Här ska jag njuta under vackra eftermiddagar och kvällar.

Funderar på att ta bort den målade masonitskivan som sett sina bästa dagar

och sätta upp en bit markisväv istället.

 

Måsten: Grillhink och jordgubbar!


Doktorandlivet - En klantig men hängiven forskare

2011-05-26 22:34:58
Den här veckan har inte riktigt varit som veckorna brukar vara i doktorandlivet. Igår fick jag ett rejält bakslag och idag vet jag inte om det var särskilt mycket som blev rätt. Man skulle kunna sammanfatta dagen med att jag är en klantig men hängiven forskare. Bland annat har jag krälat runt på golvet och försökt rädda ett prov som jag tappat ut... Det blir lite intressant att analysera resultaten imorgon. Haha!

Den bästa medicinen

2011-05-25 22:02:00

Den bästa medicinen mot stress och nedstämdhet är enligt mig träning och pyssel.

Ikväll har jag ägnat mig åt båda.

 

Resterna av det prickiga klänningstyget, en lång bit kantband och några sidenband blev en liten omlottröja.

Mönstret ritade jag utifrån ett plagg som jag själv hade som bebis. Det är otroligt roligt att sy små, söta kläder. Tänk den dag man får sy till sina egna... Tills vidare får jag sy åt andras. Men just den här ska brorsdottern Junis docka få, som tack för att jag fick låna tillbaka min egen tröja.

 


Doktorandlivet - Ett dödat projekt?

2011-05-25 20:16:31
Trots att solen skiner är det en mörk dag i mitt doktorandliv idag.
Ibland händer det, och i det här fallet är det till skillnad från en Trissvinst, inget positivt som hänt. Nej tyvärr har jag idag fått bekräftat att projektet som jag jobbat med på heltid sedan januari 2010 (dvs nästan 17 månader) bygger på en artefakt. Alla mina intressanta data kan alltså vara felaktiga.

I forskningsvärlden pratar man ofta om att döda projekt. Mitt ligger just nu i koma. Jag hoppas att det ska vakna till liv igen nästa fredag när jag ska göra ett testexperiment för att reda ut problemet... Trots att allt jobb jag lagt ner kan vara helt förgäves är jag vid gott mod. Jag har "brutit ihop och kommit igen" som vi brukar säga på labet. Nu är det nya tag som gäller.

Symötestisdag - En prickig lite-finare-på-jobbet-klänning

2011-05-24 17:57:00
Jag har fått den stora äran att vara med i Husmorsskolans syförening, en cyber-syförening för alla som handarbetar. Varje tisdag är det symötestisdag och hädanefter kommer jag då att presentera mitt senaste handarbetsprojekt.

Först ut blir min
prickiga lite-finare-på-jobbet-klänning som blev klar under helgen.


Mönstret ritade jag utifrån min absoluta favoritklänning (till vänster). Det var lite pillrigt att få till alla delar och därför testade jag först mönstret med en bit tyg som jag inte var rädd om. Den klänningen har jag skrivit om här. Genom att först testa mönstret fick jag möjlighet att göra förbättringar på den riktiga klänningen. Den prickiga klänningen fick även samma fickor i sidorna som orginalet, perfekt för passerkortet, timern och andra livsviktiga saker i doktorandlivet.

 

Nyfiken på vad de andra medlemmarna gjort denna symötestisdag? Kolla här!Jul i maj

2011-05-23 23:01:00


När jag besökte Ö-vik för att föreläsa för två veckor sedan fyndade jag dessa jultallrikar på loppis. 15kr styck var ett för bra pris för att jag skulle kunna låta bli. Så varför skriver jag om jultallrikarna nu, i maj? Ja, inte är det för att det tog mig nästa två veckor att diska dem. Nej, min helg har faktiskt haft fler juliga inslag än så. I fredags upptäckte jag nämligen att en av mina grannar fortfarande har sin adventsljusstake i fönstret. Inte så stor idé att ta bort den nu... eller?! Och i lördags letade jag fram en bit mjuk pepparkaka i frysen. Jag har varit sugen på den länge nu, trots att det är helt fel säsong och när helgen ändå blev lite julig så tänkte jag att det var lika bra att slå på stort.

Doktorandlivet - Veckan har för få dagar

2011-05-23 15:59:45
När jag öppnar min kalender får jag panik.
Den är redan fylld med experiment som jag måste hinna göra de närmaste två veckorna, ändå skulle jag behöva trycka in fler experiment för att hinna med. Någonstans på vägen måste jag ha tappat bort min förmåga att göra flera saker samtidigt. Nu vill jag helst göra klart en sak i taget. Annars känns det precis som det gör just nu - kaotiskt!

Jag trodde aldrig att jag skulle vilja att arbetsveckan skulle ha 7 dagar, men den tanken kom till mig förra veckan. Om man jobbar både lördag och söndag får arbetsveckan utan problem 7 dagar, men jag skulle aldrig orka jobba varje dag... Jag skulle vilja ha en vecka med 7 dagar arbete och 4 dagar helg för att hinna göra allt som måste göras och samtidigt inte jobba ihjäl mig. Går det att ordna tro?

Och den där härliga långledigheten som folk kan se fram emot nästa vecka... Den kan jag glömma...
Men oroa dig inte. Den tar jag ut en annan gång, när det passar bättre.

Och självklart lever vi vidare...

2011-05-22 00:03:31
Enligt Harold Camping skulle Jorden gå under pga en jordbävning idag.
Men det verkar som att han har fel... (igen dessutom)
Det närmaste en undergång som skett idag är vulkanutbrottet på Island.

Är det inte lite skrämmande att religösa fanatiker får sprida sådana budskap? Någon kan ju faktiskt gå på skiten. På aftonbladets förstasida har det till och med varit en "Just nu"-nyhet. Har man ingenting bättre att rapportera i kvälls(skvaller)tidningen?

En polkagris i trapphuset

2011-05-21 23:26:23

Jag har kommit på att takfönstret i vårt trapphus ger ett trevlig ljus. Idag fick jag för mig att jag skulle ha en liten fotosession med mig själv. Det blev bara en bild, sedan var batterierna i kameran slut... Men jag bjuder på den så länge - En polkagris i trapphuset (inte särskilt smickrande alls...).

En fredagkväll för mig själv

2011-05-20 23:31:44


Lägenheten känns tom sedan O♥ åkt hem.
Min fredagkväll har jag delvis spenderat på träning och just nu sitter jag vid symaskinen.
Den nya klänningen börjar ta form.

Är det här den så kallade "egen tiden"?

Blodomloppet - Det är tur att man får tröstpris...

2011-05-20 19:14:01
Gårdagens 5km på blodomloppet blev en besvikelse. Tävlingsmänniskan i mig har svårt att acceptera att jag inte lyckades slå min tid från ifjol. Det känns lite bättre om jag skyller på den otroligt korkade dragningen av banan vid starten. Jag fick springa den första kilometern i diket för att ta mig fram i någorlunda egen takt. Loppet i stort kändes dock bra, till och med mycket bättre än i fjol. Så, jag kanske ska svälja stoltheten och bara känna mig nöjd.

Det känns iaf lite bättre när man får tröstpris - en klase bananer.


Blodomloppet - Uppladdning

2011-05-19 18:08:52


Jag laddar inför blodomloppet med middag på balkongen.
Det är inte så dumt med västerläge egentligen.

Tummen ner kanske blir tummen upp...?

2011-05-19 16:44:51

 

Imorse när jag åt frukost passade jag på att roa mig med att ta den här bilden.

 

Tummen ner för:

- Regn och kyla på Blodomloppsdagen.

- O♥ åker hem efter 4 dagar samboliv (tur att vi ses nästa vecka igen!).

- Kliva upp tidigt för att experimentera hela dagen.


Nu när dagen är slut och det äntligen är dags att åka hem, skiner solen!
Hoppas att det håller i sig resten av kvällen...

Skavgryta med svamp

2011-05-18 09:24:08

 

Jag längtar till bär- och svampsäsongen.

Under tiden äter jag av förra årets skörd. Min egen blåbärssylt till pannkakorna och rödgul trumpetsvamp (som jag plockade med O♥s mamma) i skavgrytan. Här kommer förresten receptet, om du blev sugen...


Skavgryta med svamp
◊ 1 pkt Viltmästarskav (eller annan skav)
◊ 1/2 rödlök
◊ 1 paprika alt 1/2 paprika av två olika färger
◊ 1 vitlöksklyfta
◊ 2,5 dl grädde
◊ 1 dl mjölk
◊ Torkad svamp tex rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller
◊ Salt och peppar

Stek skaven, löken och paprikan. Tillsätt grädde, mjölk och svamp.
Salta och peppra efter önskemål. Red ev om såsen känns tunn.
Servera med ris och sallad.

Arga lappen!

2011-05-18 09:11:22Igår fick jag skriva min första (och förhoppningsvis sista) arga lapp.
Jag köpte en plastmatta till min balkong i söndags och när jag lagt ut den upptäckte jag att någon lämnade spår av cigarettaska på min balkong. Först tänkte jag att det var en engångföreteelse, men då askan återkom trots att jag viftat bort den, fick jag nog. Båda grannarna ovanför fick därför varsin lapp i brevinkastet igår. Kvinnan på översta våningen ringde på en stund senare och förklarade att det inte var hon. Den skyldiga (dvs kvinnan rakt ovanför) lämnade tillbaka lappen med ett meddelande imorse. Hon skrev att det var bra att jag sagt till och bad om ursäkt. Med andra ord slipper jag nog otrevliga grannfejder.

Min första egensydda klänning

2011-05-17 16:45:00
I helgen sydde jag klart min första klänning. Förutom att det blev ett veck i sömmen på framstycket och att dragkedjan är lite bubblig bak är jag riktigt nöjd. Om man inte har ett riktigt mönster (ritade av min favoritklänning), inte tycker om att nåla och stryka sömmar så får man räkna med några brister i konstruktionen. Med tanke på priset (2kr för dragkedjan på loppis, tyget har jag fått av min moster B) känns det helt ok.

Nästa klänning i samma modell är redan under produktion...

 


Kalle

2011-05-17 09:40:36

I söndags hälsade vi på kusin S med familj och fick träffa lilla Kalle för första gången. Vilken otroligt söt liten kille! Kanske blir han ännu sötare i kläderna han fick. Åhh, vad det är roligt att köpa bebispresenter.

 

Kofta från Kappahl och byxor från H&M.


Härlig söndag

2011-05-15 11:24:59
Idag händer det grejer på Nydalavägen. O♥ är i skrivande stund på väg upp till Umeå med mina nya balkongmöbler. Äntligen ska mitt "extrarum" bli något annat än en betongplatta med räcken, möblerad med en plastspade.

 

1,3x1,8 m är inte så mycket att jobba med, men tanken är att man iaf ska kunna äta middag och njuta av eftermiddagssolen en stund. Mitt mål är att balkongen ska vara mysigare än denna, som bodde granne med festen vi besökte på Valborg. Skräckexempel?

 


Virkat halsband

2011-05-14 12:25:35
Under påskhelgen blev det som vanligt en hel del pyssel. Förutom att jag köpt träpärlor och annat påskpyssel att underhålla småtjejerna med, virkade jag också. Bland annat blev detta virkade halsband till. Jag gillar vintagestilen.

 

Vill du göra ett eget virkat halsband behöver du träpärlor och garn. Virka fasta maskor runt pärlorna och virka sedan luftmaskor emellan. Det enklaste är kanske att virka runt pärlorna för sig och sedan trä upp dem på ett virkat band av luftmaskor med hjälp av en nål.


En helg full av trevligheter

2011-05-13 19:08:40
Den här helgen har verkligen varit värd att se fram emot. Det blir nämligen det bästa av tre världar.

Fredag - Doktorandlivet bjuder på disputationsfest.

Lördag - Tjejkväll med middag, Eurovision song contest och utgång.

Söndag - Bästaste O♥ kommer! Förhoppningsvis ska vi hälsa på släktens senaste tillskott, lilla Kalle.

Kvällens outfit: Klänning från H&M, rosväska köpt i Thailand och svarta ballerina från Vagabond.

Om sanningen ska fram

2011-05-12 18:59:15


Jag kanske är dum, men hur kan den inte handla om sex?!?
En singer-songwriter på 40 år (Eric Amarillo) borde väl har kunnat lista ut att en låt med texten "Vill du ligga med mig då?" 8 gånger i refrängen, kommer att associeras med sex. När videon dessutom visar ovannämnda 40-åring på en klubb och en efterfest med yngre tjejer... Nämen, det är nog bara jag som är dum. Det är klart att låten handlar om relationer!

Ps. Jag sa inte att den inte svänger... Haha!

Äntligen förlovad på riktigt

2011-05-11 22:45:00
Trots att jag och O♥ förlovade oss under Asien-resan har vi inte haft några ringar.
Men idag kom de, bara ca 2 månader försent är jag äntligen ringmärkt på riktigt.
O♥ får snällt vänta till på söndag.Det blev raka ringar i palladium med komfortslipning (på insidan).

Guld och gröna (skogar...)

2011-05-11 22:42:32Ett av gårdagens fynd - en ny lampa till mitt sängbord (endast 15kr). M taggade mig att köpa skärmen. På något sätt gillar jag den. Hittade ytterligare en likadan lampfot (45kr) som ska få ta plats i fönstret när jag antingen klätt om den bruna skärmen jag köpte till eller hittat en annan passande skärm.

Doktorandlivet - En tisdag i Övik

2011-05-10 22:39:00

Idag har jag och min marknadsföringskollega M varit i Övik hela dagen. Vi startade med att besöka Mellansels folkhögskola för att hålla en föreläsning och anordna en mordgåta. Sedan blev det loppis för hela slanten. Man måste ju passa på när man kan. Jag kom hem med två påsar med fina fynd (ni ska få se senare). Dagen avslutades på bästa vis - men en mjukglass i hamnen. Den första för i år!


Tips: Galleri 22

2011-05-10 22:18:54
Den som gillar 50- och 60-tals porslin och har vägarna förbi Ö-vik får inte missa Galleri 22.
Den lilla mysiga butiken som ligger på en tvärgata till gågatan har dessutom vintagekläder och mycket annat.


Blodomloppet: 10 dagar kvar!

2011-05-09 09:20:14
Det börjar dra ihop sig.

Löpningen har inte känts särskilt bra de senaste veckorna. Att jag inte alls tycker att det är roligt att springa hjälper naturligtvis inte det minsta. Att jag dessutom har känt mig stressad över jobbet och haft magknip gör inte heller saken lättare. Men i helgen gav jag mig själv en liten boost i form av ett par nya löparskor. Jag hade inga som helst planer på att köpa nya skor just nu, men naturligtvis glömde jag mina skor när jag åkte till Sundsvall i fredags. Under lördagens besök på Birsta tänkte jag att jag kunde köpa mig ett billigt extrapar, men jag insåg ganska snart att det inte var smart att vara dumsnål och slutade nästan bort att köpa några alls. Men så hittade jag ett par Asics som var nedsatta på halva priset för att det var sista paret och köplusten triggades igen. O♥ tyckte dock att jag skulle be om hjälp om jag ändå skulle köpa ett par skor och samtidigt kolla om jag har pronation. Sagt och gjort... En liten överpronation hade jag naturligtvis och från butiken kom jag med ett par skor till ordinarie pris - betydligt dyrare än jag tänkt mig från början. Men, efter att ha sprungit från gymmet hem till Olle med lätta steg är jag såld.

Jag tror jag älskar mina nya löparskor!

Asics GT-2160

Filmtips: The Lincoln Lawyer

2011-05-08 19:56:16
Det blev inget stughäng i helgen. Istället gick jag och O♥ på bio och såg The Lincoln Lawyer.
Helt klart den bästa thrillern jag sett på länge.


Massa tid med bästa O♥

2011-05-06 14:45:55
O♥ har lagt ett jätte bra schema den här perioden, vilket innebär att vi kan träffas ofta och mycket.
Att han dessutom funderar på att skippa den planerade resan till Norge gör att vi till och med kommer hinna med lite vanligt vardagsliv. Kanske får han tillfälle att träffa Linda-kommer-hem-från-jobbet-och-är-hungrig-och-på-dåligt-humör för första gången.

I helgen blir det Sundsvall: IKEA och Birsta, Erikshjälpen, mys i stugan och middag hos svärföräldrarna. Det ser jag fram emot!

Doktorandlivet - Gästföreläsare

2011-05-05 08:11:00

Idag är jag ute på uppdrag. Jag ska föreläsa om CSI på en gymnasieskola i Skellefteå. Jag har föreläst en hel del de senaste 1,5 åren som en del av min undervisning. Det är kul med ett litet avbrott i doktorandvardagen, men jobbigt att en 1h föreläsning ibland kan ta en halv eller (som idag) till och med en hel dag. Idag hoppas jag inte bara att föreläsningen ska gå bra, utan också att jag slipper få med mig rackaren här nedanför hem - parasiten Cryptosporidium.

 En liten mormorsgen

2011-05-04 23:01:03
Att jag är kreativ det vet jag.
Men att jag kunde sy, det visste jag inte.

Jag kanske är lite lik min mormor ändå.
Kanske fick jag ärva en liten mormorsgen.

Just nu syr jag på min första klänning.

Vårda vänskapen

2011-05-04 21:42:00


Är det något jag lärt mig de senaste 8 månaderna så är det vikten av att vårda relationen till människor som jag tycker om. Trots att B numera är min ex-ex-svärmor, så är hon faktiskt även en god vän. Några gånger per år brukar vi träffas över en fika för att stämma av. Igår lyxade vi till det med entrecote på Plaza.

Ps. Jag har en fantastisk "ny" svärmor också.

Prickar förlänger livet... eller var det skratt?!...

2011-05-04 20:13:57

I höstas fick jag en klänning uppsydd efter mina egna mått. Då den känts väldigt somrig har jag inte kommit mig för att använda den, inte förrän idag. Efter flera dagar med trist väder behövde jag muntra upp mig själv och vad funkar då bättre än att titta ner och se söta prickar mot duvblå bakgrund.

 

Jag passade också på att använda mina konjaksbruna skor från Vagabond. Fina, men lite lite för små. Men vill man vara fin får man lida pin... Funderar på att stoppa in dem i frysen med vattenfyllda plastpåsar för att tänja ut dem lite.

 

Kofta Kappahls 50's vintage stories, klänning specialbeställd, skor Vagabond


Festivalsugen

2011-05-03 18:00:00
I sommar vill jag åka på festival, för det har jag aldrig riktigt gjort förrut.
Jag har inga högtflygande planer den här gången heller, men det skulle vara kalas att åka till Skellefteå för att se Robyn och Erik Hassle och till Sundsvall för att se Veronica Maggio och Oscar Linnros.

Nu gäller det bara att hitta någon som är lika på...
För ensam kan jag inte gå.

Dyr eller billig?

2011-05-03 13:20:00

Nu är jag tillbaka med lite garderobsekonomi.
Kusin S dök upp på en födelsedagsfest i höstas med en snygg kreation från H&M (kan vara samma som den till höger eller en kortare modell). Igår kikade jag runt i Zaras webshop och hittade en klänning med liknande detalj. Men 559kr... Kommer jag att använda den 56 gånger? Nja, tror inte det va. Otroligt fin och helt i min smak är den dock... Men det får helt enkelt bli den från H&M. Nedsatt 100kr och dessutom svart, som är mer användbart.

Monday...

2011-05-02 12:59:23


It's just another manic Monday.
I wish it was Sunday.

Valborg i Uppsala

2011-05-01 19:36:09

Jag är hemkommen och lite småbakis efter mitt första Valborgsfirande i Uppsala. Vi har haft en mycket trevlig helg hos N & A med champagnefrukost, sillunch och grillning. Jag vet dock inte om det var en för låg promillehalt som gjorde att jag inte riktigt kunde uppskatta alldeles för många människor på en och samma plats och kylan. Kanske är det helt enkelt så att jag börjar bli lite för gammal och tråkig...?

Vi kanske helt enkelt måste göra ett nytt försök nästa år.

 


RSS 2.0