Att göra en Carina Berg

2011-12-28 17:34:03
Att lilla Hedvig inte är dum har matte insett flera gånger om. Men att hon är så smart att hon till och med tar efter sånt hon sett på tv, det kunde jag inte drömma om. Så vad är det nu för smart sak som det lilla underverket har hittat på?

Jo, ni som har sett Berg flyttar in, vet nog att Carina alltid lämnar ett inramat foto av sig själv när hon åker. Det är just den här grejen med att lämna ett minne som Hedvig tagit efter. Efter att vi varit hos "farmor och farfar" meddelar nämligen husse att de tittat något som Hedvig lämnat på ett väl valt ställe (tex bakom tvn eller under sängen). Ja och eftersom hon är för liten för att lämna efter sig ett inramat foto har det fallit sig så att hon lämnat efter sig det mest bestående hon kan producera - en bajskorv.

Men nu när matte fixat ett inramat foto av Hedvig och faster Maja till farmor och farfar i julklapp, hoppas vi att det är slut på överraskningarna.


Doktorandlivet - Mellandagsjobb

2011-12-27 19:40:09
O♥ jobbar mellandagarna i år, så då gör jag det med.
Hade först planer för några stillsamma dagar på jobbet och att hinna med sånt man aldrig hinner annars. Men istället blev det två stora experiment och alldeles för mycket att analysera vid mikroskopet. Idag insåg jag dock att mitt planerade schema inte skulle funka för den lilla sötnosen hemma, så istället för två experiment blev det ett och därmed inte lika stressigt. Sötnosen fick dessutom följa med till jobbet en stund ikväll. Hon sköter sig fortfarande galant och verkar förstå att det inte är läge för bus.

G-star

2011-12-26 15:50:38

För första gången någonsin har jag kommit hem ifrån mellandagsrean med bara det jag tänkt köpa. Denna gång en ny vinterjacka. Dragkedjan på min gamla jacka är trasig och har drivit mig till vansinne. Det hade gått bra om det bara hade varit till och från jobbet, men när man dessutom måste ut med hunden flera gånger per dag och inte kan böja sig ner för att dragkedjan delar sig... Jag hade ju inte tänkt köpa någon ny jacka i år, men med 30% rabatt på MQ känner jag mig nöjd.

 

G-Star Jacka - Tyne Hedley Coat


Hemma igen

2011-12-25 22:21:06
Vi (Hedvig och jag) är hemma igen efter några dagar hos mamma med julfirande i dagarna tre. Otroligt trevligt har vi haft och julklappspåsen som jag släpade hem var väldigt tung. Vi har med andra ord varit snälla i år. Vi kan också konstatera att det är jobbigt att fira jul när vi nu ligger utslagna på soffan båda två.

En hälsning från oss!

2011-12-24 08:06:00


Hoppas att ni får en trevlig jul!
Det ska vi ha, trots att vi även detta år firar på olika håll.

En sista gåva

2011-12-22 22:03:20
Min snart 90-åriga mormor som redan har allt och som egentligen inte vill ha några julklappar får i år en slant skänk till UNICEF av mig. I samma veva tänkte jag passa på att slå ytterligare ett slag från de svältande på Afrikas horn.

Det pågår nämligen en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.


Foto:UNICEFVill du också skänka en UNICEF-gåva till någon i julklapp?
Besök UNICEFs hemsida.

Hundbus

2011-12-21 20:55:53
Den här dagen har det blivit hundbus i massor. Först träffade vi en raskompis, Shibumi's Eddie efter Gamliaspåret på lunchpromenaden och ikväll drog jag ihop ett Lilla hundparken med ett gäng småhundar i olika åldrar. Jag har länge haft ögonen på det vanliga hundparken via Facebook, men känt att Hedvig är för liten både till storlek och ålder. Så, då fixade matte helt enkelt en egen sammankomst med blivande kompisar i bättre storlek. Jag hoppas att det ska bli ett återkommande inslag i vår vardag. Det är ju trevligt för både matte och hund att socialisera sig lite.

Julsång

2011-12-21 15:55:00
Hedvig reagerar varje gång denna reklam spelas på tv.
Så, med det skickar hon ett God Jul till alla två- och fyrbenta vänner.

Doktorandlivet - Socialize

2011-12-21 11:51:49
Igår kväll bjöd chefen oss på julbord på Socialize - det absolut bästa julbord jag ätit!
Inte bara mat som jag traditionellt finner på de julbord jag äter, utan även en hel del nya smaker.

Jag ser det lite som att vi firade att mitt manuskript har skickats vidare till peer review (vilket betyder att den nu granskas av personer inom fältet).

Gårdagen var med andra ord fylld av socialiserande.

Symötestisdag - Berättelsen om den virkade vintageklänningen

2011-12-20 22:32:19
Jag har ingenting egentillverkat att visa upp denna tisdag, eftersom det som blivit klart sedan förra veckan ska bli julklappar. Istället tänkte jag berätta historien om en virkad vintageklänning som jag fått äran att ha i min samling av klänningar. Ja, för om man har ca 150 klänningar i sin garderob, då måste det väl vara en samling?

Det hela började en fin helg i augusti. Jag hade tagit flyget till Stockholm för att träffa lilla Hedvig för första gången. Men att åka ända ner till storstaden bara för en dag kändes alltför lyxig, så denna helg skulle även spenderas hos min barndomskompis H, på hennes landställe på Vätö. Det var länge sedan jag haft tid att åka dit och hälsa på.

 

På husets veranda uppmärksammade jag att det hängde en vackert virkad 60-tals klänning med turkost foder. Jag behövde inte fundera särskilt länge över varför den hängde där. Hs mamma hade kanske uppmärksammat mina undrade blickar, när hon förklarade att klänningen hade hennes mamma virkat till hennes fostersyster på 60-talet. Klänningen hade hon nu fått och eftersom ingen av hennes egna döttrar kunde ha den, hade de funderat över vem klänningen skulle passa. Hon frågade också om jag ville prova den. Självklart ville jag det och glatt kunde jag konstatera att de hade hittat personen som klänningen passade. Klänningen passade så bra att man skulle kunna tro att den var gjord just för mig - lite som Askungens sko skulle man kunna säga.

 

Virkade maskor i fina mönster

 

Klänningen har kommit väl till pass i vinter (om man nu kan kalla det vi upplever just nu för vinter...). Först på ett kalas och nu ikväll på jobbets julmiddag. Man riskerar inte att frysa, om man bara kan stå ut med att den sticks litegrann. Och det har jag inga problem med, för vill man vara fin...

 

Koll in veckans övriga bidrag hos Husmorsskolan.

 


Tisdag...fast det känns som om det fortfarande är måndag

2011-12-20 11:34:19
Åh, är otroligt trött idag.
Så trött att jag gäspade mig igenom förberedelserna inför veckans experiment.
Så trött att jag nästan somnade vid mikroskopet och var tvungen att ta en paus.
Så trött att jag inte orkar resa mig från datorn och cykla hem för lunch.

Så trött för att det händer alldeles för mycket såhär innan jul.
För mycket trevligt för att jag ska ha tid att sova...

Doktorandlivet - Årets Julfest

2011-12-16 16:01:20
Om 2 timmar smäller det. Då drar årets upplaga av Molekylärbiologens julfest igång. Med tanke på den rika alkoholtillgången på lab kunde man förvänta sig att det kommer bli ett sjöslag, men vi är väldigt skötsamma till skillnad från många andra arbetsplaster. Förmodligen blir det inte någon vidare lång kväll heller.

Jag blev på något sätt högst involverad i festfixeriet och ska agera toastmaster tillsammans med T. Vi får väl se hur det går med det, och med skönsången som jag också på något sätt tackat ja till. Jag får inleda kvällen med en alkoholhaltiga glöggen, så löser det sig kanske av sig själv...

Då det vankas julfest även imorgon och älskade särbon kommer i helgen, vet jag inte hur många rader som kommer dyka upp här. Jag tänkte därför bjuda på världens kanske smakfullaste julkrubba. Ett tips om ni har lite att göra såhär innan jul.

Källa: ?


Tittut!

2011-12-15 20:54:42
När jag duschar brukar Hedvig leka kurragömma. Hon kryper helt enkelt in under badkaret och sedan syns hon inte mer.


Jag har låtit henne hållas eftersom det inneburit att jag får duscha ifred. Annars står hon och hoppar mot badkarskanten och säger "Jag vill också duscha. Hjälp mig upp!". Och hela tiden har jag tänkt att förr eller senare blir hon ändå för stor för att kunna krypa in under badkaret. Den dagen har delvis kommit, för nu kommer hon in, men inte ut...

Doktorandlivet - Submitted!

2011-12-15 09:40:16
Jag har precis skickat in ett manuskript på review.
Håll tummarna för att det inte kommer tillbaka innan jul! (Då har det nämligen chansen att bli publicerat)

Skönt, då var det ur världen ett litet slag.

Man skulle kunna tro att det är mars...

2011-12-14 23:09:48
...om det inte vore för kvällens pepparkaksbak och kuvertpyssel (julkorten var naturligtvis för stora för de kuvert jag hade hemma, suck!). Vad är det för vinter vi har fått egentligen?

Symötestisdag - Virkad uggla

2011-12-13 18:33:30
Det må vara 11 dagar kvar till jul, men i min värld betyder det bara 4 kvällar kvar för att hinna klart alla julklappar. För det ska även hinnas julfestas, julfikas och julmiddagas flera gånger om. Jag inser att jag som vanligt varit lite tidsoptimistisk när det gäller mina handgjorda klappar. Jag började visserligen i tid, men nu ligger det en hel hög påbörjade saker i lägenheten och inte en enda är helt klar... Så direkt efter jobbet tog jag tag i just det. Att färdigställa något, som jag dessutom kunde visa för er på denna veckas symöte.

När jag började virka för några år sedan gjorde jag en hel del amigurumis, men rätt snart ledsnade jag. Projekten är lagomt långa för mitt tålamod, men det hela föll på att jag gillar att virka men hatar att montera. Vissa mönster kan man dock inte motstå frestelsen att ge sig på. De är helt enkelt bara fööör söta, som den här ugglan till exempel.

Cutest Little Owl, vars mönster finns hos Coats & Clark.

Eller ja, det har i alla funnits men nu kommer jag visst inte åt det längre.

 

Hon (ja för det är nog en liten tjej) är delvis fylld med torkade kikärtor för att kunna stå själv.

Man tager vad man haver helt enkelt...

 

Kika in hos Husmorsskolan för att se vad de andra symötesmedlemmarna pysslar med.


Vad gör du just nu?

2011-12-12 22:58:11
Jag kan inte låta bli att förundras över hur vissa människor verkar känna att de måste besvara den frågan varje gång de loggar in på Facebook. Men samtidigt är det ganska kul att följa den gamla klasskompisens kärleksliv, det måste jag erkänna.

Själv har jag något av prestationsångest varje gång jag skriver en statusuppdatering. Skrev jag korrekt nu? Blev det lika roligt som jag tänkte mig? Ja, i fredags slutade det hela med att det varken blev statusuppdatering på Facebook eller ett inlägg här. Jag kunde helt enkelt inte formulera mig på ett sätt som jag trodde skulle intressera någon. 

Så vad gör jag just nu? Eller snarare just nyss...
Jo jag försöker lista ut hur jag ska fodra mina stickade Pippi-mössor på bästa sätt. Inget att besvära någon med i en Facebook-status med andra ord.

Vad gör du just nu?

Ännu en vecka till ända...

2011-12-11 23:01:11

Så var ännu en trevlig, men alldeles för kort helg till ända. Vi har handlat julklappar, varit på 8-årskalas, sett In time på bio, bara tagit det lugnt och busat massor. Tur att vi ses igen på lördag, för vi saknar honom redan.

 

Olle och Hedvig leker kurragömma på gården.

 


Doktorandlivet - Kill your darlings

2011-12-09 18:41:57
Idag på gruppmötet presenterade jag bakgrunden till ett projekt som vi funderat på i 2,5 år, men inte hunnit starta ännu. Tanken har varit att jag skulle starta det efter jul, men efter att ha läst mycket om modellen insåg jag att det fanns massa problem med den. Och efter presentationen sa både huvudhandledaren och bihandledare NEJ!, och därmed dog min darling. Nu blir det att fundera vidare, för vad ska jag göra mitt sista år på labbet?

Vintergnäll

2011-12-08 13:18:38
Jag är redan less på sönderspruckna läppar, såriga mungipor och snustorra ben.
Till råga på allt har dragkedjan i min vinterjacka gått sönder...

Hedvig - 5 månader

2011-12-06 22:00:06

5 månader gammal har jag hunnit bli och dags för en bilduppdatering. Matte verkar tycka att det är roligt att se hur jag förändras och ja som ni kan se har luggen vuxit sedan sist. Mina tänder har också börjat lossna, ett tecken på att jag blivit gammal. Dagen till ära har en av huggtänderna försvunnit. Min personlighet börjar också ta form och matte har insett att jag är lika envis som hon. Vi utgör med andra ord ett perfekt team. Jag gillar att busa, men andra hundar ska veta att gården, den är MIN. Annars får de en utskällning. För jag är en kaxig liten tjej!

Tandborstning

2011-12-06 21:27:00


Det är ju viktigt det där med tänderna.

Symötestisdag - Julgardinskjol

2011-12-06 14:19:00
När förra årets julpynt reades ut extra billigt köpte jag en gardinkappa på Hemtex för att jag gillade mönstret med hjärtan. När jag så tog fram gardinen och satte upp den i år, insåg jag att den var alldeles för kort och såg bedrövlig ut i mitt kök, som har höga 50-talsfönster. Men direkt föddes en ny idé - gardinen skulle förvandlas till en kjol. Några klipp med saxen och raksömmar senare var den klar, min julgardinskjol.


Istället för att sätta ett gummiband i midjan satte jag in ett band. Då kan man lätt variera kjolen och den blir lite extra tjusig med en rosett i sidan. Det bästa var att jag inte ens behövde sy en kanal för bandet, den fanns ju redan där. Tanken är att kjolen ska invigas när jag ska vara tomte i årets upplaga av Molekylärbiologens lucia. Om hundar hade varit tillåtna på jobbet hade Hedvig fått följa med som jultomtehund iklädd sin nya fleecetröja med omlott.

Kika in hos Husmorsskolan för att se vad de andra symötesmedlemmarna har att bjuda på denna vecka.

Tröja för snöiga dagar

2011-12-05 22:07:00

Hedvig gillar snön, till skillnad från mig. Hon gillar den så mycket att hon slutat lyssna på mig igen och vägrar gå in. Den nya fleecetröjan i omlottmodell, som jag sydde igår, värmer gott och förhindrar snöbollsbildning i pälsen.

*** Första snön ***

2011-12-05 19:04:44
Så kom den, snön... Och jag vägrar skriva äntligen. För jag har faktiskt inte längtat det minsta.

I 5-årsdagboken har jag hittat följande statistik för de senaste årens första snö:

2007: 3 november
2008: 31 oktober
2009: 17 oktober
2010: 14 oktober
2011: 5 december

Betyder det att snön kommer den 2 december nästa år?

Mössor

2011-12-05 10:31:00

Iår bestämde jag mig för att använda samma vinterjacka som de senaste två åren. Istället investerade jag i ett gäng nya mössor. De vita lammskinnsvantarna på Gamlias julmarknad köpte jag också och fick samtidigt lära mig att man kan tvätta sina skinnhandskar. Så nu ska även de gamla få sig ett lyft.


Vad är oddset?

2011-12-04 18:57:09
I veckan grävde jag fram ett par svarta byxor som jag köpte på mellandagsrean på MQ för några år sedan, men som aldrig blivit använda. Fram till idag hade jag hunnit använda dem kanske 4-5 gånger när jag insåg att jag fått en stor reva där bak och gick omkring och flashade min bakdel. Vilken tur att de inte gick sönder på jobbet!

Dålig kvalitet?

Julmarknad

2011-12-03 21:03:36
Ingen jul utan julmarknad!
Då jag missat både Olofsfors och Sundsvalls julmarknad i år tog jag med mig Hedvig och grannen S till Gamlia idag. Mycket fint fanns det, men jag kom bara hem med två påsar rött te. Hade jag haft mer kontanter hade ett par vita skinnhandskar också fått följa med. Kanske blir det ett nytt besök imorgon, för jag vill helst inte frysa om händerna i vinter.

Och inte blev det något juligt te heller.

Lingon och blåbär och Sommarens fröjder föll mig bättre i smaken.


Pysselhelgen är invigd

2011-12-02 23:16:57
Som jag har längtat efter den här helgen. Den första helgen på länge utan egentliga planer, eller en plan finns det - pyssel i mängder! Sy, sticka och virka så mycket jag bara hinner. För i år ska jag inte vara ute i sista minuten med mina handgjorda klappar. De ska vara färdig tid, och med det sagt inte i god tid, men inte heller dan före dopparedan som det normalt brukar bli.

Pysselhelgen invigdes med hemgjord pizza och diverse pyssel tillsammans med min kompis G. Både jag och Hedvig tyckte att det var otroligt trevligt med sällskap. Nu vilar Hedvig i soffan och jag ska se ett par avsnitt av Sunes jul på Youtube innan det är dags att krypa ner under täcket.

Jag hann till och med grädda några pepparkakor till glöggen.


Hedvigs adventskalender

2011-12-01 20:02:39

Ifjol gjorde jag en adventskalender till Olle i födelsedagspresent, i år var det Hedvigs tur.
Imorse öppnade vi första luckan, som innehöll tassalva. För sån behöver hundar tydligen... Kommande luckor innehåller godis och leksaker i en härlig blandning. Kanske kommer de att uppskattas mer än dagens tassbehandling.

Doktorandlivet - Julstämning

2011-12-01 11:17:19
För att skapa julstämning på jobbet tog jag idag fram mina överblivna julpynt som brukar få tjänstgöra här istället. Men både gruppens ljusstake och min ljusgardin verkar ha gett upp i år. Här varde med andra ord inget ljus. Vi får helt enkelt nöja oss med att de står/hänger där utan att lysa och titta lite extra på tomtarna istället.

RSS 2.0