Mitt nya glutenfria liv

2015-01-30 14:59:00
I slutet av 2014 började jag koppla ihop min ibland uppsvälda mage med en eventuell glutenintolerans. När jag sedan läste mer om symtomen insåg jag att jag många av dem passar in på mig. Sedan årsskiftet har jag därför ätit glutenfritt och mår mycket bättre. Magen är en stor skillnad, men jag är heller inte lika trött och gäspar inte lika mycket som tidigare. Om några veckor ska jag börja äta gluten igen för att testa med blodprov om det är gluten jag reagerar på. Man kan ju även vara veteallergiker och då äta andra mjölsorter. 
 
Det är lite av en utmaning att veta vad man får och inte får äta. Vissa lakritssorter innehåller tex vetemjöl.
 
Jag har testat baka både mjukt bröd och kakor. Båda med ganska misslyckade resultat. Bröden blev alldeles för kompakta och ganska smaklösa. Kakorna flöt ihop till en enda stor kaka då jag inte visste att man måste tillsätta ett ägg när man bakar med glutenfri mjölmix. Jag har med andra ord en del att lära...
 
 
 
 
 

Jeans blir jacka

2015-01-27 10:37:17
 
Vi blev bjudna på 1-årskalas innan jul men hade inte möjlighet att gå. Det innebar dock att jag fick tid på mig att sy  en present. J offrade sina gamla Levis-jeans som tillsammans med en bit påslakan, mudd och dragkedja blev en liten jeansjacka till en tuff 1-åring. Imorgon får vi se om han tycker om den! 
 

En kanin till Iris

2015-01-13 14:39:00
 
Kusindottern Iris fyller 1 år snart och fick sin födelsedagspresent i förskott när jag besökte Umeå över jul och nyår. Jag hadde sytt en kanin till henne. Samma som jag bloggat om tidigare här och här, men denna gång sydde jag hela kaninen i mönstrat tyg och använde enfärgat tyg till öronen och fötternas undersidor. Kaninen fick en spetsvirkad vit klänning som knäpps i ryggen. 
 
Då det gick magsjuka i familjen när jag lämnade presenten fick jag senare en filmsnutt med en väldigt glad Iris som kramade och pussade sin nya kanin. Fantastiskt roligt att se! 
 

2014 i backspegeln

2015-01-10 11:13:00

Jag skrev aldrig någon årssammanfattning för 2013 (kanske för att året mest innebar att jag jobbade hårt med avhandlingen och samtidigt hade stora kärleksbekymmer), men jag tänkte att jag skulle göra ett försök med 2014.

 

Början av året blev mycket intensiv. Jag var arbetslös och jobbade hårt med att flytta ur min lägenhet i Umeå. Jag hade samlat på mig mycket saker under mina 10 år i staden som nu inte kunde följa med mig vidare. Den 18 januari var det dags för årets första äventyr. Fem veckor i Kenya med start i Nairobi och Masai Mara, och därefter 4 veckor volontärarbete i Loki i nordvästra delen av landet. Vilket fantastisk upplevelse det blev och troligt att syprojektet fortfarande rullar på ett år senare. Sista veckan i februari sa jag hejdå till Umeå och förberedde mig för flytten till Stockholm.

 

 

Den 3 mars fick jag nycklarna till min nya lägenhet och började mitt nya liv i Stockholm tillsammans med Hedvig. Vi spenderade några veckor med att komma till rätta i vår nya stad innan det i april var dags att börja jobba och gå på dagis. I april bestämde O och jag att det inte var någon idé att försöka lappa ihop det vi en gång haft. Jag firade påsk med familjen på Kvillskär och åkte veckan efter hem och dansade Lindy hop.

 

I maj pysslade jag på i lägenheten och promoverades (Doktorshatten) och Kusin L med familj kom och hälsade på. Juni flöt på i ungefär samma tempo. Favoritbandet Aerosmith hade konsert, labbet flyttade till Stockholms Universitet och månaden avslutades med besök av mamma (Midsommar) och sedan ett fantastiskt roligt 30-årsfirande.

 

I juli hade jag semester som spenderades i stugan på Kvillskär och på Lindyläger i Herräng. I augusti var jag tillbaka igen med ny energi till jobb, välgörenhetsprojekt, träning och trevligheter (Propagandafestivalen). I september träffade jag min internetkompis J för första gången. Jag tackade även ja till en dejt med en stilig J i randig tröja och parkas, vilket blev början till något riktigt bra!

 

2014 blev ett riktigt reseår då jag i oktober återsåg New York i sällskap av S och november avslutades med en tjejhelg i Berlin. I december jobbade jag mest och var helt slut när jag äntligen kom upp till norr för att fira jul och nyår med nära och kära.

 

 

 

När jag ser på 2014 i backspegeln tror jag att det var ett år som var väldigt bra för mig som person. Jag behövde byta miljö för att fortsätta utvecklas som människa. Nu ser jag fram emot 2015 som jag tror kommer bli ett väldigt innehållsrikt och spännande år! 


Målsättningar för 2015

2015-01-08 11:43:26
10 nya målsättningar att utmana mig själv med under 2015.
 
Kropp och själ
♦ Träna inför och springa minst 2 lopp.
♦ Cykla till jobbet minst 5 dagar/månad (när jag ersatt min stulna cykel).
♦ Fortsätta äta mindre socker (och gluten?) och mer grönt och ekologiskt.
♦ Reda ut om magproblemen är glutenintolerans, stressmage eller annat.
♦ Bli mindre tidsoptimistiskt och därmed stressa mindre.
 
Hem
♦ Renovera köket och sovrummet och planera för renovering av badrummet.
 
Jobb
♦ Bestämma mig för och jobba mot vad jag vill göra när jag blir stor.
 
Välgörenhet
♦ Driva vidare och utveckla mina pågående projekt: syprojektet, bebispaketsprojektet och Björnkramarna.
♦ Att under årets 6 första månader endast köpa kläder second hand (underkläder undantaget).
♦ Sticka ett par sockar (tredje gången gilt?) till välgörenhet.
 
 

Jul- och nyårsledigheten i bilder

2015-01-04 19:38:56
Dagarna kring jul spenderade jag hos mamma i Nordmaling där det firades jul i dagarna tre (vi åkte till brorsan i Holmsund på julafton också), träffades släkt och vilades i massor. Jag var helt slut efter kraftansträngningen på jobbet och behövde massor med sömn. Vädret var dock fint så det blev några härliga promenader vid havet också.
 
 
 
På söndagen bjöd jag brorsdöttrarna på lunch, busplaneten och glass och sedan flyttade jag till Umeå resten av ledigheten. Tanken var att jag skulle bo de sista dagarna hos kusin L, men dit hann magsjukan sprida sig så jag fick ändra alla planer. Nyår firades istället med S och på Nyårsdagen blev det "efterfest" (vi åt Nyårsrester) hos G och T. Jag hann även med att uppdatera frisyren hos F. Mycket nöjd! Nu ser jag iaf ut att vara lite närmare min faktiska ålder. :)
 
 
Ett gott avslut på 2014 som varit att händelserikt år. Lite upp och ner, men förtillfället går det starkt uppåt och jag ser fram emot vad 2015 har att erbjuda. Jag tror att det blir ett händelserikt år det också.
 

2014

2015-01-02 15:48:00
Under 2014 hade jag 10 målsättningar att jobba mot. Dags att se hur det har gick med genomförandet:
  1. Äta mindre socker och mer grönt Har jag absolut gjort, även om det fortfarande slinker ner lite mer socker än jag önskar.
  2. Testa ett nytt recept två gånger varje månad  På matlagnings- och bakfronten har jag testat mycket nytt, även om det inte alltid varit efter recept.
  3. Köpa mer ekologiska produkter  Jag köper numera endast ekologisk mjölk och bananer och handlar även en del annat ekologiskt. 
  4. Sätta upp ett träningsprogram och träna hemma regelbundet Har tränat ganska bra och regelbundet under året. Särskilt efter att jag upptäckte personalgymmet. Hemmaträning är dock inget för mig. 
  5. Förbättre personbästa på 5 km alt. jogga mer än 8 km. Löpningen misslyckades jag totalt med under 2014. Avsaknaden av riktigt bra löpspår (med uppmätta sträckor) och att jag inte anmälde mig till något arrangerat lopp gjorde att löplusten aldrig infann sig. Bättring under 2015!
  6. Vara mindre dumsnål (värdesätta tid framför pengar) Har bland annat börjat storhandla på nätet istället för att ta bussen till stormarknaden. 
  7. Renovera lägenheten  Hallen fick sig ett stort lyft och köket är i planeringsstadiet.
  8. Utnyttja Stockholms kulturutbud minst 6 gånger  Här har jag varit väldigt duktig. Vad sägs tex om massvis med konserter (Justin Timberlake, Aerosmith, Grönan-konsterter, Propagandafestivalen), Standup, Fotografiska,Utomhusutställning om romer, Burlesquefestivalen.
  9. Sticka ett par sockar Jag fixade iaf passande garn när jag åkte hem över jul...
  10. Bidra till 5 olika välgörenhetsprojekt Syprojektet och bebispaketsprojektet i Loki, Stickvarvet, Björnkramsprojektet, Volontärarbete på Erikshjälpen ovh sytt kläder till Syriska flyktingar som ska skickas. 
Resultat: 8/10 målsättningar genomförda. Helt klart godkänt!

RSS 2.0