Den som inga byxor har...

2014-08-26 10:04:00
... ska inte behöva gå med rumpan bar!
 
De som läst den här bloggen de senaste 2 åren vet att jag sytt klänningar som delats ut till flickor i byn Loki i nordvästra Kenya. När jag besökte byn i vintras för att starta syprojektet hade jag med mig inte bara klänningar utan även några par byxor som jag delade ut. Vad jag insåg då var att behovet av byxor var stort. Många pojkar går helt utan kläder på underkroppen. Så nu när syprojektet kommit igång ordentligt och många flickor fått klänningar, tänkte vi att det måste vara rättvist så att även pojkarna får ta del av projektet. Via Tina fick jag ett shortsmönster som jag har testat och förenklat. Mönstrets ursprungliga fyra delar har blivit en och byxan har fått knytning i midjan för att kunna passa alla och länge. Jag tror att det blir en bra utmaning för mina gamla elever.
 
Och tygen jag använt? De är naturligtvis återbrukade och kommer från gamla gardiner. Skänkta eller loppisfyndade.

Missa inte!

2014-08-24 15:45:55
 
Via Tradera säljer jag en 50-talsklänning som jag sytt. Storleken är 34/36. Förtjänsten går till ett nytt syprojekt Auktionen slutar på fredag kl 19.44, men den som vill kan knipa klänningen innan dess via Köp nu. Klicka på klänningen för att komma till auktionen.
 

Väskor för välgörenhet

2014-08-19 19:58:03
Under sommaren var det många i min närhet som fyllde år. Jag gillar att ge bort saker jag gjort själv och i år sydde jag tygväskor till kusin, mamma och moster. De blev mycket uppskattade och jag har därför sytt upp ett gäng väskor som jag nu säljer till förmån för välgörenhet. Jag drömmer om att pengarna ska finansiera ett nytt syprojekt under 2016. Väskorna, en 50-tals klänning (samma modell som jag visade på förra veckans symöte) och armband hittar ni i min lilla webshop.
 
 

Klänningar i 50-talsstil

2014-08-12 16:36:00
Till danslägret i Herräng sydde jag en klänning till sista kvällens maskeradtema. Temat var "At the airport" och jag inspirerades av en klänning jag sett i det brittiska programmet Sewing bee. Där fick jag lära mig att man under Andra världskriget sydde man kläder av kartor när tyg ransonerades. Till min klänning slaktades dock ingen karta för tyget hittade jag på Åhlens. 
 
 
Min ärvda mormors-massproduktions-gen måste ha gått på högvarv den där semesterveckan, för det var så kul att sy kartklänningen att jag innan jag visste ordet av hade sytt två till. En av min morbrors gamla påslakan (grön) och den andra av ett madrassöverdrag som jag fyndat på loppis (blå). 
 
 

Filtar till Lokis nyfödda

2014-08-11 16:03:00
Efter att Kliniken i Loki meddelat Birgitta att bebispaketen som vi lämnat där blivit mycket uppskattade och lett till att fler valt att inte föda hemma, bestämde vi oss för att starta in liten insamling. Det blev ett lite gäng tjejer/kvinnor som hakade på och som under sommaren tillverkat kläder och filtar. I lördags skickade jag den första leveransen innehållande 9 bebispaket som jag satt ihop med hjälp av kläder jag sytt och begagnade kläder som jag fått.
 
Svårast tyckte jag dock att filten var. Som tur var fick jag massa mjuka tyger av en fd kollega och en vänlig själ innan jag skulle åka till Loki i vintras. Då fleece inte ska användas till bebisfiltar i Afrika där man ofta har öppna eldar i hemmen har sweatshirttyg, tjockare ribbad bomull och flanell istället fått bli fina filtar. Om man har tur går dessa tyger att hitta billigt på loppis och secondhand, men det är alltifrån vanligt. Men så kom jag på att någon tipsat om IKEAs "tvättlappar" under en tidigare insamling. Två bomullsfiltar för endast 29kr. Lite synd att de är vita, men det är ju ingenting som man inte kan råda bot på med lite textilfärg eller en bit bomullstyg som framsida.
 
 
Om någon vill bidra till insamlingen för Lokis nyfödda genom att skänka bidrag till filtar, kan man lämna en kommentar med mailadress så skickar jag info om hur man går till väga. Jag lovar att sätta ihop ett bebispaket av varje filt som skänks och skicka bildbevis (även om det kanske dröjer).

Vilsam helg

2014-08-11 11:06:00
I fredags checkade jag ut tidigare på jobbet då veckans experiment inte alls ville vara med mig. Istället åkte jag till Kungens kurva och tröstshoppade på Stoff & Stil och IKEA. Väl hemma fick min fina Herräng-souvernir komma upp på väggen och förgylla myshörnan i vardagsrummet.
 
 
I lördags sydde jag fibrilt för att få ihop så många bebispaket som möjligt till Loki. Tack vare en stor kasse bebiskläder som jag fått av mammas kille E lyckades jag till slut få ihop 9 paket med filt, body/klänning, byxor och mössa. Alla set var kombinationer av begagnat och sytt. En fin kombination tycker jag! 
 
 
Men jag hann även med att bada i Brunnsviken (vilket lyx att ha en strand så nära att jag kan se den från mitt fönster!) och träffa S, E och M för en kvällsglass i Kungsträdgården. Tyvärr var det svårt att fortsätta kvällen med bebis och hund.
 
Söndagen spenderade vi med delar av Bolonka-släkten i Hagaparken och tog det sedan ganska lugnt hemma. Jag pysslade på lite och tog mig i kragen och städade. Så nu är vi laddade för en ny vecka!
 

Att komma igång igen

2014-08-07 10:58:00
 
Sedan jag flyttade till Stockholm har jag haft svårt att hitta tid, ork och motivation att träna. Jag som alltid börjat löpträna när snön försvunnit och sprungit mot ett tydligt mål, har under våren och sommaren mest bara skojjoggat och inte riktigt tagit i. Något träningskort har jag heller inte köpt, då jag tyckt att det varit väldigt dyrt. Men fördubblade utgifter och många hemresor har det inte varit läge att betala 500kr/månad för att träna. 
 
Under semestern bestämde jag mig dock för att det var dags att kicka igång mig själv. Första veckan körde jag kondition med rullande tredagarsschema: 1) Gång 2,5 km, löpning 2,5 km 2) Löpning 5 km 3) Gång 5 km. Andra veckan dansade jag hela veckan och tredje veckan skulle jag köra mitt rullande tredagarsschema, men hade så mycket inbokat att jag bara kom iväg på två korta löprundor. Nåja, allt är bättre än inget! Väl tillbaka i Stockholm startade jag arbetsveckan med ett pass på Personalgymmet. Jag fick nämligen veta att man som anställd kan träna väldigt förmånligt på Stockholms universitet. Helt gratis faktiskt, eftersom friskvårdspengen täcker avgiften. Vi får också gå gratis på ett ett gäng olika gruppass på Friscatihallen varje vecka. Inga ursäkter med andra ord! 
 
Så vad är då målet? 2-3 träningspass i veckan av varierat slag. Inga krav, annat än att hålla igång så att jag kan fortsätta äta vad jag vill. :)
 

Underbar ledighet!

2014-08-04 11:35:13
Är tillbaka i Stockholm och på jobbet efter tre härliga semesterveckor. Det blev två veckor i stugan på Kvillskär och en dansvecka i Herräng. 
 
 
Årets första båttur till en ö.
 
 
Lite tid vid symaskinen för att fixa maskeradoutfiten till Herräng.
 
 
En supervecka på Herräng tillsammans med fina vänner.
 
 
Många svalkande dopp i både stugan, Herräng och Brunnsviken. Jag vet inte när jag badade såhär mycket senast...
 
 
 
 

RSS 2.0